Σαν Σημερα: Προσωπα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ: "Ποιος να συγκριθεί μαζί σου..."

H φωνή του έγινε η έκφραση της λέξης "αγάπη". Είναι ο τραγουδιστής με τις πιο πολλές χιλιάδες δίσκους σε πωλήσεις. Από την αγάπη του για το νησί του άλλαξε το όνομά του. Ήταν ο πρώτος που τραγούδησε "ξένη" μελωδία στην Ελλάδα. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιάννης Πάριος.


Ο Γιάννης Πάριος γεννήθηκε το 1946 στην Πάρο. Ο Γιάννης, ο μικρότερος γιός της της πολύτεκνης (Γιάννης, Γεωργία, Ελένη, Αννα, Νίκος) οικογένειας του Χαράλαμπου Βαρθακούρη και της Μαρουσώς, τελειώνοντας το Γυμνάσιο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Πάρο, το νησί που τόσο λάτρεψε και λατρεύει, και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική. Μαζί του όμως παίρνει σαν ανάμνηση το όνομα της Πάρου και το κάνει επώνυμό του. Γιάννης Πάριος.


Προκειμένου να βγάζει τα προς το ζειν, ο Γιάννης Πάριος πιάνει δουλειά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου "Σαρωνίς", απέναντι από το νυχτερινό κέντρο "Νεράιδα". Εκείνη την εποχή η "Νεράιδα" φιλοξενούσε δύο μεγάλα ονόματα, τον Γιάννη Βογιατζή και την Τζένη Βάνου.

 


Ο μαέστρος του μαγαζιού, ο Κώστας Κλάββας, τύχαινε να μένει απέναντι, στο ξενοδοχείο που έμενε ο μικρός Γιάννης. Μοιραία γνωρίστηκε μαζί του και τον επόμενο χειμώνα ο Γιάννης Πάριος ξεκινά μαθήμα στη μουσική σχολή του Κλάββα.


Καθηγητής στην ίδια σχολή ήταν και ο Γιώργος Κατσαρός. Μια μέρα άκουσε τον Γιάννη Πάριο και του είπε να πάει από το σπίτι του να κουβεντιάσουν. Τα λίγα χρήματα που είχε τότε ο Γιάννης Πάριος, μοναχά ένα δίφραγκο, τον ανάγκασαν να πάει στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού με τα πόδια. Από την Πλατεία Αμερικής στο Εδέμ. Το δίφραγκο το κράτησε για την επιστροφή.

 


Στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού ο Γιάννης Πάριος συναντήθηκε με δύο μεγάλες μορφές της ελληνικής μουσικής. Τον Πυθαγόρα και τον Απόστολο Καλδάρα. Η γνωριμίες αυτές βοήθησαν τον μικρό τότε Γιάννη Πάριο να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι.


Λίγες μέρες πριν αρχίσει να τραγουδάει στην boite "Odeon", ένα χαρτί έδωσε παράταση στα νεανικά του όνειρα. Ήταν το χαρτί του στρατού που τον καλούσε να υπηρετήσει την πατρίδα.

 


Απολυόμενος από το στρατό, ο Γιάννης τραγουδά στην "Κατακόμβη" στην Πλάκα. Το νυχτοκάματο τότε δεν ξεπερνούσε τις 25 δραχμές την βραδιά. Επόμενος σταθμός της καριέρας του Πάριου ήταν τα "Ταβάνια" και ακολούθως η "Νεράιδα".


Έτσι πέρασε λοιπόν η εποχή πριν το τέλος της δεκαετίας του ΄70, ηχογραφώντας 45άρια δισκάκια με τραγούδια του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή κ.α.

 

 


Εκείνη την εποχή προκύπτει και η γνωριμία με τον Γιώργο Μητσάκη. Ο Μητσάκης εμπιστεύεται τον Γιάννη Πάριο και του βγάζει τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο "Της Μοίρας το Παιχνίδι". Ένας δίσκος που συστήνει έναν μελωδικό τραγουδιστή, που μέσα από την ερμηνεία του μετατρέπει τον αντρικό καημό σε λύπη. Αυτό το χαρακτηριστικό έκανε το Γιάννη Πάριο πρωτοποριακό για την εποχή του και τον εκφραστή των συναισθημάτων μιας Ελλάδας που θεωρείτο ήδη αστικοποιημένη.


