Σαν Σημερα: Προσωπα

ΛΙΔΑΚΗΣ: "Όλη μου η ζωή είναι γεμάτη λάθη"

Ο Μανώλης Λιδάκης είναι τραγουδιστής του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού. Στα εννέα του χρόνια άρχισε σπουδές στην κιθάρα, τα πνευστά και στη θεωρία της μουσικής. Το πρώτο του συμβόλαιο το έκανε ύστερα από εμφάνιση στην τηλεοπτική εκπομπή "Να Η Ευκαιρία". Το 2009 συνελήφθη, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα ναρκωτικών. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο διάσημος τραγουδιστής.

 

 

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1961 και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Στα εννέα του χρόνια, άρχισε τις μουσικές του σπουδές στην κιθάρα, τα πνευστά και στη θεωρία της μουσικής. Από το 1970 ως το 1977, συμμετείχε στις φιλαρμονικές του Ηρακλείου παίζοντας ευφώνιο και τρομπέτα.


Το 1982, ανεβαίνει στην Αθήνα, όπου παίρνει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή "Να Η Ευκαιρία", κάτι που οδηγεί στην υπογραφή του πρώτου του συμβολαίου με δισκογραφική εταιρία. Από τότε ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι, ενώ παλαιότερα τραγουδούσε σε μικρές ταβέρνες, μπουάτ και μουσικά μαγαζιά είτε στην Αθήνα, στην Κρήτη είτε μαζί με τον αδερφό του στις Σέρρες.

 

 

Το 1983, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, "Μετά Από Σένα", του Γιώργου Κατσαρού, ενώ συμμετείχε στο δίσκο "Μίλα Μου Απλά" με την Ελένη Δήμου και το Γιάννη Πάριο, στο "Ρεπορτάζ" του Γιάννη Μαρκόπουλου με το Γιώργο Νταλάρα κ.ά.


Το 1988, υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Sony Music, οπότε και αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστός και δημοφιλής, ειδικά με το δίσκο του "Ούτε Που Ρώτησα" (1990). Τα επόμενα χρόνια, ακολουθεί πληθώρα συνεργασιών και κυκλοφορίες δίσκων με μεγάλη απήχηση στο κοινό, οι οποίοι τον καθιέρωσαν ως έναν εκπρόσωπο του λεγόμενου μοντέρνου έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Έχει καταπιαστεί και με την κρητική μουσική, διασκευάζοντας διάφορα παλιά ριζίτικα και άλλακρητικά τραγούδια (π.χ. δίσκος "Κόκκινο Ακρογιάλι").

 

 

 

Ο ίδιος επίσης είχε δηλώσει ότι έχει επηρεαστεί από τραγουδιστές όπως τον Ξυλούρη, τον Μπαξεβάνη, τον Αηδονίδη, τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, αλλά και τη Μοσχολιού, την Αλεξίου και τη Γαλάνη.


Το 2007, συνεργάστηκε σε μουσικές εμφανίσεις με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν ο δίσκος "4 Θεατρικοί Μύθοι", που περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψε ο Χατζιδάκις για το "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Καμπανέλλη, τον "Καπετάν Μιχάλη" του Νίκου Καζαντζάκη και τον "Κύκλο με την Κιμωλία" του Μπρεχτ.


Το 2008, άλλαξε δισκογραφική εταιρεία και υπέγραψε συμβόλαιο με τη Legend. Την ίδια χρονικά, συνεργάστηκε με το Δημήτρη Μητροπάνο και τον Μπάμπη Στόκα στο Κέντρο Αθηνών. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε στις αρχές του 2009, με τίτλο "Μη μου γκρεμίζεις το όνειρο", όπου συνεργάστηκε με τον Παντελή Θαλασσινό.

 

 

 

"Όλη μου η ζωή είναι γεμάτη λάθη"

 

Όταν σε συνένετευξή του ρωτήθηκε αν κάνει λάθη, ο τραγουδιστής απάντησε: "Όλη μου η ζωή είναι γεμάτη λάθη, αλλά δείξτε μου και έναν αλάνθαστο. Νομίζω όμως πως ζωή χωρίς λάθη θα ήταν άχαρη εντελώς. Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της ζωής είναι το λάθος. Τα λάθη της ζωής μου με διδάξανε πολλά πράγματα και στη συνέχεια με ώθησαν να βοηθήσω και εγώ ανθρώπους με τη σειρά μου. Από τη μια πρέπει να συμβουλεύεις τον άλλο για τα λάθη του, από την άλλη, αν βλέπεις ότι ο άλλος έχει μια ροπή προς τα εκεί ή είναι αυτοκαταστροφικός, να τα επισημαίνεις, αλλά με ιδιαίτερη τεχνική. Ειδικά στους νέους, δεν είναι τι τους λες, αλλά πώς το λες και πώς περνάς το μήνυμα. Η επιθετικότητα βγάζει αντίδραση. Πρέπει να έχεις τρόπο προσέγγισης του ατόμου με ροπή στο λάθος, την αυτοκαταστροφή, τον τζόγο, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ".

 

 

 

Για τον Παλαιοκώστα πήγαιναν ... τον Λιδάκη έπιασαν!



