Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα μπαίνει στον "γύψο"

Η άνοιξη του 1967 σηματοδότησε έναν μακρύ σκοτεινό χειμώνα για τον τόπο μας.

21η Απριλίου 1967: Μέρα γραμμένη με σκοτεινό μελάνι στο βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας. 

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιάννης Κάτρης (1910-1985) περιγράφει τη νύχτα έμελλε να κρατήσει μια ολόκληρη 7ετία στο βιβλίο του: "Η Γέννηση του Νεοφασισμού στην Ελλάδα": 

"Στη μία και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, στο σταυροδρόμι των Αμπελοκήπων, πρόβαλαν βαρύγδουπα τα πρώτα τανκς με τα κανόνια και τα πολυβόλα στραμμένα κατά του εχθρού, κατά της πολιτείας που κοιμότανε... Ο ταξίαρχος Παττακός ερευνά με τα κιάλια τον πλατύ δρόμο που ξεδιπλώνεται μπροστά του. Ερημιά. Καθώς η φάλαγγα κινείται ξεπροβάλλει μέσα στα κτίρια η Ακρόπολη σε μια υποψία πορφυρένιας όψης, σαν ντροπιασμένη για τα όσα γίνονταν στην πολιτεία των τριών χιλιάδων χρόνων".

Αυτή ήταν η πρώτη νύχτα από τις εκατοντάδες που θα ακολουθούσαν. Η ιστορία γνωστή: Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος ηγούνται πραξικοπήματος, εγκαθιδρύοντας στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα. 

Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του το πραξικόπημα έγινε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γεώργιο Ράλλη, που προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.