Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Φωτογραφία: sansimera.gr

Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος.

Στόχος του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας 2021, ως εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2023

Για τον φετινό εορτασμό, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε το κεντρικό θέμα με τίτλο: «Το μέλλον του καιρού, του κλίματος και του νερού για τις επόμενες γενιές»

Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια δύσκολη αλήθεια: η κλιματική αλλαγή τείνει όλο και περισσότερο να κάνει τον πλανήτη μας ακατοίκητο.

Το θέμα του φετινού εορτασμού — Το μέλλον του καιρού, του κλίματος και του νερού σε όλες τις γενιές —μας αναγκάζει μας να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα κληρονομήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Το 2023 πρέπει να είναι μια χρονιά μεταμόρφωσης, κατά την οποία, αλλάζοντας ριζικά τα συστήματα ενέργειας και μεταφορών που χρησιμοποιούμε, να αποδεσμευτούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην προσπάθειά που καταβάλλουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να μετριάσουν τις εκπομπές τους και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις απώλειες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Καθηγητής Πέτερι Τάαλας, «είναι καιρός να τερματίσουμε τον ανελέητο —και παράλογο— πόλεμο κατά της φύσης και να παραδώσουμε το βιώσιμο μέλλον που χρειάζεται το κλίμα μας και αξίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.