Σαν Σημερα: Προσωπα

Ο διάσημος Λιγνός που "έτρεμε" ο Τσάρλι Τσάπλιν

Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο "Λιγνός" του διάσημου κωμικού ντουέτου "Χονδρός - Λιγνός". Σφράγισε τα χρονικά του γέλιου με τη χαρακτηριστική βρετανική προφορά του και τις ακόμα χαρακτηριστικότερες γκάφες του. O Τσάρλι Τσάπλιν φοβόταν και αντέγραφε συνέχεια τα κωμικά νούμερα του Σταν Λόρελ. Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο διάσημος κωμικός.

 

Σταν Λόρελ (Stan Laurel) ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον (Arthur Stanley Jefferson), που γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1890 στο Έλβερστον του Λάνκασαϊρ, από οικογένεια ηθοποιών.

 

Οι γάμοι

 

Από το 1918 μέχρι το τέλος της ζωής του το 1965, ο Λόρελ δεν βρέθηκε ποτέ χωρίς σύντροφο. Όμως άργησε πολύ να βρει πραγματική ευτυχία απ’ τους γάμους του. Καλόκαρδος και φιλότιμος, έπεφτε συχνά θύμα "μεγαιρών", που προσπαθούσαν να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής του. Πρώτη και καλύτερη ήταν η Μάε Ντάλμπεργκ. Δυναμική, οξύθυμη και φιλόδοξη, η Μάε ήταν αντιπαθής σχεδόν σε όλους τους συνεργάτες του Λόρελ. Ήταν κι η Μάε ηθοποιός και το ζευγάρι έπαιζε μαζί στο θέατρο.

 

Το 1924 ο Λόρελ θα εμφανιζόταν στη μεγάλη οθόνη, σε συνεργασία με τον παραγωγό Τζο Ροκ. Το νέο συμβόλαιο του Λόρελ είχε ένα απαράβατο όρο: να μην εμφανιστεί η Μάε στις ταινίες. Ο παραγωγός δεν σταμάτησε εκεί. Της προσέφερε χρήματα και ένα εισιτήριο για Αυστραλία, χωρίς επιστροφή. Η Μάε τα δέχτηκε και εξαφανίστηκε από τη ζωή του Λόρελ.

 

stannlorrellls6


Το 1926 ο Λόρελ παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Λόις Νίλσον. Η τραγωδία χτύπησε τον ταλαντούχο ηθοποιό τρία χρόνια μετά, όταν η κόρη του γεννήθηκε πρόωρα και πέθανε 9 μέρες μετά τη γέννηση της. Ο γάμος του δεν άντεξε το χτύπημα. Έμειναν μαζί μέχρι το 1933, αλλά ο Λόρελ έψαχνε απλώς μια αφορμή για να χωρίσει.

 

Η αφορμή εμφανίστηκε με τη μορφή της Ρουθ Ρότζερς. Γνωρίστηκαν την άνοιξη του 1933 και τον Οκτώβριο, ο Λόρελ πήρε διαζύγιο από τη Λόις. Τον Απρίλιο του 1934, παντρεύτηκε για τρίτη φορά. Η σχέση του Λόρελ και της Ρουθ είχε φοβερά "σκαμπανεβάσματα". Χώρισαν για πρώτη φορά το 1935.

 

 stannlorrellls2

 

Το 1938 ο Λόρελ παντρεύτηκε την τέταρτη σύζυγό του, Βέρα Σουβάλοβα. Όπως όλες οι σύζυγοί του, η Βέρα ήταν οξύθυμη και φωνακλού και ο Λόρελ πήρε ακόμα μία φορά διαζύγιο, το 1940.


