Σαν Σημερα: Προσωπα

ΜΗΤΣΙΑΣ: O αθόρυβος αλλά σπουδαίος ερμηνευτής

Ένα βαρύ όνομα με 47 χρόνια ιστορίας στο ελληνικό τραγούδι. Ο Μανώλης Μητσιάς είναι ένας ερμηνευτής με συνέπεια και ποιότητα στις επιλογές του και ένας άνθρωπος που πολέμησε για τα "πιστεύω" του, τα -μουσικά και μη- "θέλω" του και βγήκε νικητής. Δεν υπάρχει μεγάλος συνθέτης ή στιχουργός με τον οποίο να μην έχει συνεργαστεί και δεν υπάρχει τραγούδι του που να μη μιλάει στην καρδιά. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μοναδικός τραγουδιστής.


Ο Μητσιάς γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1946 στα Δουμπιά Χαλκιδικής. Ο πατέρας του είχε κάποιο καφενείο. Μεγάλωσε σε μια φτωχική αλλά πολύ δεμένη οικογένεια.


Πριν την ενασχόληση με τη μουσική, θα οδηγηθεί σε διάφορες δουλειές όπως εργάτης σε καπνεργοστάσιο, γκαρσόνι, πλασιέ.


Είναι παντρεμένος εδώ και 40 και πλέον χρόνια με την Λίτσα, έχοντας αποκτήσει μάλιστα ένα γιο, τον Μιλτιάδη. "Η σύζυγός μου ήταν πάντα άτυπη σύμβουλός μου και συνοδοιπόρος μου σε όλα" έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

 

Υπήρξε πάντοτε ευθύς με τον κόσμο, βαθιά πολιτικοποιημένος, χωρίς να διστάζει να πει τη γνώμη του, ακόμα κι αν πρόκειται να μιλήσει για την από πολλών ετών φιλία του με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική, θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση του ως ενεργού και ενημερωμένου πολίτη από αυτήν του πολιτικού, η οποία του προσφέρθηκε ουκ ολίγες φορές.


 

Δεν νιώθει ανέτοιμος να αποσυρθεί, όταν οι καιροί το ζητήσουν. Θα επιλέξει, όμως την επαφή με τα νέα παιδιά, σε μια διαρκή ανάγκη να μεταλαμπαδεύσει στους τραγουδιστές νέας κοπής, τις γνώσεις του και τους εκφραστικούς τρόπους εμπειρίας πολλών χρόνων και αμέτρητων αναμετρήσεων με τον εαυτό του και με τον κόσμο.



Πορεία στο τραγούδι


Από μικρός ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή μουσική, ψέλνοντας στην εκκλησία του χωριού του. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας του και αργότερα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας 1950-1960.Εκείνο το διάστημα ανακάλυψε μουσικά τα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία και καθόρισαν τη μουσική του διαδρομή.

 


Αργότερα, στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε ανώτερες σπουδές και έγινε μέλος της χορωδίας "Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος" και δημιούργησε την πρώτη μπουάτ στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς, δικάστηκε (μαζί με 41 άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση Χαλκίδη) και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση.


Εκείνη την περίοδο ο τότε διευθυντής και παραγωγός της δισκογραφικής εταιρείας "LYRA" Αλέξανδρος Πατσιφάς, άκουσε στη Θεσσαλονίκη τον Μανώλη Μητσιά και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα. Πράγματι ο Μανώλης Μητσιάς επιχείρησε την κάθοδο του στην Αθήνα και γνωρίστηκε με το συνθέτη Δήμο Μούτση στο χώρο που έπαιζε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης ΒασίληςΤσιτσάνης.


Ο Δήμος Μούτσης του πρότεινε συνεργασία με τη κορυφαία τότε δισκογραφική εταιρεία "COLUMBIA" και παραγωγό τον Τάκη Λαμπρόπουλο. Η συνεργασία αυτή καρποφόρησε και δισκογραφήθηκε το 1969 στο οποίο περιέχεται η μεγάλη επιτυχία "Στην Ελευσίνα μια φορά" . Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα ο Μανώλης Μητσιάς σφραγίζει με το προσωπικό του ήθος και ύφος το Ελληνικό τραγούδι.

 


Έχει τραγουδήσει σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, στους Έλληνες του εξωτερικού πάντα με πολύ επιτυχία και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα και σε διεθνούς φήμης συναυλιακούς & πολιτιστικούς χώρους, όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το "Carmagy Hall", "Lincoln Center", και "Town Hall", το "Royal Theater" κ.α.


Συνεργασίες


Στη σαραντάχρονη καριέρα του συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Δήμο Μούτση, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Μάριο Τόκα, Σταμάτη Σπανουδάκη, Γιάννη Σπανό, Ηλία Ανδριανόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Θεόδωρο Δερβινιώτη, Νότη Μαυρουδή, Λίνο Κόκκοτο, Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Αντώνη Βαρδή και με τον Γιουγκοσλάβο Kiki Lesendric και Ελένη Καραΐνδρου. Επίσης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς όπως τον Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Γκάτσο, Νίκο Καρούζο, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Άλκη Αλκαίο, Λίνα Νικολακοπούλου και ερμήνευσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Κωστούλας Μητρόπουλου και Γιάννη Λογοθέτη καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορείτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.

