Σαν Σημερα: Προσωπα

Ελένη Τσαλιγοπούλου: Η ερμηνεύτρια των επιτυχιών

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια συνδυάζει τη δημοτική και τη λαϊκή ρίζα, με την πρωτοτυπία και φρεσκάδα που χαρακτηρίζει τις μεγάλες τραγουδίστριες. Σαν σήμερα γεννήθηκε η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας στις 11 Απριλίου 1964.Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το τραγούδι μαζί με τον αδελφό της, ο οποίος είναι επίσης μουσικός.

 

Τα πρώτα χρόνια

Το 1985, παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χειμώνα τραγουδάει επαγγελματικά για πρώτη φορά στην "Όμορφη Νύχτα", όπου έρχεται σε επαφή με το Γιώργο Ζήκα, τραγούδια του οποίου θα ερμηνεύσει στον πρώτο της προσωπικό δίσκο.

 

Το 1987 την καλεί ο Μάνος Χατζιδάκις να εμφανιστεί στο "Σείριο" ως ερμηνεύτρια του Σταμάτη Σπανουδάκη, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους εμφανίζεται μαζί με το Γιώργο Νταλάρα σε μεγάλη περιοδεία του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική! Στην Αθήνα ξεκίνησε κυρίως πλάι στο Γιώργο Νταλάρα. Στην αρχή της καριέρας της, λόγω της χαρακτηριστικής της φωνής συχνά τη συγχέουν με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Το 1989, συνεργάζεται με την Οπισθοδρομική Κομπανία, καθώς και με το Νίκο Ξυδάκη, ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί ο δίσκος της “Κορίτσι και Γυναίκα”, ο οποίος είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς αποτέλεσε μια από τις δουλειές που έδωσαν ώθηση στο λεγόμενο “σύγχρονο έντεχνο”, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη 10ετία του 1990! Στη συνέχεια, εμφανίζεται με άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, τόσο σε συναυλίες όσο και δισκογραφικά. Το 1994-1995, εμφανίζεται στο “Χάραμα” μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και το Γεράσιμο Ανδρεάτο. Στα τέλη του 1996 κυκλοφορεί η “Αρζεντίνα”, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολουθεί το “Στην Εποχή Του Ονείρου”, δίσκος που περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις της στην "Ιερά Οδό"!

   

Η καριέρα

Την περίοδο 1998-1999, εμφανίζεται μαζί με τη Μελίνα Κανά στα 13 Φεγγάρια! Το 1999, αλλάζει ύφος τραγουδιών και η νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο: ‘’Αλλάζει κάθε που βραδιάζει’’. Έχει έντονα στοιχεία δυτικής ποπ μουσικής, την οποία προωθεί με συναυλίες ανά τη χώρα και συνεργασίες π.χ. με το Δημήτρη Μπάση, τους Mode Plagal, όπως και τους Μίκρο αργότερα. 

 

Το χειμώνα του 2000 τραγουδάει με το Γιάννη Κότσιρα στο “Φως”. Ταυτόχρονα κυκλοφορεί τον δίσκο “Γλυκός Πειρασμός” με το τραγούδι από την τηλεοπτική σειρά του Mega “Και Πάλι Φίλοι” σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και μουσική του Γιώργου Ανδρέου! 

 

 

Την ίδια περίοδο στις 26 και 27 Ιουλίου πραγματοποίησε δυο σημαντικές συναυλίες στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου. Ήταν ένα ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού  αρχίζοντας από τα Σμυρνέϊκα της Μαρίκας Παπαγκίκα και τα παραδοσιακά Μικρασιάτικα, Θρακιώτικα και Μακεδονίτικα δημοτικά τραγούδια, φτάνοντας στο σήμερα των τραγουδιών. Το Δεκέμβριο του 2003 κυκλοφορεί το “Χρώμα”, ένα διπλό CD (συνοδεύεται και από bonus DVD) που παρουσιάζει μια σειρά από ξεχωριστά καινούργια τραγούδια σημαντικών δημιουργών αλλά και σημαντικές ηχογραφήσεις σε κλασικά τραγούδια από ζωντανές εμφανίσεις της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

 

Τον Ιανουάριο του 2004, συμμετέχει σε αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ το καλοκαίρι συμμετέχει ως κορυφαία του Χορού στην παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας! To 2005, συνεργάστηκε σε καλοκαιρινή περιοδεία με την Τάνια Τσανακλίδου, ενώ παράλληλα στη δισκογραφική της δουλειά “Αγαπημένο μου Ημερολόγιο”, μαζί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, καταπιάνεται με ερμηνείες παραδοσιακών δημοτικών από όλη την Ελλάδα, έχοντας ήδη από την αρχή της καριέρας της καταβολές και έμπνευση από το λαϊκό και δημοτικό τραγούδι…!

