Σαν Σημερα: Προσωπα

ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ: Ο αγαπημένος μπεκρής του κινηματογράφου

Στις 29 Ιανουαρίου του 1975 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Ορέστης Μακρής. Συμμετείχε σε περίπου 40 ταινίες της μεγάλης οθόνης, από το 1931 έως το 1968, ενώ ανεπανάληπτη είναι η ερμηνεία του στην ταινία "Ο μεθύστακας", σε τέτοιο βαθμό που το όνομα του καλλιτέχνη ταυτίστηκε στην ελληνική γλώσσα με την λέξη "μπεκρής".



Ο Ορέστης Μακρής γεννήθηκε στη Χαλκίδα της Εύβοιας το 1898. Η καριέρα του στο σανίδι ξεκίνησε ως τενόρος, αλλά όταν το είδος παρήκμασε, στράφηκε προς την επιθεώρηση. Το 1925 εμφανίστηκε με τον θίασο της Ροζαλίας Νίκα στην Κρήτη, πάλι ως τραγουδιστής. Το 1931 ωστόσο κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, με την ταινία "Ο μάγος της Αθήνας".


Το 1932 ξεκινά να εμφανίζεται και στο θέατρο, κυρίως σε παραστάσεις επιθεώρησης. Το 1941, σχημάτισε θίασο με τον Κυριάκο Μαυρέα και το 1943 με το Μάνο Φιλιππίδη και τις αδελφές Καλουτά. Το 1946, συμμετείχε στο θίασο των Πέντε Άσσων στο Λυρικό, με τους Σοφία Βέμπο, Μάνο Φιλιππίδη, Κυριάκο Μαυρέα, Βασίλη Αυλωνίτη και Μίμη Κοκκίνη. Αργότερα συγκρότησε προσωπικό θίασο και περιόδευσε σ' όλο τον ελληνικό χώρο.


Συνολικά εμφανίστηκε σε περίπου 40 ταινίες, ενώ ορισμένες ερμηνείες του αποτελούν αντικείμενο δραματικής μελέτης. Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες είναι οι: "Ο μεθύστακας" (1950), "Ο γρουσούζης" (1952), "Η κάλπικη λίρα" (1955), "Η θεία από το Σικάγο" (1957), "Το αμαξάκι" (1957), "Η κυρά μας η μαμή" (1958), "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" (1959), "Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα" (1960). Σχετικά με τον "Μεθύστακα", αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο Ορέστης Μακρής δεν έπινε ποτέ.

 

http://www.eirinika.gr/images/datafiles1/8875.jpg


Ο Ορέστης Μακρής που δεν έπινε ούτε γουλιά κρασί, είχε "μεθύσει" με το ταλέντο του όλη την Αθήνα.


Ο ήρωας που υποδυόταν ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο που πολύ συχνά περιφερόταν στα γραφικά ταβερνάκια της Πλάκας. Ο Μακρής τον είχε δει και είχε αντιγράψει εκφράσεις και κινήσεις του για να τις μεταφέρει στον ρόλο που έπαιζε στην παράσταση. Που να ήξερε τότε ότι το ρόλο του μεθύστακα θα τον κουβάλαγε σε όλη τη μελλοντική του καλλιτεχνική διαδρομή.

 

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2014/04/CACHE_620X620_1_1075497.jpg


Όταν ο Φίνος αποκάλεσε τον Μακρή, κάφρο

 

Στον κινηματογράφο τον ενσάρκωσε στην ταινία "Ο Μεθύστακας" του Γιώργου Τζαβέλλα. Ο Φιλοποίμην Φίνος που παρακολουθούσε τον Γιώργο Τζαβέλλα να εξηγεί τον ρόλο και τις ατάκες στον Ορέστη Μακρή, έκρινε ότι ο ηθοποιός δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα. "Τι παιδεύεσαι; Δεν βλέπεις που είναι κάφρος;" είπε στον σκηνοθέτη. Ο Μακρής που άκουσε το αρνητικό σχόλιο δεν απάντησε και βγήκε ατάραχος από το πλατό. Όταν ξαναστήθηκε μπροστά στην κάμερα και άρχισε τον μονόλογό του, ξαφνικά διέκοψε και γυρνώντας προς το Φίνο, τον κοίταξε και του είπε :"εμένα είπες κάφρο ρε;".

 

Η ταινία, που μέχρι σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες του ελληνικού κινηματογράφου, έκοψε περισσότερα από τριακόσιες χιλιάδες εισιτήρια, χάρη στον "κάφρο" που την απογείωσε με την ερμηνεία. Έκτοτε, όποιος θέλει να πειράξει κάποιον που πίνει δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο, παρά να τον αποκαλέσει Ορέστη Μακρή. Ο Μακρής έδειξε ιδιαίτερο ζήλο στις σκηνές και σε μια από αυτές, λογόφερε σκληρά με τον Δημήτρη Χορν. Όταν ολοκληρώθηκε το πλάνο οι δύο ηθοποιοί συνέχισαν να βρίζονται με χυδαίο τρόπο που στη συνέχεια μετατράπηκε σε σπαρταριστά γέλια. Εκτός από μεθύστακας, ο ηθοποιός διέπρεψε στον κινηματογράφο και σε άλλους ρόλους, όπως καθηγητής γυμναστικής, αμαξάς, πατέρας ανύπαντρων κοριτσιών και σπιτονοικοκύρης.

 

Επίσης, έγραψε ιστορία στο θέατρο το 1959, όταν ήρθαν στην Αθήνα τα μπαλέτα Μπολσόι για παραστάσεις στο Ηρώδειο. Ο Μακρής εργαζόταν τότε στο Περοκέ και για να σατιρίσει το διάσημο χορευτικό σχήμα, έστησε τη δική του χορογραφία με θέμα την "Λίμνη των κύκνων". Οι μπαλαρίνες κύκνοι όμως ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Σταύρος Παράβας, Όσο για τον ρόλο της πριμαντόνας που δεν ήταν άλλος από έναν τεράστιο και αλλοπρόσαλλο φτερωτό κύκνο, τον είχε κρατήσει για τον εαυτό του, ξεσηκώνοντας και πάλι το κοινό...

 

 http://www.classicgreekcinema.com/wp-content/gallery/i-theia-ap-to-sikago/14.jpg

 

Η τελευταία ταινία στην οποία εμφανίστηκε ήταν η "Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ' τ' άλλα" (1968), ενώ για την θεατρική προσφορά του τιμήθηκε από την πολιτεία με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα. Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε βαθιά φτώχεια, ώσπου στις 29 του Γενάρη του 1975 έφυγε από τη ζωή.


ΠΗΓΗ:tvxs.gr / mixanitouxronou.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.