Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Φωτογραφία: sansimera.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/78

Μήνυμα του Βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργου Παπαηλιού για τη σημερινή ημέρα

Η «Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ» δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία στιγμιαία υπόμνηση των σχετικών προβλημάτων, μία ημέρα το χρόνο, αλλά πρέπει να συνιστά καθημερινότητα της κοινωνίας παντού.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται η προβληματική για τους συμπολίτες μας με «ειδικές ικανότητες», αναδεικνύονται η ευθύνη της πολιτείας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και εν τέλει η στρατηγική, ώστε, με πολυεπίπεδες και πολύμορφες δράσεις, να προωθείται και να ενισχύεται η πλήρης ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Αποδέκτες για την εφαρμογή της θεσμικής και οικονομικής βάσης για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους είναι όλοι,μτο κεντρικό κράτος, η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί φορείς και το ίδιο το αναπηρικό κίνημα.

Όλοι, στο πεδίο όπου ο καθένας κινείται, πρέπει να προωθούν εκείνες τις πολιτικές που κατατείνουν στην πλήρη ένταξη και στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Τα ΑμεΑ διεκδικούν ζωή με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας Περιφέρειας Πελοποννήσου Άγγελου Χρονά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: «Η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο»!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου π ληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η ημέρα αυτή αποτελεί υπενθύμιση στις σημερινές κοινωνίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να  αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξασφάλιση προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών, σεβασμού  της διαφορετικότητας και αποδοχή των ατόμων με αναπηρία.

Η Περιφερειακή αρχή Νίκα από την αρχή της θητείας της μέχρι και τώρα στήριξε και στηρίζει διαρκώς δράσεις για την ενσωμάτωση των ΑμεΑ στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας καθώς και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται διαρκώς δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία με διάφορους τρόπους, ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η σημαντική δράση «Αγησίλαος» στην διάρκεια του οποίου υλοποιήθηκαν καινοτόμες δράσεις με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Επίσης η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στη χαρτογράφηση των φορέων και των δομών κοινωνικής φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο, που αφορά στη λειτουργία των φορέων ΑμεΑ στο σύνολο της Περιφέρειας, προκειμένου να προαχθεί η συνεργασία με τους φορείς, καθώς και η κάλυψη των αναγκών τους.

Η Περιφέρεια στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία των φορέων, καθώς τους στηρίζει με τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις. Σημαντική είναι επίσης και η σύσταση και λειτουργία της Επιτελικής/Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης, μέσω της οποίας επιδιώκεται η σταθερή υποστήριξη των Κέντρων Κοινότητας με την προσφορά ενός ευρύτερου φάσματος ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση ευπαθών ατόμων και ομάδων του πληθυσμού (ΑμεΑ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μετανάστες, ρομά, άνεργοι ωφελούμενοι προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, κλπ).

Να σημειώσουμε τέλος πως στο πλαίσιο των δράσεων του Ε.Π. Πελοποννήσου της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 εμπεριέχονται, εκτός των άλλων, κατηγορίες δράσεων που αφορούν την ομάδα στόχουΑμΕΑ και προβλέπουν μεταξύ άλλων την υποστήριξη μαθητών ΑμεΑ και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, την υποστήριξη δομών (ΚΕΣΥ) για μαθητές ΑμεΑ και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, δράσεις για την συμμετοχή μειονεκτουσών ομάδων (π.χ. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι) στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ενεργή κοινωνική ζωή χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργία και υποστήριξη ΚΗΦΗ, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ (ΑμεΑ, ηλικιωμένων, εφήβων) και πρόγραμμα κοινωνικού φροντιστή και προσωπικού βοηθού ΑμεΑ, ηλικιωμένων κ.λπ.

Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι η Αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, κάθε άτομο με αναπηρία έχει τις δικές του εμπειρίες, τις δικές του απόψεις, τις δικές του προοπτικές και τις δικές του δυνατότητες, αρκεί εμείς να του δώσουμε τις δικές του ευκαιρίες.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.