 

Χειμώνας 2005-2006

Ξεκινά της εμφανίσεις της με τον Γιάννη Κότσιρα, τον Μάνο Πυροβολάκη και την Ραλλία Χρηστίδου στην ‘’Άνοδο Πειραιώς’’. Το 2008 εμφανίστηκε με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τη Γιώτα Νέγκα στην “Αποθήκη του Μύλου” στη Θεσσαλονίκη, ενώ μαζί με τη Γλυκερία και το συγκρότημα Τρίφωνο στο “Polis Theater”! Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας το 2011, κυκλοφορεί το cd "Ταρίρα", όπου για πρώτη φορά γράφει η ίδια τη μουσική των τραγουδιών της! Όσο για τους στίχους, μερικοί από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς που έχουν προσφέρει το καλύτερο δείγμα τους, είναι οι εξής: Νίκος Πορτοκάλογλου, Παύλος Παυλίδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Ζούδιαρης, Βασιλικός, Φοίβος Δεληβοριάς. Μαζί τους και οι εξαιρετικοί στιχουργοί Θοδωρής Γκόνης και Νίκος Μωραΐτης. Τα τραγούδια του "Ταρίρα" έχει το καθένα την μουσική του προσωπικότητα. Από bossa nova και βαλς, μέχρι trip hop και ροκ μπαλάντες. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου εμφανίζει στο καθένα και ένα διαφορετικό δωμάτιο της ψυχής της φτιάχνοντας ένα καταπληκτικό σύνολο τραγουδιών. 

  

Προσωπική ζωή

 

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου έχει έναν γιο, τον Αργύρη, που γεννήθηκε το 1981. Η ίδια εξομολογείται: "Έγινα μάνα στα 19 μου χρόνια, αφού οι περισσότερες κοπέλες γίνονταν μάνες από τα 17 ή 18 τους. Ήταν μία φυσική εξέλιξη, εκείνων των χρόνων." "Ευτυχώς που έγινα μητέρα στα 19 μου γιατί, βλέποντας τη σημερινή ζωή και τον χρόνο που διαθέτει μία γυναίκα τραγουδίστρια, μπορεί και να μην έκανα ποτέ μου ένα παιδί. Ευτυχώς που το έκανα τότε." "…19 χρόνια διαφορά με το γιό μου, νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα, το ότι δεινοπάθησα να πάρω το ρόλο της μητέρας, κατάφερα να γίνω φίλη του, να τον καταλαβαίνω, να έχουμε μια σπουδαία σχέση, αλλά δεν κατάφερα να γίνω ουσιαστικά μητέρα του που αυτό κρύβει κινδύνους...".

 

Ο Γιώργος Ανδρέου, γνωστός συνθέτης και μουσικός παραγωγός υπήρξε σύντροφος της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Η ίδια πριν από λίγα χρόνια σε συνέντευξη της αποκάλυψε τον χωρισμό της : "Ποτέ δεν με ενδιέφεραν οι κοσμικότητες και τα lifestyle περιοδικά κι έτσι ευτυχώς δεν ενδιαφέρονται και αυτά για μένα. Κι έτσι ζω μια πιο υγιή ζωή. Χωρίς παπαράτσι που να επεμβαίνουν στην καθημερινότητά μου. Για παράδειγμα, έχω χωρίσει με τον Γιώργο Ανδρέου εδώ και επτά χρόνια. Το ήξερες; Όχι, δεν αφορά κανέναν το κομμάτι της προσωπικής μου ζωής".

 

 

Δισκογραφία

(1986) Σώπα κι άκουσε

(1990) Κορίτσι και γυναίκα

(1992) Μισό φεγγάρι

(1994) Καθρέφτες

(1996) Αρζεντίνα

(1998) Στην Εποχή του Ονείρου

(1999) Αλλάζει κάθε που βραδιάζει

(2001) Γλυκός πειρασμός

(2002) Τραγούδια για ένα Καλοκαίρι

(2003) Χρώμα (2005)

Αγαπημένο μου Ημερολόγιο

(2005) Κάθε τέλος και αρχή

(2008) Best of/Σαν ψέματα

(2009) Στην εποχή του ονείρου

(2011) Ταρίρα 

 

Πηγές: e-orfeas.gr/tralala.gr/yxatzigeorgiou.blogspot.gr/patrasevents.gr/lifo.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.