Σαν Σημερα: Προσωπα

Τζάκι Κένεντι Ωνάση: Μια πλούσια ζωή

Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση αποτέλεσε μία διεθνή προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της τόσο στην αμερικανική κοινωνία αλλά σημάδεψε και την ελληνική πραγματικότητα όταν παντρεύτηκε τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, έφυγε από την ζωή σαν σήμερα.

 

Η Jacqueline Lee Bouvier όπως ήταν το πλήρες όνομά της γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1929 από την Janet Lee Bouvier και τον John (Jack) Vernon Bouvier III. Από παιδί χαρακτηριζόταν για τον δυνατό και ανεξάρτητο χαρακτήρα της και αρχικά αντιμετώπισε προβλήματα πειθαρχίας στο πασίγνωστο σχολείο της Δυτικής Ακτής του Μανχάταν, Miss Chapin’s, στο οποίο φοίτησε ως νεαρό κορίτσι.

 

Η Τζάκι ξεκίνησε την πανεπιστημιακή της μόρφωση στο Vassar όπου η φήμη που είχε αποκτήσει από την κοινωνική της ζωή φαίνεται πως την έφερνε σε δύσκολη θέση. Η ίδια ωστόσο ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και επιμελής με τις σπουδές της και δεν ήταν τυχαίο ότι βοηθούσε τον κοσμήτορα του πανεπιστημίου. Πέρασε δύο χρόνια στο Vassar και έπειτα συνέχισε τις σπουδές της για ένα χρόνο στην Γαλλία μέσω ενός προγράμματος που πρόσφερε το Smith College. Μετά την επιστροφή της από τη Γαλλία, η Τζάκι τελείωσε το κολλέγιο στο George Washington University στην Ουάσινγκτον και έπιασε δουλειά ως φωτογράφος στην εφημερίδα Washington Times-Herald. 

 

Η γνωριμία της με τον John Fitzgerald Kennedy που σημάδεψε τη ζωή της για πάντα έγινε το 1951. Τον επόμενο χρόνο ο Κένεντι εξελέγει γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και μετακινήθηκε στην Ουάσιγκτον. Οι δυο τους συνέχισαν να βλέπονται και αρραβωνιάστηκαν τον Ιούνιο του 1953, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, η Ζακλίν Λι Μπουβιέ παντρεύτηκε τον Κένεντι σε έναν τεράστιο γάμο που αποτέλεσε το κοσμικό γεγονός εκείνης της περιόδου. 

 

Στις 27 Νοεμβρίου του 1957, η Caroline Bouvier Kennedy ήρθε στον κόσμο, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο Κένεντι έμπαινε πάλι στην κούρσα για την ανάδειξή του ως γερουσιαστής της Μασαχουσέτης έχοντας στον πλευρό του και πάλι τη Τζάκι. Η επανεκλογή του ως γερουσιαστής στέφθηκε με επιτυχία και η επιστροφή του στην Ουάσιγκτον σηματοδότησε την επιδίωξή του να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές. Η Τζάκι αγωνίσθηκε σθεναρά στο πλευρό του μέχρι το 1960 οπότε έμεινε έγκυος, ενώ συνέχισε να τον υποστηρίζει όσο της επέτρεπε η φυσική της κατάσταση μέχρι της γέννηση του γιού τους John Cennedy Junior. 

 

Μετά την εκλογή του John Cennedy ως Προέδρου των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών πλέον, άρχισε να εργάζεται για την αναδιοργάνωση του Λευκού Οίκου ώστε να τον μετατρέψει σε ένα ζεστό σπιτικό για τα παιδιά της όπου θα προστατεύεται την ιδιωτική ζωή σύσσωμης της οικογένειας.

 

Ο Κένεντι έπεσε θύμα δολοφονίας στις 22 Νοεμβρίου του 1963 κατά την διάρκεια της αυτοκινητοπομπής του στο Κάνσας. Η ίδια και τα παιδιά της αντιμετώπισαν το γεγονός με αξιοσημείωτη αξιοπρέπεια και δύναμη κάτι που έκανε ολόκληρη την Αμερική να μιλάει για αυτό. Εξάλλου, ο χαμός του Κένεντι ήταν απώλεια ολόκληρης της Αμερικής και όχι αποκλειστικά της οικογένειας καθώς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πιο αγαπητούς ηγέτες. 

 

Τα χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της, η Τζάκι τα πέρασε κρατώντας το ρόλο της σοβαρής χήρας του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ η φημολογία για το εάν σκόπευε να ξαναπαντρευτεί απασχολούσε ιδιαίτερα τον τύπο της εποχής. Ωστόσο, η Τζάκι ασχολείτο ενεργά με την προεκλογική εκστρατεία του κουνιάδου της Robert Kennedy για την προεδρεία των ΗΠΑ του 1968, αλλά δυστυχώς η κατάρα των δολοφονιών δεν άργησε να χτυπήσει και πάλι την οικογένεια τον Ιούνιο του 1968 με τη δολοφονία του Robert. 

 

Τον Οκτώβριο του 1968, η Τζάκι παντρεύεται τον Αριστοτέλη Ωνάση και οι φήμες και τα σενάρια για τη σχέση τους δίνουν και παίρνουν. Ο Ωνάσης είναι 62 ετών και η Τζάκι μόλις 39 ενώ πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι την είσοδο του Έλληνα επιχειρηματία και εφοπλιστή στην αμερικανική αγορά, κατηγορώντας τον ότι ο γάμος του με την χήρα του Κένεντι και πρώην Πρώτη Κυρία του Λευκού Οίκου δεν είναι παρά ένα επιχειρηματικό τρικ καθώς ήταν γνωστό ότι ο Ωνάσης διατηρούσε για καιρό σχέση με τη Μαρία Κάλλας. 

 

Ενώ καθώς τα χρόνια περνούσαν και ο γάμος της με τον Ωνάση συνεχώς δυσκόλευε, οι συναντήσεις του ζευγαριού όλο και περιορίζονταν. Μέσα στα σενάρια τα οποία έχουν συνδέσει με το όνομά της είναι και ο χαμός του γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα με το μονοκινητήριο αεροσκάφος του.

 

Μετά το θάνατο του Ωνάση το 1975 η Τζάκι, χήρα για δεύτερη φορά επέστρεψε μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, εργάστηκε ως εκδότης βιβλίων για μεγάλους εκδοτικούς οίκους της Νέας Υόρκης. Το 1994, ανακοίνωσε δημόσια ότι πάσχει από λέμφωμα non-Hodgkin, μια μορφή καρκίνου και λάμβανε θεραπεία. 

 

Δυστυχώς, στις 19 Μαΐου του 1994 η Τζάκι Κέννεντι Ωνάση άφησε την τελευταία της πνοή στη Νέα Υόρκη χτυπημένη από την ασθένεια. Η ταφή της έγινε στο Arlington National Cemetery δίπλα στον πρώτο της σύζυγο John F. Kennedy. 

 

 Πηγή:capital.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.