Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

Σήμερα είναι η γενέθλια ημέρα του σπουδαίου ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο οποίος διαγνώστηκε μεταθανάτια ότι πιθανόν να έπασχε από διπολική διαταραχή.

Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για τις Διπολικές Διαταραχές (International Society for Bipolar Disorders), του Ασιατικού Δικτύου για τη Διπολική Διαταραχή (Asian Network of Bipolar Disorder) και του Διεθνούς Ιδρύματος για τη Διπολική Διαταραχή (International Bipolar Foundation).

Όπως αναφέρει το sansimera.gr, η διπολική διαταραχή είναι μία νοσολογική οντότητα, η οποία περιλαμβάνει χρονικές περιόδους εναλλαγής του συναισθήματος, που κυμαίνεται μεταξύ της υπερθυμίας («υψηλής» διάθεσης – μανίας ή υπομανίας) και της υποθυμίας («χαμηλής» διάθεσης-κατάθλιψης). Επίσης, περιλαμβάνει μεταβολές στη σκέψη, τη συμπεριφορά, τον ύπνο και την ενεργητικότητα του πάσχοντος ατόμου.

Είναι γνωστή και με τους όρους μανιοκατάθλιψη, διπολική συναισθηματική διαταραχή ή μανιοκαταθλιπτική διαταραχή. Είναι εξίσου συχνή και στα δύο φύλα και συνήθως, αλλά όχι πάντα, εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία. Η διπολική διαταραχή θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι 45.000.000 άτομα πάσχουν από διπολική διαταραχή και ότι σε κάθε χώρα πάσχει το 0,3-1,2% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του 2017.

Στόχος του εορτασμού είναι η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη διπολική διαταραχή και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος που φέρουν οι πάσχοντες.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.