Προορισμοι

Ορεινή Αρκαδία... υπεράνω μόδας!

Η Αλωνίσταινα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Μαινάλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου. 

 

Το αρκαδικό χωριό αποτελεί χειμερινό παραθεριστικό θέρετρο καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και στην κορυφή Οστρακίνα, ενώ έχει χαρακτηριστεί και παραδοσιακός οικισμός.

Το Κεφαλόβρυσο, ονομαστή πηγή, είναι το αγίασμα του Αγίου Νικολάου που τιμάται στην Αλωνίσταινα. Το χωριό είναι πολύ γνωστό για τις άφθονες πηγές και βρύσες του. Τα παλιά χρόνια τα χάνια της Αλωνίσταινας ήταν ξακουστά για τη φιλοξενία που πρόσφεραν στους στρατοκόπους. Κοντά στο κεφαλάρι του Αγίου Νικολάου βρίσκονται τα ερείπια από ένα τέτοιο χάνι.

Τα σπίτια του χωριού είναι φτιαγμένα από λαγκαδιανούς μαστόρους, φημισμένους για την τέχνη τους. Έχουν μεγάλα τοξωτά ανοίγματα και πυργόσχημη κατασκευή. Η περιοχή έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού έχουν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η Αλωνίσταινα ανήκει στις αρχαίες πόλεις που συνδέονταν με τους περίφημους αρμακάδες, τους δρόμους της αρχαιότητας οι οποίοι συνέθεταν το εμπορικό δίκτυο.

 

Από την Αλωνίσταινα καταγόταν η μητέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ζαμπία Κωτσάκη. Στην Αλωνίσταινα έζησε ο Γέρος του Μοριά στα παιδικά του χρόνια.

 

Πηγή: Βικιπαίδεια

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.