Περιεργα

Η Eκκλησία στην αρχαία Μαντινεία που προκάλεσε αντιδράσεις...

Οι αμφιλεγόμενες αγιογραφίες προκάλεσαν εκκλησιαστικές αντιδράσεις ... 

Ο χριστιανικός ναός της Αγίας Φωτεινής στην περιοχή της αρχαίας Μαντινείας έχει χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικό παράδοξο που παραβαίνει τον κλασσικό εκκλησιαστικό ρυθμό.

Χτίστηκε το 1973 και από τότε έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που στέκονται με δέος μπροστά του, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν «ανορθόδοξο» ναό, γεγονός που οδήγησε στην παρέμβαση της επίσημης εκκλησίας.

Το 1966 ο Μαντινειακός Σύνδεσμος αποφάσισε την ανέγερση ναού εντός των τειχών της αρχαίας πόλης. Τρία χρόνια μετά, το έργο ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Κώστας Παπαθεοδώρου και μέχρι το 1973 ο ναός ήταν έτοιμος.

Το οικοδόμημα είναι ένας συνδυασμός βυζαντινής τέχνης και αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Υλικά που θεωρούνταν άχρηστα από τα παλαιά λατομεία και σχιστήρια αποτέλεσαν την πρώτη οικοδομική ύλη. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως πέτρα, ξύλο, κεραμίδια και μάρμαρο, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου τσιμέντο.

Κάτοικοι της γύρω περιοχής που έζησαν την ανέγερση του ναού αναφέρουν πως ο αρχιτέκτονας «άλλοτε τριγύριζε ανάμεσα στα χώματα της Μαντινείας και άλλοτε περιπλανιόταν μοναχός στα στενά της Τρίπολης. Ξεδιάλεγε από τις μάντρες παλαιά υλικά, τα έπαιρνε μαζί του κι έπειτα τα σμίλευε με τα χέρια για να βρουν τη θέση τους στο οικοδόμημα«. Χαρακτηριστικό του ναού αποτελούν οι λεπτομέρειες που μπορεί να διακρίνει κανείς ακόμη και στο πιο μικρό τούβλο.... 

 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.