Σαν Σημερα: Προσωπα

Η "μαύρη" ζωή της Βιρτζίνια Γούλφ

Η Βιρτζίνια Γούλφ, είναι μία από τις γνωστότερες συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας με τα βιβλία της να διαβάζονται μέχρι σήμερα. Έχει μείνει στην ιστορία σαν μία γυναίκα-πρωτοπόρος της λογοτεχνίας και έχει καταφέρει να γραφτεί στο πάνθεον των συγγραφέων. Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η πρωθιέρεια του βρετανικού μοντερνισμού.

 

Τα πρώτα χρόνια

 

Η Βιρτζίνια Γουλφ γεννιέται στις 25 Ιανουαρίου 1882 στο Λονδίνο. Ο πατέρας της, σερ Λέσλι Στίβεν, ήταν ιστορικός και συγγραφέας, καθώς και μια από τις πλέον διακεκριμένες φιγούρες της χρυσής εποχής της ορειβασίας. Η μητέρα της, Τζούλια Πρίνσεπ Στίβεν, είχε γεννηθεί στην Ινδία και είχε ποζάρει ως μοντέλο σε πολλούς βρετανούς προραφαηλίτες ζωγράφους, την ίδια στιγμή που ήταν επιφανής νοσοκόμα και συγγραφέας βιβλίων στον τομέα της.

 

 

 

Αμφότεροι οι γονείς της ήταν ξαναπαντρεμένοι και είχαν παιδιά από προηγούμενους γάμους, με τη Γουλφ να μετρά 3 αδέλφια και 4 ακόμα ετεροθαλή, με την πολυμελή φαμίλια να ζει αρμονικά στο σπίτι της στο Κένσιγκτον του Λονδίνου.

 

Στο σπιτικό λοιπόν επικρατούσε κλίμα πνευματικό, με την άρτια εκπαίδευση των παιδιών να είναι το πρώτο μέλημα των γονέων. Η αχανής βικτοριανή βιβλιοθήκη της οικίας λειτουργούσε άλλωστε συμπληρωματικά με τις σπουδές, την ίδια ώρα που το σπίτι κατακλυζόταν από τους διακεκριμένους φίλους των γονιών, όλοι τους άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Η νεαρή Γουλφ έρχεται λοιπόν από νωρίς σε επαφή με τον κόσμο του πνεύματος και της λογοτεχνίας, μεγαλώνοντας σε ένα ιδανικό οικογενειακό σκηνικό για να αναπτύξει το συγγραφικό της ταλέντο.

 

Η αποκάλυψη που σοκάρει

 

Το οικογενειακό κλίμα όμως παύει να είναι αρμονικό όταν η Βιρτζίνια σε ηλικία 6 ετών βιώνει το τραυματικό περιστατικό με τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια της που την κακοποίησαν σεξουαλικά.

 

"Το σπάσιμο του υμένα, ακόμα τρέμω από ντροπή, όταν θυμάμαι τον ετεροθαλή αδερφό μου να με τοποθετεί στο περβάζι του παραθύρου και να εξερευνά τα γεννητικά μου όργανα. Ήμουν περίπου 6 χρονών". Με αυτά τα λόγια αποκάλυψε η Βιρτζίνια Γουλφ το δράμα που συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της. Πάντως ο Τζέραλντ δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς κακοποιούσε και την αδερφή της Γουλφ, την Βανέσα. Τα δύο κορίτσια δεν τολμούσαν να μιλήσουν σε κανέναν και οι γονείς δεν είχαν καταλάβει τι συνέβαινε.

 

 

Το αποτρόπαιο γεγονός έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το χνάρι του στον ψυχισμό του μικρού κοριτσιού, με τα πράγματα να γίνονται ακόμα χειρότερα όταν η μητέρα της θα πέθαινε ξαφνικά, σε ηλικία 49 ετών.


Τότε ξεκίνησε η συστηματική σεξουαλική κακοποίηση και η Βιρτζίνια Γουλφ πάθαινε συχνά νευρικούς κλονισμούς.
Το 1897 πέθανε η κακοποιημένη αδερφή της, η Βανέσα και τότε η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη. Η Γουλφ ήταν καταρρακωμένη, πάθαινε ακόμα πιο συχνά νευρικούς κλονισμούς, έπεσε σε κατάθλιψη και ο αδερφός της συνέχισε να την βιάζει.