Φαίνεται ότι το πάθημα του δεν έγινε μάθημα. Τον Ιανουάριο του 1941 ξαναπαντρεύτηκε τη Ρουθ.Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ζούσαν χωριστά.Τα ξαναβρήκαν και έμειναν μαζί μεχρι το 1943, όταν η Ρουθ έκανε αίτηση διαζυγίου, αλλά την απέσυρε. Τελικά, το 1945, το ζευγάρι χώρισε οριστικά.



Το 1946, ο Λόρελ ακολούθησε τον γνωστό δρόμο προς την εκκλησία. Αυτή τη φορά με τη Ρωσίδα τραγουδίστρια Ίντα Ραφαέλ. "Δεν έχει άλλα διαζύγια για τον Σταν", δηλωσε η Ίντα την ημέρα του γάμου τους Η πρόβλεψη της επαληθεύτηκε. Η Ίντα έμεινε στο πλευρό του ηθοποιού μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν η μοναδική απ’ τις 5 γυναίκες του που δεν υπέγραψε χαρτιά διαζυγίου.

 

Η τελευταία του επιθυμία ήταν να κάνει σκι… παρά να πεθάνει:

 

Ο Λόρελ πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απαντώντας σε γράμματα θαυμαστών αλλά και στο τηλέφωνο, καθώς παρέμενε διαχρονικά ο μόνος σταρ της Αμερικής που είχε το τηλεφωνικό του νούμερο στον Χρυσό Οδηγό!

 

 

 

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1965, ο Λόρελ έπαθε καρδιακό και πέθανε τέσσερις μέρες μετά, στις 23 Φεβρουαρίου. Ο Λόρελ δεν έχασε το χιούμορ του ούτε στις τελευταίες του στιγμές. Μερικά λεπτά πριν πεθάνει, είπε στη νοσοκόμα ότι θα ήθελε πολύ να πάει για σκι. Η νοσοκόμα τον κοίταξε παραξενεμένη: "Δεν ήξερα ότι σας αρέσει το σκι". "Δεν μου αρέσει", απάντησε ο Λόρελ, "Αλλά θα προτιμούσα να κάνω σκι από αυτό που κάνω τώρα!"

Από νεαρή ηλικία άρχισε να εμφανίζεται στο μιούζικ - χολ, όπου τελειοποίησε και την τέχνη της μιμικής.


Το 1912 περιόδευσε στην Αμερική με τον θίασο του Φρεντ Κάρνο, στον οποίο ανήκε και ο Τσάρλι Τσάπλιν. Το 1917 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τα στούντιο της Γιουνιβέρσαλ κι εμφανίστηκε σε μία σειρά βουβών κωμωδιών.


Εκείνο, όμως, που φαίνεται να τον ενδιέφερε περισσότερο από την ηθοποιία είναι η σκηνοθεσία.

 

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-08/laurel--hardy-thumb-large.jpg


Στη διάρκεια της σκηνοθετικής του καριέρας στα στούντιο του Χαλ Ρόουτς συνάντησε τον αμερικανό κωμικό Όλιβερ Χάρντι το 1926. Η συνεργασία τους θα κρατήσει σχεδόν 30 χρόνια και θα μας προσφέρει περισσότερες από 200 απολαυστικές ταινίες.

 

Ο Λόρελ ήταν ο δημιουργικός εγκέφαλος του ντουέτου, καθώς έγραφε τα σενάρια, σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε κιόλας, αν και αυτό θα του έφερνε συνεχείς καυγάδες με τον Ρόουτς. Ο Σταν ήθελε διακαώς ακριβότερες παραγωγές και πιο προσεγμένες δουλειές, ενώ ο Ρόουτς ήταν ικανοποιημένος με τις χαμηλού προϋπολογισμού ξεπέτες του, που του απέφεραν τεράστια κέρδη.

 
Το δίδυμο του Χοντρού και Λιγνού, με το οποίο θα γίνουν διάσημοι, είναι δυο αχώριστοι φίλοι, που ψάχνουν να πιάσουν την καλή, αλλά με την παροιμιώδη αδεξιότητά τους καταστρέφουν ό,τι προσπαθούν να χτίσουν.