Το 1972 ο Γιάννης Πάριος γνωρίζει την Ντίνα Μαρκοπούλου και παντρεύονται. Κάνουν δύο παιδιά, τον Χάρη και τον Θανάση. Ενώ αποκτά δύο γιούς από το γάμο του με την ηθοποιό και παρουσιάστρια Σοφία Αλιμπέρτη, το Νικόλα και τον Μιχαήλ.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_98057/o-gios-pariou-alimperti-egine-tragoudistis-tis-hip-hop_3.w_l.jpg


Το 1974 βρίσκει τον Γιάννη Πάριο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα, τον Στράτο Διονυσίου, την Χαρούλα Αλεξίου και την Δήμητρα Γαλάνη. Τέσσερις χειμώνες πέρασαν οι τέσσερίς τους, στα "Δειλινά".


Τρία χρόνια αργότερα, έρχεται η στιγμή να κάνει ο Γιάννης Πάριος την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το "Τώρα Πιά". Διασκευή ενός γαλλικού τραγουδιού του Alain Barriere, το "Tu t’en vas". Ένας δίσκος με τεράστια απήχηση και με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 240.000. Η συγκεκριμένη δουλειά φανέρωσε ακόμα καλύτερα την δημιουργία ενός νέου μουσικού ρεύματος που έφερε μαζί του ο Γιάννης Πάριος, αυτό της συνένωσης του λαϊκού χρώματος με τα μελωδικά στοιχεία της γαλλικής μουσικής.


Αξιοσημείωτες υπήρξαν και οι συνεργασίες του εκείνη τη δεκαετία με τον Λοΐζο, τον Κουγιουμτζή και τον Σπανό.

 


Η δεκαετία του ΄80 ξεκινά για τον Γιάννη Πάριο με έναν δίσκο που συνέδεσε τον Έλληνα με τις κομμένες ρίζες του. Τα Νησιώτικα, το 1982.


Ο γιος του Χάρης σε ηλικία 13 ετών του χάρισε τη μουσική για ένα τραγούδι του που έγινε μεγάλη επιτυχία,το "Πιο καλή η μοναξιά" (1984). Συνέχισε με μία σειρά από επιτυχημένους δίσκους όπως τη συνεργασία του με τον Σ. Ξαρχάκο (Ξαρχάκος/Πάριος 1986) , "Τα ερωτικά του΄50" (1988) , αλλά και τον μαγικό δίσκο του 1989, 'Η Παράσταση Αρχίζει". Ένας ζωντανός δίσκος ηχογραφημένος στο ΡΕΞ της Θεσσαλονίκης, από τις παραστάσεις που έδωσαν εκείνο το χειμώνα εκεί ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.


Η δεκαετία τελειώνει με τη συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα στους δίσκους "Σαν τρελό φορτηγό" (1989) και "Κι εγώ μαζί σου" (1990). Ο Γιάννης Πάριος θεωρείται από όλους πλέον, ο σημαντικότερος ερωτικός τραγουδιστής.

 


Έτσι ο Γιάννης Πάριος μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της παρουσίας του στο χώρο του τραγουδιού. Συνεργάζεται με τον Σταμάτη Σπανουδάκη στον δίσκο "Επαφή" (1992), ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τα "Νησιώτικα 2". Το 1994 κυκλοφορεί ο "Βίος Ερωτικός" που περιλαμβάνει τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο τον Γιάννη Πάριο, τα οποία είχαν ερμηνευθεί στο παρελθόν από άλλες σπουδαίες φωνές.


Το 1995 προκύπτει η δισκογραφική συνεύρεση με τον γιό του, τον Χάρη Βαρθακούρη στο "Έρωτας είναι θαρρώ", ενώ η δεκαετία κλείνει με μια συλλεκτική κασετίνα με τίτλο "Πάριος ΄Ερωτας".

 


Ερχόμενοι στο Δεκέμβρη του 2010, ο Γιάννης Πάριος μας παρουσιάζει το δίσκο του με τίτλο “Τα Κομμάτια Της Ψυχής Μου". Ο Γιάννης Πάριος έχει επιμεληθεί στιχουργικά αλλά και μουσικά το παρόν άλμπουμ, ενώ υπάρχει και ένα ντουέτο με το Σταμάτη Γονίδη, του οποίου τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

 

Ακολουθούν οι δίσκοι "Ο Κύκλος Του Έρωτα" (Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / 2012,2013) και το "Όνειρα κάνω" (2014).

 

Ο Γιάννης Πάριος γράφει μόνος του στίχους πολλές φορές και μουσική και δεν είναι λίγες οι φορές που τραγούδια του έχουν μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, πήρε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με πολύ μεγάλη ακροαματικότητα.