Η μάχη των ορμονών της πρώιμης εφηβικής ηλικίας,
σε συνδυασμό με την αναντίρρητη πραγματικότητα της τεράστιας αυτής απώλειας, θα βυθίσουν τη νεαρή Βιρτζίνια στην απελπισία, με τον νευρικό κλονισμό να ακολουθεί αμέσως μετά. Η κατάσταση έμελλε ωστόσο να χειροτερεύσει όταν δύο χρόνια αργότερα χάνει και τη λατρεμένη ετεροθαλή αδερφή της Στέλλα.

 

Η εκπαίδευση

Παρά τη βαθύτατη μελαγχολία της, η Βιρτζίνια εντρυφεί στη μελέτη των γερμανικών, των ελληνικών και των λατινικών στο Γυναικείο Τμήμα του περίφημου King’s College του Λονδίνου. Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που πέρασε στο ακαδημαϊκό περιβάλλον θα έρθει σε επαφή με τον ριζοσπαστικό φεμινισμό, οι εκπρόσωποι του οποίου επιζητούσαν την πολυπόθητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

 

 

Το 1904, χάνει και τον πατέρα της, με το γεγονός του θανάτου του να μένει ορόσημο στη ζωή της. Τέτοιο ορόσημο που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί για να συμβιβαστεί με τον χαμό του. Το μοτίβο της παλινδρόμησης μεταξύ λογοτεχνικής έκφρασης και προσωπικής απόγνωσης θα εγκαθιδρυόταν την εποχή αυτή και θα συνέχιζε να υφίσταται για το υπόλοιπο της ζωής της.


Ο σύζυγος και η ερωμένη της


Η Γουλφ κατάφερε να συνεχίσει τη ζωή της, παρά το ψυχολογικό τραύμα της κακοποίησης και την εύθραυστη ψυχολογικής της υγεία. Παντρεύτηκε τον Λέοναρντ Γουλφ στις 10 Αυγούστου του 1912.

 
Με τον Λέοναρντ έζησε τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής της. Η συγγραφέας περιγράφει μία απολύτως υγιή σχέση με τον σύζυγό της, αν και οι εμπειρίες που είχε μέχρι τότε, ήταν τραυματικές. Βέβαια, δεν έλειπαν και οι εξωσυζυγικές σχέσεις.

 

 

Οι Γουλφ ανήκαν σε έναν κύκλο διανοούμενων, που ονομαζόταν "Ομάδα Μπλούμσμπουρι". Η ομάδα είχε μία "χαλαρή" άποψη γύρω απ’ τα σεξουαλικά θέματα και επέτρεπε διάφορες "ατασθαλίες". Μέσω της ομάδας, γνώρισε τη συγγραφέα Βίτα Σάκβιλ-Ουέστ, το 1922. Σύμφωνα με τη Σάκβιλ-Ουέστ, η σχέση τους ήταν περισσότερο συναισθηματική, παρά σεξουαλική, καθώς συνευρέθηκαν μόλις 2 φορές.


Εικάζεται ότι η Βιρτζίνια Γουλφ έγραψε το βιβλίο "Ορλάντο" εμπνευσμένη από την ερωμένη της. Το εν λόγω βιβλίο έχει περιγραφεί σαν το "μακρύτερο και πιο μαγευτικό ερωτικό γράμμα στην ιστορία". Ακόμη και όταν τερματίστηκε ο δεσμός της Γουλφ με την Σάκβιλ-Ουέστ, οι δύο γυναίκες έμειναν πολύ καλές φίλες.


Τα γραπτά

 

Χρόνια πριν παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της, η Βιρτζίνια είχε ξεκινήσει να δουλεύει το πρώτο της μυθιστόρημα. Εννέα χρόνια και αναρίθμητες εκδοχές και προσχέδια μετά, το βιβλίο εκδίδεται το 1915 με τίτλο "The Voyage Out". Ήταν ένα πειραματικό έργο, με τη Γουλφ να εξερευνά διαφορετικά λογοτεχνικά στιλ και να αποπειράται μια ασυνήθιστη αφηγηματική προοπτική, ενσωματώνοντας ελεύθερους συνειρμούς και ονειρικές καταστάσεις.