 

stannlorrellls10


Ο Λιγνός παραμένει πάντοτε ένα σκανδαλιάρικο παιδί, ο άνθρωπος που αρνείται να υποκύψει στη μοίρα, προτιμώντας να είναι ο αιώνιος επαναστάτης. Καταφέρνει πάντα να γίνεται το δικό του, αλλά δεν μπορεί να κάνει χωρίς το φίλο του, τον Χονδρό.


Το 1941 ο Λόρελ μαζί με τον Χάρντι αποχώρησαν ένεκα διαφωνιών από το στούντιο του Χαλ Ρόουτς και υπέγραψαν στην 20th Century Fox, χωρίς να γνωρίσουν έκτοτε την επιτυχία της χρυσής εποχής του "Χονδρού-Λιγνού". Άλλωστε και οι ταινίες που γύρισαν, με λιγοστές εξαιρέσεις, κινήθηκαν στη μετριότητα.


Το 1961, ο Σταν Λόρελ βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο και την ίδια χρονιά άφησε το αποτύπωμά του στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Δόξας στο Λος Άντζελες.

 

 stannlorrellls11

 

Χοντρός και Λιγνός: Η συγκινητική ιστορία του "τέλους"


Το 1955 ο Χοντρός και ο Λιγνός εμφανίστηκαν για τελευταία φορά μαζί στην τηλεόραση του BBC.


O "Xοντρός" εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε ορισμένα προβλήματα υγείας και οι γιατροί του συνέστησαν να χάσει βάρος. Κάνοντας δίαιτα, λοιπόν, έχασε περισσότερο από 45 κιλά. Η απότομη μείωση του βάρους όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί αλλεπάληλα εγκεφαλικά επεισόδια και τελικά να πεθάνει στις 7 Αυγούστου του 1957. Όταν πέθανε ζύγιζε μόλις 65 κιλά !!!!


http://www.protothema.gr/files/1/2014/09/18/1512584_581646111915776_1936161014_n.jpg


Ο "Λιγνός" μετά το θάνατο του φίλου του έπαθε κατάθλιψη και δεν πήγε ούτε στην κηδεία του. Αργότερα είπε στους συγγενείς, που τον ρώτησαν γιατί δεν πήγε, πως "Ο Χοντρός θα καταλάβει".


Μετά από το θάνατο του φίλου του, ο "Λιγνός" αρνήθηκε να ξαναεμφανιστεί στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο και αποσύρθηκε. Πέθανε το 1965 από φυσικά αίτια.

 

Ο διάσημος Λιγνός που "έτρεμε" ακόμα και ο Τσάρλι Τσάπλιν



Το 1907 θα ενταχθεί στον περιοδεύοντα θίασο του Fred Karno (η περίφημη ομάδα Fred Karno’s Barmy Αrmy), όπου θα υπηρετήσει ως αντικαταστάτης του Τσάρλι Τσάπλιν!

 


Ο Τσάπλιν αναγνώρισε τις απίστευτες δυνατότητες του μικρού και έκανε τα πάντα για να μη χάνει παράσταση, φοβούμενος πως ο Σταν θα του κλέψει τελικά όλη τη δόξα. Ο αντικαταστάτης του Τσάπλιν σπανίως θα παίξει στις πρώτες αυτές στιγμές, καθώς ο Τσάπλιν τον φοβάται. Αυτό δεν τον εμπόδισε από το να κοπιάρει συνέχεια τα κωμικά νούμερα του μικρού με τον αλητάκο με τα παλιόρουχα που είχε σκαρώσει: ο "Σαρλό" βασιζόταν εν πολλοίς στα σκηνικά καμώματα του Τζέφερσον!

 

 

ΠΗΓΗ:sansimera.gr/ newsbomb.gr/ mixanitouxronou.gr/pronews.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.