Διαφορα

Μήπως σας αρρωσταίνει η δουλειά σας;

Η δυσαρέσκεια από τη δουλειά στα 20 και στα 30 μπορεί να υπονομεύει την υγεία στη μέση ηλικία, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

 

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι έχουν χειρότερη ψυχική υγεία όταν φθάσουν στα 40 τους και είναι πιθανότερο να πάσχουν από συχνά προβλήματα ύπνου και αγχώδεις διαταραχές.

 

Είναι επίσης πιθανότερο να πάσχουν από ορισμένα σωματικά προβλήματα υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα χρόνια προβλήματα μέσης.

 

Όπως είπαν οι ερευνητές στο 111ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ASA) που πραγματοποιήθηκε στο Σηάτλ,ανέλυσαν τις απαντήσεις περισσοτέρων από 6.400 εθελοντών, οι οποίοι στις ηλικίες 25 έως 39 ετών συμπλήρωναν μία φορά το χρόνο ερωτηματολόγια για το πόσο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι ήταν από τη δουλειά τους.

 

Όταν οι εθελοντές έγιναν 40άρηδες, συμπλήρωναν μία φορά τον χρόνο και ερωτηματολόγια που αφορούσαν την ψυχική και την σωματική υγεία τους και οι απαντήσεις τους σε αυτά συγκρίθηκαν με την ικανοποίηση στη δουλειά στα νιάτα τους.

 

Η ψυχική υγεία αξιολογήθηκε με βάση την κατάθλιψη, τα προβλήματα ύπνου και τις αγχώδεις διαταραχές.

 

Η σωματική υγεία αξιολογήθηκε μεβάση τη συχνότητα νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υπέρταση, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, η καρδιοπάθεια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, τα προβλήματα στη μέση, στα πόδια, στο στομάχι και στο ήπαρ, καθώς και η αναιμία.

 

Σχεδόν το 45% των εθελοντών εξέφρασαν "χαμηλή ικανοποίηση" από τη δουλειά τους, ενώ το 15% ανέφεραν "μεγάλη ικανοποίηση" από αυτήν.

 

Επιπλέον, το 25% ανέφεραν ολοένα χειρότερη ικανοποίηση από τη δουλειά τους και το 17% ανέφεραν ότι η δουλειά τους γινόταν ολοένα πιο ικανοποιητική.

 

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής δρ Τζόναθαν Ντίρλαμ, από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, η ικανοποίηση από τη δουλειά δεν αφορούσε το αν τους άρεσε ή όχι το επάγγελμα που είχαν διαλέξει, αλλά το πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τις συνθήκες εργασίας.

 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ψυχική κατάσταση των εθελοντών με την χαμηλή ή επιδεινούμενη ικανοποίηση στη δουλειά ήταν επιβαρημένη, καθώς ήταν συνηθισμένα μεταξύ τους τα προβλήματα ύπνου και οι αγχώδεις διαταραχές.

 

Οι δυσαρεστημένοι εθελοντές είχαν επίσης πολλές πιθανότητες να πάσχουν από προβλήματα όπως η χρόνια οσφυαλγία και τα συχνά κρυολογήματα που σχετίζονται με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

 

Επειδή όμως το σκέλος της μελέτης για την πορεία της υγείας περιορίσθηκε έως την μέση ηλικία (μέχρι και 49 ετών), οι ερευνητές δεν ξέρουν αν αργότερα θα προκύψει κίνδυνος και για πιο σοβαρά νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος που είναι συχνότερα μετά την ηλικία των 50 ετών.

 

Το βέβαιον είναι ότι στην παρούσα μελέτη, η χαμηλή ικανοποίηση από τη δουλειά δεν φάνηκε να αυξάνει την πρόωρη εκδήλωση αυτών των νοσημάτων.

 

Αντιθέτως, στους εργαζομένους οι οποίοι ήταν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις με αρνητικές εκβάσεις της ψυχικής ή της σωματικής υγείας, είπε ο δρ Ντίρλαμ.

 

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.