Σαν Σημερα: Προσωπα

ΩΝΑΣΗΣ: "Οι κρίσεις γεννάνε Κροίσους"

Ήταν Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας και ένας από τους διασημότερους "κροίσους" του 20ού αιώνα. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Το όνομα του έγινε συνώνυμο του πλούτου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σαν σήμερα "έφυγε" από τη ζωή ο Αριστοτέλης Ωνάση.


Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1906 (είχε δηλώσει στις αρχές και το 1900 ως ημερομηνία γέννησης) στη Σμύρνη από τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση και τη σύζυγό του Πηνελόπη το γένος Δολόγλου (ή Ντολόγλου). Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, και το 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του τη Σμύρνη εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής. Έτσι ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή.

 

Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε Καλλιρρόη προς τιμήν της αδελφής του. Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά-Τίνα και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στην Νέα Υόρκη. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, ο Ωνάσης και η Τίνα Λιβανού χώρισαν. Πολύ γρήγορα ο Ωνάσης, χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, κυρίως στον τομέα των πετρελαιοφόρων. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του μύθου όχι μόνο στους οικονομικούς κύκλους της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων.

 

 http://www.sansimera.gr/media/photos/Aristoteles_Onassis-1.jpg


Το 1956, ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 6 Απριλίου 1957, με προδιαγραφές εξυπηρέτησης επιβατών που σήμερα θεωρούνται αδιανόητες λόγω κόστους. Πολύ γρήγορα άνοιξε τα φτερά της στις πέντε ηπείρους και αναδείχθηκε σε μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Στα τέλη του 1974 ο Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και στις 4 Αυγούστου 1975, μετά τον θάνατό του, η Ολυμπιακή Αεροπορία μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο.

 

http://news247.gr/eidiseis/article3358650.ece/BINARY/w660/Aristotelis_Onasis.jpg

 

Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό, άγονο και άνυδρο νησί στο Ιόνιο. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο. Εκεί συνήθιζε να περνά κάποιες μέρες των διακοπών του συντροφιά με διάσημους φίλους του, προβάλλοντας έτσι την Ελλάδα στα πέρατα της γης. Το 1957 γνώρισε τη Μαρία Κάλλας, με την οποία ανέπτυξε μια θυελλώδη ερωτική σχέση.

 

http://www.enikos.gr/data/photos/8b38f4bf08cf82328219510950da9dd6.jpg

 

Το 1968, ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε τη Ζακλίν Μπουβιέ, χήρα του δολοφονηθέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Kένεντι. Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πρόωρος θάνατός του επέφερε στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύ πλήγμα, από το οποίο δε συνήλθε ποτέ.

 

Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια. Σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμις. Εκεί ετάφη αργότερα και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.

 

 http://www.ipaper.gr/wp-content/uploads/2013/03/wnasis-615x333.jpg


Ο Αλέξανδρος έλεγε στους δημοσιογράφους "Ζω όταν βρίσκομαι ψηλά στον ουρανό"

 

Ο Αλέξανδρος είχε πάθος για τα αεροπλάνα και έλεγε στους δημοσιογράφους "Ζω όταν βρίσκομαι ψηλά στον ουρανό". Μάλιστα ο ίδιος σε μια από τις τελευταίες στιχομυθίες, που αργότερα έγινε πρωτοσέλιδο, είπε "εάν δεν ήμουν ο γιος του Ωνάση, θα ήθελα να είμαι αεροπόρος".

 

http://www.onassis.org/uploaded/top_images/2_to_idruma/idrutis_2.jpg

 

Ο νεαρός Αλέξανδρος ήθελε να ελέγξει ο ίδιος τις ικανότητές του. Οι πιλότοι επιβιβάστηκαν στο υδροπλάνο και ο Αλέξανδρος κάθισε δεξιά στο κόκπιτ. Συνομίλησε με τον πύργο έλεγχου και πήρε άδεια απογείωσης. Αμέσως μετά την απογείωση, όμως, το αεροπλάνο συνετρίβη.


