Περιεργα

Ανασκόπηση 2018: Tα γεγονότα που "σημάδεψαν" τον κόσμο

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος δε θα μπορούσε να μη γίνει ένας απολογισμός, ο οποίος σαν κινηματογραφική ταινία θα μας θυμίσει εν τάχει τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τον κόσμο το 2018.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων καθορίζουν ως επί το πλείστον τις εξελίξεις και σε μια χρονιά με έντονες διπλωματικές διεργασίες και μεγάλες φυσικές καταστροφές, καταγράφηκαν γεγονότα που συζητήθηκαν και άφησαν  χαρακτηριστικά το στίγμα τους.

Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, την ιστορική Σύνοδο Κορυφής Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν, μέχρι την συμφωνία των Πρεσπών και το θρίλερ γύρω από το Brexit, συγκεντρώσαμε όσα απασχόλησαν τον διεθνή Τύπο τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας.

Εκλογές στην Τουρκία – Απόλυτος κυρίαρχος ο Ταγίπ Ερντογάν

Aπόλυτος κυρίαρχος ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα που είχε βάλει  και να νικήσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο την εξουσία του, απέκτησε τη δυνατότητα να συνεχίσει τις πολιτικές που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας «νέας Τουρκίας», με ορόσημο το έτος 2023 και την επέτειο των 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση του κράτους.

Η ιστορική Σύνοδος Κορυφής Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Η πολυσυζητημένη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ  Γιονγκ Ουν έχει αναμφίβολα καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του αιώνα μας. Ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, με τις αμφιβολίες, εντούτοις, για το αν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, να παραμένουν. Στον εύθραυστο κόσμο των διεθνών σχέσεων άλλωστε «δεν υπάρχουν αιώνιοι σύμμαχοι και εχθροί. Μόνο αιώνια συμφέροντα».

Ο εγκλωβισμός των 12 παιδιών σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη

Η ιστορία των 12 παιδιών και του προπονητή τους που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της βόρειας Ταϊλάνδης, τράβηξε τα βλέμματα του πλανήτη. Η γιγάντια επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέσα σε τρεις ημέρες σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις.

Σκοπιανό: H Συμφωνία των Πρεσπών

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση πως η Έλλάδα και η ΠΓΔΜ έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, επισημαίνοντας οτι μπαίνει τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερο από 25 χρόνια. Εντούτοις ο δρόμος για την υλοποίηση της συμφωνίας είναι μακρύς, καθώς έχουν καταγραφεί αντιδράσεις και στις δύο πλευρές σχετικά με το περιεχόμενό της.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.