 

Το 1925 κυκλοφορεί "Η Κυρία Ντάλογουεϊ" (Mrs. Dalloway), το τέταρτο μυθιστόρημά της, το οποίο γίνεται δεκτό με διθυραμβικές κριτικές! Η συναρπαστική μυθιστορία, συνυφασμένη με εσωτερικούς μονολόγους, διανθίζεται με φεμινιστικές πινελιές, ομοφυλοφιλικές νότες και θέματα που άπτονται της ψυχικής ασθένειας στη μεταπολεμική Βρετανία.

 

 

Κατά τη διάρκεια της διακεκριμένης λογοτεχνικής της καριέρας, η Γουλφ θα προσκαλούνταν ως ομιλήτρια από κολέγια και πανεπιστήμια, θα συνέτασσε συναρπαστική -αν και ιδιαιτέρως δραματική- επιστολογραφία, σπουδαία δοκίμια και μια μακρά λίστα από διηγήματα.

 

Μέχρι τα 45 της, ήταν ήδη επιφανής διανοούμενος, έχοντας εγκαθιδρυθεί και ως συγγραφέας αλλά και ως καινοτόμος στοχαστής. Η ικανότητά της να ακροβατεί ανάμεσα στις ονειρικές σκηνές και τη "σφιχτή" λογοτεχνική πλοκή θα της εξασφάλιζε σεβασμό στους λογοτεχνικούς κύκλους αλλά και την αγάπη φυσικά του παγκόσμιου κοινού.

 

 

Παρά την εξαίσια φήμη της ωστόσο, η Γουλφ θα συνέχιζε να υποφέρει σε όλη της τη ζωή από ξεσπάσματα της κλινικής της κατάθλιψης, συνοδευόμενα από δραματικές κυκλοθυμικές αλλαγές


Η αυτοκτονία


Ο σύζυγός της Λέοναρντ, πάντα στο πλευρό της, έδινε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε σημάδι που αποκάλυπτε ενδεχόμενη επιδείνωση της ψυχολογίας της, φοβούμενος την κατάρρευση του ευαίσθητου ψυχισμού της.

 
Γεγονός που διέκρινε την εποχή που η Γουλφ δούλευε αυτό που θα ήταν το τελευταίο της χειρόγραφο: παρά τις προσπάθειές του, η σύζυγός του βυθιζόταν ολοένα και περισσότερο σε αυτό που φάνταζε ένας απύθμενος λάκκος.

 


Ήταν άλλωστε και τα χρόνια που ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, με το σπίτι τους στο Λονδίνο να καταστρέφεται από τους βομβαρδισμούς και τη Βιρτζίνια να ανησυχεί για τον κίνδυνο που διέτρεχε ο εβραίος σύζυγός της να πιαστεί από τους Ναζί.

 

Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα, το πρωινό της 28ης Μαρτίου 1941 η Βιρτζίνια φόρεσε το παλτό της, βγήκε από το σπίτι και γέμισε τις τσέπες της με πέτρες που βρήκε στον δρόμο για τον ποταμό, πριν πηδήξει τελικά μέσα και παρασυρθεί από το ρεύμα. Οι Αρχές θα έβρισκαν τη σορό της τρεις εβδομάδες μετά.

 

 

 Το σημείωμα που άφησε στον σύζυγό της 

 

"Πολυαγαπημένε μου, νιώθω στα σίγουρα ότι τρελαίνομαι ξανά. Νομίζω ότι δεν αντέχουμε νε περάσουμε μια τέτοια φριχτή περίοδο για μία ακόμα φορά. Και αυτή τη φορά δεν θα ξαναγίνω καλά. Ακούω φωνές και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Γι’ αυτό κάνω ό,τι μου φαίνεται καλύτερο σε αυτές τις συνθήκες. Μου χάρισες τη μεγαλύτερη δυνατή ευτυχία. Ήσουν για μένα όλα όσα μπορεί να είναι κάποιος για ένα άλλο.