Τα νέα έφτασαν σύντομα στον Αριστοτέλη Ωνάση, που βρισκόταν στο εξωτερικό, για να γιορτάσει τα γενέθλιά του. Φτάνοντας στο ΚΑΤ, όπου είχε μεταφερθεί ο Αλέξανδρος, ο Ωνάσης ανέλαβε να πάρει την τραγική απόφαση. Να αποσυνδέσει τον γιο του από τα μηχανήματα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν υπήρχε περίπτωση να σωθεί. Ο τραγικός πατέρας αποφάσισε να αφήσει τον γιο του να "ηρεμήσει" και έδωσε τη μοιραία εντολή.

 

 http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2014/01/aristalexonasis.jpg

 

Αμέσως μετά ο Αριστοτέλης είπε στους δημοσιογράφους: "Είμαι ο φτωχότερος άνθρωπος του κόσμου". Για το δυστύχημα του Ελληνικού, όπου βρήκε τον θάνατο ο Αλέξανδρος Ωνάσης, συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές. Όλες κατέληξαν, ότι στο αεροπλάνο του είχαν συνδεθεί ανάποδα τα πηδάλια. Όταν ο Αλέξανδρος επιχείρησε να στρίψει προς τον ουρανό, έστριψε με φορά προς τη γη και συνετρίβη. Όλοι μιλούσαν για σαμποτάζ, αλλά ακόμη και ο πανίσχυρος Ωνάσης δεν μπόρεσε να καταλήξει σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα, αν και διέθεσε πολλά χρήματα.


http://www.onassis.org/uploaded/top_images/2_to_idruma/idrutis_1.jpg

 

Πώς ο Ωνάσης "έκλεψε" τους Ολυμπιακούς Κύκλους

Στις 6 Απριλίου του 1957, οι ελληνικές αεροπορικές συγκοινωνίες, περνούν στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση. Η εταιρεία ΤΑΕ, όπως αποκαλούνταν, μετονομάζεται σε Ολυμπιακή Αεροπορία και την ίδια μέρα πραγματοποιεί και την πρώτη της πτήση, Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο Έλληνας μεγιστάνας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως σήμα της Ολυμπιακής τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, προσθέτοντας και έναν έκτο. Οι επιχειρηματικοί κύκλοι και ο τύπος τον αποθέωσαν για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, καθώς επρόκειτο για το πιο αναγνωρίσιμο σήμα που θα μπορούσε κανείς να διαλέξει για την εταιρεία του. Για να κατοχυρωθεί το σήμα στην εταιρεία του Σμυρνιού επιχειρηματία και να μην είναι ίδιο με αυτό των Ολυμπιακών αγώνων, έκανε κάτι απλό και έκλεψε το σήμα χωρίς κανείς να μπορεί να του πει το παραμικρό.

 

 http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_43654/o-wnasis-paredwse-ti-gumni-tzaki-stous-paparatsi.w_hr.jpg

 

Γιατί η Τζάκι ερωτεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση

 

Όπως ανέφερε ο προσωπικός πιλότος του Έλληνα κροίσου, η Τζάκι Κένεντι έβρισκε αφάνταστα γοητευτικό στον Ωνάση, το παράτολμο του χαρακτήρα του και το απρόσμενο των κινήσεών του. Μάλιστα διηγήθηκε και μια ιστορία με μια παράτολμη πτήση με τον Ωνάση και την Τζάκι λίγο διάστημα πριν τον γάμο τους.


https://hellasforce.files.wordpress.com/2015/05/onasis-tzaki-570.jpg?w=750



"Ο Ωνάσης, ερχόμενος από τη Νέα Υόρκη θέλησε να πάει στον Σκορπιό. Παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν χάλια, έδωσε εντολή να σηκωθεί το αεροπλάνο. Είχε τρομερό καιρό. Κατεβήκαμε στα 500 μέτρα στο Ιόνιο, αλλά έβρεχε καταρρακτωδώς", θυμάται ο 70χρονος, σήμερα, κ. Κωνσταντόπουλος. Τελικά το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Σκορπιό και κατευθύνθηκε στην Κέρκυρα. Αφού κατέβηκαν στο νησί και μετά από μερικές ώρες ο Ωνάσης έδωσε εντολή να ξαναπογειωθεί το αεροπλάνο για να πάνε στην Αθήνα, πάνω από τον Αμβρακικό όμως, ο Ωνάσης άλλαξε γνώμη. "Στρίψε Ρώμη" είπε στον πιλότο.

