Σαν Σημερα: Προσωπα

Ζορμπάς ο Έλληνας, Άντονι Κουίν

O Αμερικανός ηθοποιός που απόλαυσε το συρτάκι και το έκανε παγκοσμίως γνωστό μέσα από τον ρόλο του στην ταινία "Ζορμπάς", γεννήθηκε σαν σήμερα.

 Ο Άντονι Κουίν (Anthony Quinn) γεννήθηκε στην πόλη Τσιουάουα του Μεξικού στις 21 Απριλίου 1915 και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 150 ταινίες σε διάστημα 50 ετών και βραβεύτηκε με Όσκαρ β” ανδρικού ρόλου το 1952 στην ταινία "Βίβα Ζαπάτα" (Viva Zapata!) ως συμπρωταγωνιστής του Μάρλον Μπράντο. Παρόμοια τιμητική διάκριση έλαβε τέσσερα χρόνια αργότερα και για την ερμηνεία του στο ρόλο του ζωγράφου Πωλ Γκογκέν στο φιλμ "Η ζωή ενός ανθρώπου" (Lust For Life, 1956).

 

 

Ο ρόλος του Αλέξη Ζορμπά, συμπρωταγωνιστώντας με τους Άλαν Μπέιτς και Ειρήνη Παππά, που ερμήνευσε το 1963 παρέμεινε ο πλέον αξιομνημόνευτός του. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και σε θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουέη το 1984. Ο Κουίν ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1936 με την ταινία "Λόγια (Paroles)" και μετά συνέχισε με την ταινία "Γαλαξίας".

 

Αλέξης Ζορμπάς - η ταινία

Η ταινία Zorba the Greek (Αλέξης Ζορμπάς) είναι αμερικανική ταινία της δεκαετίας του 1960, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ β” γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Τη μουσική της ταινίας την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Συρτάκι.

 

Οι πρώτοι που είχαν τη σύλληψη να γυριστεί ταινία το βιβλίο του Καζαντζάκη ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου Φρέντρικ Μαρτς (Fredric March) και η σύζυγός του-επίσης ηθοποιός- Φλόρανς Έλντριτζ (Florence Eldridge).

 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Ελλάδα το 1953 είπαν σε δημοσιογράφους πως είχαν προτείνει στον Ελία Καζάν να γυρίσουν μια ταινία βασιζόμενη στον Καζαντζακικό Ζορμπά. Το 1954 φημολογείται πως θα γυριστεί ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950′ ο Ζυλ Ντασέν επιχείρησε να σκηνοθετήσει ανεπιτυχώς το βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Σοβιετικό ηθοποιό Νικολάι Τσερκάσοφ.

 

True Stories

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ο Κουίν δεν ήταν καλός μαθητής. Κατέφερε να μάθει μόνο τα βασικά βήματα του χορού αλλά το αποτέλεσμα βγήκε τόσο ωραίο, που για χρόνια μετά, όπου κι αν βρισκόταν ο ηθοποιός, ο κόσμος του ζητούσε να χορέψει συρτάκι.

 

- Ο Άντονι Κουίν αγάπησε και αγαπήθηκε από τους Έλληνες. Ερμήνευσε θαυμάσια ελληνικούς ρόλους στον κινηματογράφο, εξοικειώθηκε με τις συνήθειες και τις "ιδιοτροπίες" του τόπου και πάντα περνούσε καλά στα γυρίσματα αλλά και εξελίχθηκε σε φανατικό ταβλαδόρο.

Πέραν της υποκριτικής, ο Άντονι Κουίν ασχολήθηκε σε ερασιτεχνικο επίπεδο με τη ζωγραφική.

 

 Η "παραλία Άντονι Κουίν" (Anthony Quinn beach) 

Ο Ζορμπάς όμως, δεν ήταν η μοναδική ταινία του Κούιν που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η χολυγουντιανή υπερπαραγωγή τα "Κανόνια του Ναβαρόνε" στη Ρόδο. Στο νησί των ιπποτών μάλιστα, υπάρχει και παραλία με το όνομα του ηθοποιού και βρίσκεται ανάμεσα στο Φαληράκι και το Λαδικό.Η παραλία είναι περίπου 250 μέτρα μήκος και ονομάστηκε έτσι από τους ντόποιους μετά το γύρισμα της ταινίας, τιμώντας έτσι το διάσημο ηθοποιό.

 

"Ο Έλληνας μεγιστάνας"

Η Ελλάδα, σημάδεψε την καριέρα του Άντονι Κουίν, ο οποίος επέστρεψε το 1978 μαζί με τον Λι Τόμσον, που ήταν ο σκηνοθέτης στα "Κανόνια του Ναβαρόνε" για τα γυρίσματα της ταινίας μιας ακόμα ταινίας με τίτλο "Ο έλληνας μεγιστάνας". Η ταινία, για το σενάριο της οποίας συνεργάστηκε και ο Νίκος Μαστοράκης, περιγράφει τον έρωτα του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι.

 

Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα πραγματικά ονόματα των ηρώων της ιστορίας, σχολιάστηκε με καυστικό τρόπο από τον Τύπο της εποχής: «Αν δεν μπορείτε να μαντέψετε ποιοι είναι οι χαρακτήρες, σημαίνει ότι κατοικούσατε στον Άρη για πολλές δεκαετίες. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Νέα Υόρκη, Αθήνα, Μύκονος, Κέρκυρα, Ουάσινγκτον, Λονδίνο είναι οι περιοχές που συνθέτουν το σκηνικό. Στα "ελληνικά" γυρίσματα πήραν μέρος και κάτοικοι της κάθε περιοχής, αλλά και γνωστοί Έλληνες. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της ταβέρνας, όπου ο Κουίν ως Ωνάσης, συνοδεύει στον χορό μια ελληνίδα χορεύτρια, την οποία υποδύεται η Ζωζώ Σαπουτζάκη. 

 

 Προσωπική ζωή και ο θάνατος

Το 1937 παντρεύτηκε την Κάθριν ντε Μίλ, κόρη του παραγωγού Σεσίλ νε Μίλ ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με το θέατρο και γνώρισε την επιτυχία με την ερμηνεία του στο έργο "Λεωφορείο ο πόθος" του Τένεσι Ουίλιαμς. Από τους γάμους του και τους διάφορους κατά καιρούς ερωτικούς δεσμούς του ο ηθοποιός απέκτησε συνολικά 13 παιδιά. Ο ηθοποιός πέθανε στην Βοστόνη το 2001 σε ηλικία 86 ετών.

 

 

Πηγές:  mixanitouxronou.gr/ishow.gr/eirinika.gr/hellasforce.com

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.