 

Δεν πιστεύω ότι δυο άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι – μέχρι που ήρθε η φριχτή αρρώστια. Δεν μπορώ να την πολεμήσω άλλο. Ξέρω ότι καταστρέφω τη ζωή σου κι ότι χωρίς εμένα θα μπορούσες να δουλέψεις. Και ξέρω ότι θα το κάνεις. Αν κάποιος θα μπορούσε να με σώσει, αυτός θα ήσουν εσύ. Όλα, εκτός από τη βεβαιότητα για τη δική σου καλοσύνη με έχουν εγκαταλείψει. Δεν μπορώ να καταστρέφω άλλο τη ζωή σου. Δεν πιστεύω ότι δύο άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι απ’ όσο ήμασταν εμείς."

 

Παρά το γεγονός ότι η φήμη της μειώθηκε στη μεταπολεμική περίοδο, οι ιστορίες και τα δοκίμιά της θα ζούσαν μια δεύτερη ακμή την εποχή του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του '70. Η Βιρτζίνια Γουλφ παραμένει μια από τις γνωστότερες συγγραφείς του 20ού αιώνα

 

Εργογραφία: 

 

Μυθιστορήματα

The Voyage Out (1915)

Night and Day (1919)

Jacob's Room (1922)

Mrs. Dalloway (1925)

To the Lighthouse (1927)

Orlando: A Biography (1928)

The Waves (1931)

Flus: Α biography(1933)

The Years (1937)

Between the Acts (1941)

 

Συλλογές

 

Monday or Tuesday (1921)

"A Haunted House"

"A Society"

"Monday or Tuesday"

"An Unwritten Novel"

"The String Quartet"

"Blue and Green"

"Kew Gardens"

"The Mark on the Wall"

A Haunted House and Other Short Stories (1944)

"A Haunted House"

"Monday or Tuesday"

"An Unwritten Novel"

"The String Quartet"

"Kew Gardens"

"The Mark on the Wall"

"The New Dress"

"The Shooting Party"

"Lappin and Lappinova"

"Solid Objects"

"The Lady in the Looking-Glass"

"The Duchess and the Jeweller"

"Moments of Being: Slater's Pins have no Points"

"The Man who Loved his Kind"

"The Searchlight"

"The Legacy"

"Together and Apart"

"A Summing Up"

The Complete Shorter Fiction (1985)

"Phyllis and Rosamond"

"The Mysterious Case of Miss V."

"The Journal of Mistress Joan Martyn"

"A Dialogue upon Mount Pentelicus"

"Memoirs of a Novelist"

"The Mark on the Wall"

"Kew Gardens"

"The Evening Party"

"Solid Objects"

"Sympathy"

"An Unwritten Novel"

"A Haunted House"

"A Society"

"Monday or Tuesday"

"The String Quartet"

"Blue & Green"

"A Woman's College from Outside"

"In the Orchard"

"Mrs Dalloway in Bond Street"

"Nurse Lugton's Curtain"

"The Widow and the Parrot: A True Story"

"The New Dress"

"Happiness"

"Ancestors"

"The Introduction"

"Together and Apart"

"The Man who Loved his Kind"

"A Simple Melody"

"A Summing Up"

"Moments of Being: Slater's Pins have no Points"

"The Lady in the Looking-Glass"

"The Fascination of the Pool"

"Three Pictures"

"Scenes from the Life of a British Naval Officer"

"Miss Pryme"

"Ode Written Partly in Prose"

"Portraits"

"Uncle Vanya"

"The Duchess and the Jeweller"

"The Shooting Party"

"Lappin and Lappinova"

"The Searchlight"

"Gypsy, the Mongrel"

"The Legacy"

"The Symbol"

"The Watering Place"

Δοκίμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Modern Fiction (1919)

The Common Reader (1925)

'The Common Reader'

'The Pastors and Chaucer'

'On not knowing Greek

'The Elizabethan Lumber Room'

'Notes on an Elizabethan Play'

'Montaigne'

'The Duchess of Newcastle'

'Rambling round Evelyn'

'Defoe'

'Addison'

'Lives of the Obscure - Taylors and Edgeworths'

'Lives of the Obscure - Laetitia Pilkington'

'Jane Austen'

'Modern Fiction'

'Jayne Eyre' and 'Wuthering Heights'

'George Eliot'

'The Russian Point of View'

'Outlines - Miss Mitford'

'Outlines - Bentley'

'Outlines - Lady Dorothy Nevill'

'Outlines - Archbishop Thomson'

'The Patron and the Crocus'

'The Modern Essay'

'Joseph Conrad'

'How it strikes a Contemporary'

A Room of One's Own (1929)