 


Έχει εμφανιστεί για συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ τραγούδησε και για τους Έλληνες του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο και αλλού). Το καλοκαίρι του 2009, γιόρτασε τα 40 χρόνια της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι. Δισκογραφικά έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 35 προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει συμμετάσχει και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.

 

"Σταμάτα, θα πρέπει να είσαι δυο φορές καλύτερος από εμένα για να πετύχεις" είπε στον γιο του όταν ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική


Στο παιδί είχε το ρόλο η μητέρα πιο πολύ,
σαν πατέρας δεν είχα τον ιδανικό ρόλο λόγω της φύσης της δουλειάς μου, ξενυχτούσα, έκανα περιοδείες δεν μπορούσα να έχω μαζί μου και το γιό μου, τη γυναίκα μου, δεν ήταν δυνατόν. Άλλες ώρες οι δικές μου, άλλες ώρες του γιού μου, εκεί η γυναίκα μου έκανε τη δουλειά του άντρα.
 

Σήμερα όμως έχω τον εγγονό μου που τον καμαρώνω και θέλω να είμαι κοντά του συνέχεια και είμαι ευτυχής. Έχει αλλάξει η ζωή μου και αυτά που δεν έδωσα στο γιό τα δίνω τώρα στον εγγονό μου.

 


Ο γιός μου είναι σπουδαίος επιστήμονας, σπούδασε στην Ελλάδα, στην οδοντιατρική Αθηνών. Μόλις τελείωσε πήγε Αμερική πήρε master, πήρε ειδικότητα, έκανε διδακτορικό στην Γερμανία και έχει ιατρείο στην Αθήνα και φιλοδοξεί να πάει στο Πανεπιστήμιο όπου και διδάσκει.
 


Τον απέτρεψα από την πρώτη στιγμή, παρόλο που ο γιός μου έκανε 8 χρόνια πιάνο, όταν ήθελε να ασχοληθεί με την λαϊκή μουσική που ασχολιόμουν εγώ του είπα: "Σταμάτα, θα κάνεις κάτι άλλο γιατί θα πρέπει να είσαι δυο φορές καλύτερος από εμένα για να πετύχεις".

 

 

Τι θα άλλαζε στην καλλιτεχνική του πορεία



Δεν θα άλλαζα τίποτα στα τραγούδια μου. Είμαι ευτυχής που έχω ερμηνεύσει αυτά τα τραγούδια. Λυπάμαι όμως που δεν είπα κάποια τα οποία ήταν γραμμένα για μένα, όπως ο "Αγιος Φεβρουάριος", επειδή δεν με άφησε η δισκογραφική μου εταιρεία. Τραγούδια που έχασα παρά τη θέλησή μου. Θα άλλαζα κάποιες συνεργασίες που έχω κάνει και για τις οποίες μετάνιωσα. Ευνοήθηκαν κάποιοι από την παρουσία μου αλλά στην πορεία δεν μου φέρθηκαν καλά. Ηταν αχάριστοι.

 

Η χρόνια φιλία με τον Αντώνη Σαμαρά


"Ο Αντώνης είναι φίλος μου από πολύ παλιά, περάσαμε τη νιότη μας μαζί. Ερχόταν τα καλοκαίρια από την Αμερική όπου σπούδαζε και ήμασταν μαζί. Τότε δεν ήξερε ότι θα γίνει πολιτικός και ήμασταν νέοι. Μας δένει φιλία ετών. Ερχόταν στην μπουάτ όπου τραγουδούσα, με έπαιρνε και συνεχίζαμε τη διασκέδασή μας. Εχουμε περάσει πολλά με τον Αντώνη. Καλά και κακά" δήλωσε ο Μανώλης Μητσιάς και συνέχισε: "Ο Αντώνης Σαμαράς είναι απλό και λαϊκό παιδί. Και δεν ξεχνάει ποτέ τους φίλους του. Εν τη εξουσία του φαίνεται ο άνθρωπος. Ακόμα με ρωτάει για παλιούς μας φίλους που έχουν χαθεί γιατί ζουν στην επαρχία".

 


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:


1971 – ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ
1972 – Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ
1973 – ΈΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ
1973 – ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
1974 – ΑΧ ΈΡΩΤΑ
1974 – ΤΑ ΛΑΪΚΑ
1975 – ΑΘΑΝΑΣΙΑ
1975 – ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ
1976 – ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
1976 – ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
1979 – ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ
1982 – ΣΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ
1984 – ΕΞ’ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ
1986 – ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΉΛΙΟΣ
1991 – ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
1992 – ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΠ’ ΈΞΩ
1994 – Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
1994 – ΠΟΛΙΤΕΙΑ
1995 – ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΑ
1996 – ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ
1998 – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
2002 – ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
2005 – ΙΣΟΒΙΑ
2006 – ΚΙΒΩΤΟΣ (Live)
2007 – ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΓΙΑ ΜΟΥ’ΚΑΝΕΣ

 


Πηγή:manolismitsias.gr/silver.pblogs.gr/patrasevents.gr/flowmagazine.gr/ protothema.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.