Παγκοσμια ημερα

Μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Φωτογραφία: Υπουργείο Υγείας

Μπορούμε να φανταστούμε ξανά έναν κόσμο όπου:

Ο καθαρός αέρας, το νερό και τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους; Θα επικεντρώνονται οι οικονομίες στην υγεία και την ευημερία; Οι πόλεις θα είναι κατάλληλες για ζωή και οι άνθρωποι να έχουν τον έλεγχο της υγείας τους και της υγείας του πλανήτη;
Σε καιρό πανδημίας, αυξημένης μόλυνσης του πλανήτη, αυξανόμενων ασθενειών όπως ο καρκίνος, το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την παγκόσμια προσοχή σε επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για να διατηρηθούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς και να προωθηθεί ένα κίνημα για τη δημιουργία κοινωνιών επικεντρώνεται στην ευημερία.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό περιλαμβάνει την κλιματική κρίση που είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση είναι επίσης μια κρίση υγείας. Πάνω από το 90% των ανθρώπων στη Γη αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα λόγω καύσης ορυκτών καυσίμων. Ένα ολοένα και πιο ζεστό περιβάλλον ευνοεί την μετάδοση ασθενειών από τα κουνούπια πιο γρήγορα και σε μέρη πιο μακριά από ποτέ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η υποβάθμιση της γης και η λειψυδρία εκτοπίζουν τους ανθρώπους και επηρεάζουν την υγεία τους. Η ρύπανση και τα πλαστικά βρίσκονται στον πυθμένα των βαθύτερων ωκεανών μας, στα ψηλότερα βουνά, και έχουν μπει στην τροφική μας αλυσίδα. Τα συστήματα που παράγουν εξαιρετικά επεξεργασμένα, ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά έχουν προκαλέσει ένα κύμα παχυσαρκίας, αυξάνοντας τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, ενώ παράγουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αν και η πανδημία COVID-19 μας έδειξε τη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης, ανέδειξε επίσης τις ανισότητες στον κόσμο μας. Η πανδημία έχει αποκαλύψει αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών ευημερίας, που να είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη δίκαιης υγείας τώρα, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές, χωρίς να παραβιάζονται τα οικολογικά όρια. Ο σημερινός σχεδιασμός της οικονομίας οδηγεί σε άνιση κατανομή του εισοδήματος, του πλούτου και της εξουσίας, με πάρα πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια και την αστάθεια. Μια οικονομία με σκοπό την ευημερία των ανθρώπων έχει ως στόχους την ισότητα και την οικολογική βιωσιμότητα. Αυτοί οι στόχοι μεταφράζονται ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις, κοινωνική προστασία και νέες νομικές και δημοσιονομικές στρατηγικές. Το σπάσιμο του κύκλου καταστροφής για τον πλανήτη και την ανθρώπινη υγεία απαιτεί νομοθετική δράση, εταιρική μεταρρύθμιση και την υποστήριξη και την παροχή κινήτρων στον καθένα ώστε να κάνει υγιείς επιλογές.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.