On Being Ill (1930)

The London Scene (1931)

The Common Reader: Second Series (1932)

'The Strange Elizabethans'

'Donne After Three Centuries'

'The Countess of Pembroke's Arcadia'

'Robinson Crusoe'

'Dorothy Osborne's "Letters"'

'Swift's "Journal of Stella"'

'The "Sentimental Journey"'

'Lord Chesterfield's Letters to his Son'

'Two Parsons: James Woodforde, John Skinner'

'Dr. Burney's Evening Party'

'Jack Mytton'

'De Quincey's Autobiography'

'Four Figures: Cowper and Lady Austen, Beau Brummell, Mary Wollstonecraft, Dorothy Wordsworth'

'William Hazlitt'

'Geraldine and Jane'

'Aurora Leigh'

'The Niece of an Earl'

'George Gissing'

'The Novels of George Meredith'

'"I am Christina Rossetti"'

'The Novels of Thomas Hardy'

'How Should One Read a Book?'

Three Guineas (1938)

The Death of the Moth and Other Essays (1942)

'The Death Of The Moth'

'Evening Over Sussex: Reflections in a Motor Car'

'Three Pictures'

'Old Mrs. Grey'

'Street Haunting: A London Adventure'

'"Twelfth Night" at the Old Vic'

'Madame de Sévigné'

'The Humane Art'

'Two Antiquaries: Walpole and Cole'

'The Rev. William Cole: A Letter'

'The Historian and "The Gibbon"'

'Reflections at Sheffield Place'

'The Man at the Gate'

'Sara Coleridge'

'"Not One Of Us"'

'Henry James'

'1. Within the Rim'

'2. The Old Order'

'3. The Letters of Henry James'

'George Moore'

'The Novels of E. M. Forster'

'Middlebrow'

'The Art of Biography'

'Craftsmanship'

'A Letter to a Young Poet'

'Why?'

'Professions for Women'

'Thoughts on Peace in an Air Raid'

The Moment and Other Essays (1947)

The Captain's Death Bed And Other Essays (1950)

'Oliver Goldsmith'

'White's Selborne'

'Life Itself'

'Crabbe'

'Selina Trimmer'

'The Captain's Death Bed'

'Ruskin'

'The Novels Of Turgenev'

'Half Of Thomas Hardy'

'Leslie Stephen'

'Mr. Conrad: A Conversation'

'The Cosmos'

'Walter Raleigh'

'Mr. Bennett And Mrs. Brown' (1924)

'All About Books'

'Reviewing'

'Modern Letters'

'Reading'

'The Cinema'

'Walter Sickert'

'Flying Over London'

'The Sun And The Fish'

'Gas'

'Thunder At Wembley'

'Memories Of A Working Women's Guild'

Women And Writing (1979)

Roger Fry:a biography(1940)

 

Θέατρο

Freshwater: A Comedy (1923)

Αυτοβιογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A Writer’s Diary (1953) - Αποσπάσματα απ' το ημερολόγιό της

Moments of Being (1976)

A Moment's Liberty: the shorter diary (1990)

A Passionate Apprentice: the early journals (1990)

Congenial Spirits: the selected letters (1993)

The Diary of Virginia Woolf (five volumes) - Ημερολόγιο 1915 - 1941

The Flight of the Mind: Letters of Virginia Woolf vol 1 1888 - 1912 (1975)

The Question of Things Happening: Letters of Virginia Woolf vol 2 1913 - 1922 (1976)

A Change of Perspective: Letters of Virginia Woolf vol 3 1923 - 1928 (1977)

A Reflection of the Other Person: Letters of Virginia Woolf vol 4 1929 - 1931 (1978)

The Sickle Side of the Moon: Letters of Virginia Woolf vol 5 1932 - 1935 (1979)

Leave the Letters Till We're Dead: Letters of Virginia Woolf vol 6 1936 - 1941 (1980)

Passionate Apprentice: The Early Journals, 1897-1909 (1990)

Paper Darts: The Illustrated Letters of Virginia Woolf (1991)

Travels With Virginia Woolf (1993) - Ημερολόγιο των ταξιδιών της στην Ελλάδα, επιμέλεια Jan Morris

 

 

Πηγές: www.newsbeast.gr/www.netschoolbook.gr/www.gazzetta.gr/el.wikipedia.org

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.