Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Φωτογραφία: sansimera.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης των Επιστημών Εδάφους (IUSS)

Στόχος της να τονίσει τη σπουδαιότητα του εδάφους ως κρίσιμου συστατικού του φυσικού συστήματος και τη συμβολή του στην ανθρώπινη ευημερία.

 

Το 2013 η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους υιοθετήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος αναγνωρίζοντας τη σημασία του ανακήρυξε το 2015 «Διεθνές Έτος Οσπρίων».

 

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2021) είναι: «Σταματήστε την αλάτωση του εδάφους, ενισχύστε την παραγωγικότητα του εδάφους».

 

Η αλάτωση και η νατρίωση αποτελούν σημαντικές διεργασίες υποβάθμισής του εδάφους και αναγνωρίζονται ως από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γεωργική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές. Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2021 και η εκστρατεία της «Σταματήστε την αλάτωση του εδάφους, ενισχύστε την παραγωγικότητα του εδάφους» στοχεύει, σύμφωνα με τον FAO, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας, μέσω της αντιμετώπισης των αυξανόμενων προκλήσεων στη διαχείριση του εδάφους, και την ενθάρρυνση των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των αγροτών να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους.

Πηγή: sansimera.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.