Τον Βασίλη Παλιοκώστα έψαχναν οι αστυνομικοί που είχαν στήσει μπλόκο κοντά στην Λιβαδειά, τον Νοέμβριο του 2009 και τελικά τον Μανώλη Λιδάκη έπιασαν για κατοχή ναρκωτικών και ηρεμιστικών χαπιών.


Υπήρχαν βάσιμες υποψίες πως ο Παλιοκώστας μαζί με την Ριζάι και την περιβόητη φίλη του Αλβανού κακοποιού, τη Σούλα, βρίσκονταν στην περιοχή και μάλιστα είχαν διαπράξει τρεις ληστείες στο νομό Βοιωτίας με μεγάλη λεία. Έτσι είχαν στήσει μπλόκα παντού για την σύλληψή τους και αντί για αυτούς, συνέλλαβαν τον τραγουδιστή.

 

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20140906/engine/newego_LARGE_t_661_106348330_type11885.jpg

 

Μάλιστα το τζιπ που οδηγούσε ο τραγουδιστής είναι το αγαπημένο τζιπ του Παλαιοκώστα. Η τραγική αυτή σύμπτωση οδήγησε στην σύλληψή του Μανώλη Λιδάκη. Η προτίμηση αυτή του Παλιοκώστα στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο έκαψε τον τραγουδιστή, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.

 

Tραυματίστηκε σοβαρά όταν προσπάθησε να βγάλει από το φλεγόμενο αυτοκίνητο τον σκύλο του

 
Ο Μανώλης Λιδάκης κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του προς την Κυπαρισσία το καλοκαίρι του 2014, όταν στο ύψος της Τσακώνας διαπίστωσε ότι από τη μηχανή του ΙΧ άρχισαν να βγαίνουν καπνοί. Αμεσα ο τραγουδιστής προσπάθησε να ακινητοποιήσει το όχημά του αλλά τα φρένα δεν έπιαναν και έτσι για να το ακινητοποιήσει το έριξε στις μπάρες.


Βγαίνοντας από το ΙΧ διαπίστωσε ότι ο σκύλος του – ένα μπόξερ- φοβισμένο, είχε μείνει στο πίσω κάθισμα. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μανώλης Λιδάκης μπήκε και πάλι προκειμένου να σώσει το αγαπημένο του τετράποδο.


Επαθε εγκαύματα στο δεξί του χέρι, στο πόδι και στο πρόσωπο, αλλά ήταν το λιγότερο που τον ένοιαζε, καθώς ήταν χαρούμενος που κατάφερε να σώσει το σκύλο του. Το αυτοκίνητο του Μανώλη Λιδάκη καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ στο σημείο του ατυχήματος χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία για περίπου μισή ώρα

 


Δισκογραφία

    2009-Μη μου γκρεμίζεις το όνειρο
    2008-Από τη σιωπή του χρόνου
    2007-Greece: Secrets of the Past (συμμετοχή)
    2007-Αυστηρώς λαϊκόν
    2007-Αμόνι και νερό (συμμετοχή)
    2007-Για ποιο ταξίδι μου μιλάς; (συμμετοχή)
    2006-Τέσσερις Θεατρικοί Μύθοι, Μάνος Χατζιδάκις (συνεργασία με Αλκ. Ιωαννίδη)
    2006-Της Κρήτης τα Πολύτιμα 2 (συμμετοχή)
    2006-Συνάντηση (συμμετοχή)
    2006-Κόκκινο Ακρογιάλι
    2005-Ο Κήπος των Ευχών (συνεργασία με Μ. Φραγκούλη)
    2004-Το Κλειδί
    2004-Όσα σου 'χω πει...
    2004-Αφύλαχτη σκοπιά (συμμετοχή)
    2003-Στης καρδιάς μου τ' ανοιχτά (συνεργασία με Π. Θαλασσινό)
    2003-Οξυγόνο (συμμετοχή στο soundtrack της ομώνυμης ταινίας)
    2003-Ν.Ξυλούρης/Σαν Έρθουν Μάνα οι Φίλοι μου (συμμετοχή)
    2002-Για να σε συναντήσω
    2002-Οπωσδήποτε παράθυρο (συμμετοχή)
    2002-Η ζωή μου τραγούδι (συμμετοχή στο αφιέρωμα στο Χρ. Νικολόπουλο)
    2001-Υλικό ονείρων
    2000-Bahar (συμμετοχή)
    2000-Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς (συνεργασία με Σ. Μάλαμα και Μελίνα Κανά)
    1999-Σαν παλιό κρασί
    1999-Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι (συμμετοχή στο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων)
    1998-Ο ήλιος του Γενάρη
    1998-Το μεγάλο ταξίδι (συμμετοχή στο δίσκο των Χαΐνηδων
    1997-Άστρα μη με μαλώνετε
    1995-Τέσσερις κύκλοι τραγουδιών
    1992-Καράβι απόψε το φιλί
    1990-Ούτε που ρώτησα
    1988-Κοίτα τι έγινε
    1986-Ζήσε όπως σου αρέσει
    1984-Κουράστηκα να υποκρίνομαι
    1982-Μετά από σένα

 

ΠΗΓΗ:el.wikipedia.org/topontiki.gr/Espresso/thetoc.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.