 

"Εμείς δεν είχαμε καύσιμα. Ηταν ίσα-ίσα, ενώ είχαμε δώσει αναφορά στην Κόρινθο. Εγιναν όλα πολύ επιπόλαια και, πλησιάζοντας τελικά τη Ρώμη, ήταν κλειστή από χιόνι. Καύσιμα όμως δεν υπήρχαν για αλλού. Τελικά, το προσγείωσα αναγκαστικά. Μπλόκαρε ο ένας τροχός και το αεροπλάνο άρχισε να κάνει στροφές. Φοβήθηκα γιατί, αν γινόταν κάτι, θα ξεφτιλιζόμασταν παγκοσμίως. Είχα μέσα την Τζάκι και τον Ωνάση" προσθέτει ο πιλότος του λίαρ τζετ και καταλήγει με την ατάκα που είπε η Τζάκι στον Ωνάση μόλις προσγειώθηκαν και κατάλαβε ότι η περιπέτειά τους έχει λήξει χωρίς απώλειες: "Να γιατί το να ζει και να πετά κάποιος μαζί σου είναι ενδιαφέρον".

http://news247.gr/eidiseis/afieromata/article3355746.ece/BINARY/w660/ATAKAOnassisFiloiSk.jpg

 

Αριστοτέλης Ωνάσης - Αποφθέγματα

 

- Το μυστικό στις μπίζνες είναι να ξέρεις κάτι που κανένας άλλος δεν ξέρει.
- Ποτέ δεν κατάλαβα την προτροπή «την υπογραφή σου και το κάτω το κεφάλι σου να προσέχεις που τα βάζεις». Έτσι χάνεις σίγουρα και στις δουλειές και στη ζωή.
- Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες.
- Μετά από κάποιο σημείο, τα λεφτά δεν έχουν πια σημασία. Παύουν να είναι ο σκοπός. Το παιχνίδι είναι αυτό που μετράει.
- Το να αρχίσεις να σκέφτεσαι, σημαίνει να αρχίσεις να κλείνεις δουλειές.
- Αν δεν έχεις λεφτά, πάρε δάνειο. Ποτέ μη ζητάς μικρά ποσά. Ζήτα όσα χρειάζεσαι, και πάντα να τα ξεπληρώνεις το συντομότερο δυνατό.
- Άλλοι έχουν πολλά λεφτά κι άλλοι τίποτα. Είναι σαν κάποιον που δεν βρίσκει νερό ούτε για να ξεδιψάσει και σαν έναν άλλο που ψάχνει να βρει γέφυρα να περάσει το νερό.
- Οι κρίσεις γεννάνε Κροίσους.
- Για να πετύχεις στις επιχειρήσεις, πρέπει να καταφέρεις τους άλλους να βλέπουν τα πράγματα όπως τα βλέπεις εσύ.
- Δεν έχω ούτε φίλους ούτε εχθρούς, μόνο ανταγωνιστές.
- Η μητέρα μου πέθανε, όταν ήμουν έξι ετών. Αν είχε ζήσει, ίσως να μην είχα δουλέψει όσο σκληρά έχω δουλέψει.
- Θα καταλάβεις, ότι αν κάνεις τα πράγματα πιο εύκολα για τους άλλους, θα κερδίσεις τη συμπάθειά τους.
- Είμαι τόσο πλούσιος, όσο μόνο εγώ ξέρω να γίνομαι.
- Μισώ την όπερα. Πρέπει να έχω "λεπτό αυτί". Όσο και να προσπαθώ να συγκεντρωθώ, πάντα μου ακούγεται σαν να είναι Ιταλοί σεφ, που φωνάζουν συνταγές για    ριζότο ο ένας στον άλλον.
- Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός.
- Αν δεν υπήρχαν γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν σημασία.
- Ποτέ μην αρχίζεις μια δουλειά, μια μάχη, μια ερωτική σχέση αν ο φόβος της ήττας επισκιάζει την προοπτική της νίκης.
- Κάθε κέρδος είναι μια αδικία σε κάποιον.

 

 

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org/newsbomb.gr/mixanitouxronou.gr/gnomikologikon.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.