 

"Η μουσική δεν έχει σύνορα"

 

Ένα από τα μεγάλα πιστεύω του Πάριου γύρω από το τραγούδι είναι κι αυτό: Το τραγούδι όπου κι αν γεννηθεί, όπου κι αν υπάρξει (Γαλλία, Ιταλία κλπ) ανήκει σε όλο τον κόσμο (γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της μουσικής: η μουσική δεν έχει σύνορα). Μ’ αυτό λοιπόν το πιστεύω ο Γιάννης Πάριος γίνεται ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που ηχογραφεί το 1976 το τραγούδι του Alain Barriere "Tu t’en vas" με ελληνικούς στίχους ("Τώρα πια"). Το τραγούδι σημειώνει μεγάλη επιτυχία – πρωτόγνωρη επιτυχία για εκείνα τα χρόνια – αλλά γίνεται και η αρχή ώστε η "ξένη" μελωδία να τραγουδιέται στην Ελλάδα από τους περισσότερους έλληνες.

 

 

"Νιώθω μέσα μου ένα παιδί που αρνείται να μεγαλώσει..."


"Δεν με αφορά ο χρόνος. Νιώθω μέσα μου παιδί, ένα παιδί που αρνείται να μεγαλώσει... Άμα δεν του παραδοθείς του χρόνου, δεν αφεθείς είσαι μια χαρά."


"Πάντα ήταν το πιο μεγάλο φως η οικογένεια μου"


"Το μεγαλύτερο φως! Πάντα ήταν το πιο μεγάλο φως η οικογένεια μου. Ο πατέρος μου, που είναι πια στον ουρανό, με φωτίζει από εκεί ψηλά - είναι ένα συγκεκριμένο αστέρι που του μιλώ κάθε ημέρα. Και είναι μαζί του και η μάνα μου. Ξέρεις, πιστεύω ότι έφυγε γιατί τον άφησε πολλά χρόνια μόνο του και πήγε να του μαγειρέψει. Είναι αγκαλιά οι δυο τους. Δεν με νοιάζει πώς ακούγεται αυτό. Μπορεί να φανεί υπερβολικό, αλλά είναι η αλήθεια μου".


 

"Τι είμαι εγώ; Ψωνάρα;"


Θα έγραφε ένα βιβλίο για τη ζωή του; "Τι είμαι εγώ; Ψωνάρα να βγω να γράψω για αυτά που με "πλούτισαν;" ή να προσθέσω μια ακόμα αγιογραφία από αυτές που γράφονται; Όσα έζησα αφορούν εμένα και αυτούς που τα μοιραστήκαμε. Με εκφράζει να γράφω τραγούδια, αυτό ναι. Αλλά αυτοβιογραφία; Ξέρεις, τον καιρό αυτό διαβάζω το "Ταξιδεύοντας" του Νίκου Καζαντζάκη, του τόσου σπουδαίου αυτού συγγραφέα, και θα τολμήσω να γράψω; Όχι, δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ".

 

 

Ο έρωτας


"Ο έρωτας, ο έρωτα!  Κάνει κύκλους ο έρωτας, και μέσα σε αυτούς τους κύκλους βρίσκεις την αγάπη. Αν δεν υπάρχει αγάπη τότε ο έρωτας είναι για πέταμα. Και πληγές μπορεί να κρύβει ο έρωτας και η πληγή αφήνει σημάδι κάτι μαθαίνεις και από αυτά. Το περίεργο με τον έρωτα είναι ότι δε σε ρωτάει και αυτή είναι και η ομορφιά του. Σε ρωτάει αφού τελειώσει. Ανακαλύπτεις ότι ήσουνα ερωτευμένος όχι ότι είσαι ερωτευμένος αφού χωρίσεις. Αυτό σημαίνει μια μοναξιά πολυτελείας…"

 

 

Ο Πάριος για τη ζωή


"Να έχεις την ευθύνη και το κουράγιο του να μη γίνεσαι νούμερο, να μη ρεζιλεύεσαι χωρίς βέβαια να καταπιέζεις τον εαυτό σου. Να κάνεις αυτό που νιώθεις αλλά μη ρεζιλεύεις τον εαυτό σου. Πως το έλεγε ο Καφάβης… "και αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θες, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις".

 

 

ΠΗΓΗ:http:yiannisparios.gr/el.wikipedia.org/gossip-tv.gr/boro.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.