Σαν Σημερα: Προσωπα

Η εκρηκτική Πενέλοπε Κρουζ

Η πιο επιτυχημένη Ισπανίδα σταρ του Χόλυγουντ, η γυναίκα με έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο, Πενέλοπε Κρουζ ήρθε στη ζωή σαν σήμερα.

 

Η Πενέλοπε Κρουζ έγινε η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός, η οποία κέρδισε ένα Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Vicky Christina Barcelona". Νωρίτερα, ο πρώτος Ισπανός ηθοποιός που κέρδιζε ένα Όσκαρ ήταν ο μετέπειτα σύζυγός της, Χαβιέ Μπαρδέμ.

 

Τα πρώτα χρόνια

Η Ισπανίδα καλλονή που ακούει στο όνομα Penelope Cruz Sanchez γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1974 στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Ο πατέρας της Eduardo ήταν έμπορος και η μητέρα της η Encarna ήταν κομμώτρια. Η οικογένεια ζούσε στο προάστιο Alcobendas πέντε χιλιόμετρα βόρια της Μαδρίτης μαζί με τη μικρότερη της αδερφή Monica η οποία είναι επαγγελματίας χορεύτρια φλαμέγκο και σταρ της τηλεόρασης και το μικρότερο αδερφό της τον Eduardo Jr.

 

Η Penelope είχε ταλέντο στην υποκριτική, το οποίο επιδείκνυε στην οικογένειά της πριν ακόμη περπατήσει, μιμούμενη τηλεοπτικά διαφημιστικά Όμως ο χορός την γοήτευε και τη κυριάρχησε από τα τέσσερα της. Ξόδεψε από τη ζωή της εννιά χρόνια σπουδάζοντας κλασσικό χορό στο Εθνικό Ωδείο της Ισπανίας. Παράλληλα για τρία χρόνια έκανε μπαλέτο ενώ για τέσσερα χρόνια παρακολουθούσε σεμινάρια με τη μεγάλη δασκάλα χορού Cristina Rota.

 

Δεν πήρε ποτέ απολυτήριο Λυκείου, αφού στα δεκαπέντε της παράτησε το σχολείο για να ασχοληθεί με το modelling με αφορμή ένα διαγωνισμό που είχε κερδίσει ανάμεσα σε 300 κορίτσια. Μετά την πασαρέλα ήρθε η ώρα της υποκριτικής και η Penelope ξεκίνησε να επιδιώκει την είσοδό της σε μια από τις δραματικές σχολές της Μαδρίτης. Εκείνη την πρώτη περίοδο εμφανίστηκε σε video clips, ενώ μέχρι το 1996 διατηρούσε σχέση με τον Nacho Cano τραγουδιστή του δημοφιλούς συγκροτήματος Mecano.

 

Η καριέρα

Η καριέρα της ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, μόλις 16 ετών, στην τηλεόραση. Ένα χρόνο αργότερα έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ισπανική ταινία "Jamon Jamon" στην οποία συμπρωταγωνιστούσε ο Χαβιέ Μπαρδέμ, μετέπειτα σύζυγό της. Ακολούθησε η βραβευμένη με Όσκαρ ξενόγλωσση ταινία "Belle Epoque", το 1992, με έναν ρόλο που την κατέταξε ανάμεσα στις σύγχρονες πρωταγωνίστριες του ισπανικού σινεμά. 

 

Το 1998 για την ερμηνεία της στην κωμωδία "La niña de tus ojos" βραβεύτηκε με το βραβείο Γκόγια (το αντίστοιχο Όσκαρ της Ισπανίας). Η πρώτη της διεθνής επιτυχία ήρθε όταν συνεργάστηκε ξανά με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ στην ταινία "Όλα Για Την Μητέρα Μου", που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

 

Καθιερώθηκε διεθνώς, το 2001, με τους ρόλους της στις ταινίες "Vanilla Sky" και "Blow", ταινίες που έγιναν εισπρακτικές επιτυχίες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της κωμωδίας "Ζευγάρια σε Διακοπές" (2002), το θρίλερ "Gothika" (2003), τη χριστουγεννιάτικη ταινία "Noel" (2004), την περιπέτεια "Σαχάρα" (2005), την ταινία κινουμένων σχεδίων "G-Force" (2009) και το μιούζικαλ "Εννέα" ( 2009). 

 

Οι πιο σημαντικές ταινίες της είναι το "Γύρνα Πίσω" (2006), του Πέδρο Αλμοδόβαρ, για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα και "Vicky Cristina Barcelona" (2008), του Γούντι Αλεν, για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου.

 

Είναι η πρώτη ισπανίδα ηθοποιός, στην ιστορία του θεσμού, που βραβεύτηκε με Όσκαρ και η πρώτη ισπανίδα ηθοποιός που έλαβε το δικό της αστέρι στη "Λεωφόρο της Δόξας" του Χόλιγουντ. 

 

Το 2013 την είδαμε στις ταινίες "Δεν κρατιέμαι" και "Γεννημένοι Ξανά" . Η πρώτη κυκλοφορεί ήδη σε DVD, είναι κωμωδία και φέρει και πάλι τη σκηνοθετική υπογραφή του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Η δεύτερη είναι μια δραματική ταινία ιταλικής παραγωγής, βασισμένη στο μυθιστόρημα Venuto al Mondo της Μάργκαρετ Ματζαντίνι, σε σκηνοθεσία Σέρτζιο Καστελλίτο. 

 

Την είδαμε επίσης στον Συνήγορο, του Ρίντλεϊ Σκοτ, στο πλάι των Φασμπέντερ, Μπαρδέμ και Ντίαζ, και αναμένουμε μέσα στο 2014 το Ma ma, μια δραματική ταινία ισπανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Χούλιο Μέντεμ, το 2015 θα κυκλοφορήσει η κωμωδία Grimsby σε σκηνοθεσία Λουί Λετερι και σενάριο Σάσα Μπαρόν Κοέν, και έχει ανακοινωθεί και η συμμετοχή της στην επερχόμενη ταινία του Φερνάντο Τρουέμπα, La Reina de Espana. 

 

Προσωπική ζωή

Η Κρουζ είχε τρία χρόνια δεσμό με τον Τομ Κρουζ. Χώρισαν τον Ιανουάριο του 2004. Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας Σαχάρα ξεκίνησε να βγαίνει με τον Μάθιου Μακόναχι. Τον Ιούνιο του 2006 είπαν σε συνέντευξή τους ότι αποφάσισαν να χωρίσουν. 

Το 2007 ξεκίνησε να βγαίνει με το Χαβιέρ Μπαρδέμ. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2010 και στις 22 Ιανουαρίου 2011 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Λίο Ενσίνας Μπαρδέμ, ενώ δύο χρόνια αργότερα τον Ιούλιο του 2013 έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, ένα κοριτσάκι, τη Λούνα.

 

True story

Είναι χορτοφάγος (σταμάτησε να τρώει κρέας από τότε που έκανε την ταινία All the pretty horses), πολιτικοποιημένη -πρόσφατα μαζί με τον Μπαρδέμ πήραν δημοσίως θέση εναντίον των βομβαρδισμών στη Γάζα-, έχει κάνει για δύο μήνες εθελόντρια στην Ουγκάντα, αγαπάει την μπάλα και τη Ρεάλ Μαδρίτης κι έχει τατουάζ τους αριθμούς 8,8,3 -τα τυχερά της νούμερα- πάνω από τον αστράγαλο.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.