Σαν Σημερα: Προσωπα

Λυκούργος Λογοθέτης: Ο απελευθερωτής της Σάμου

Αρχηγός της σαμιακής επανάστασης του 1821, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα.

 

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπλωματάς. Ο Λογοθέτης Λυκούργος έμεινε στην ιστορία με το ψευδώνυμο που απέκτησε αργότερα, ως μέλος επαναστατικής οργάνωσης, της Φιλικής Εταιρείας, η οποία προετοίμασε την επανάσταση κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Γεννήθηκε στο Καρλόβασι το 1772. Το όνομά του ήταν Γεώργιος Παπλωματάς. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην Πορφυριάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη, στη σχολή Κουρού Τσεσμέ, όπου διδάχτηκε Λογική και Φιλοσοφία από τον Ευγένιο Βούλγαρη. Εργάστηκε ως γραμματέας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και μετά στη Βλαχία κοντά στον ηγεμόνα Κων/νο Υψηλάντη.

 

Εκεί διορίστηκε από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο Σούτσο θησαυροφύλακας και απέκτησε τον τίτλο του Λογοθέτη. Στο Βουκουρέστι πήρε μαθήματα ιατρικής και φαρμακευτικής και έμαθε λατινικά και ιταλικά. Όταν επέστρεψε στην Πόλη αναμίχθηκε στη διαμάχη Καρμανιόλων – Καλλικαντζάρων, των δυο παρατάξεων της Σάμου που διαγωνίζονταν για την κατάκτηση της προυχοντικής εξουσίας στο νησί, παίρνοντας το μέρος των πρώτων. Οι δεύτεροι τον συκοφάντησαν και πέτυχαν να καταδικαστεί από τις τουρκικές αρχές και να εξοριστεί στο Άγιον Όρος. Το 1810 του δόθηκε χάρη και γύρισε στη Σάμο.

 

Στη διάρκεια της εξουσίας των Καρμανιόλων ο Λογοθέτης αγωνίστηκε για τα συμφέροντα του σαμιακού λαού. Όμως οι παλιοί προεστοί κατόρθωσαν να ανατρέψουν τους Καρμανιόλους, το 1812, καταδιώκοντας και τον αρχηγό τους που κατέφυγε στη Σμύρνη. Εκεί δούλεψε ως γιατρός και φαρμακέμπορος και το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία παίρνοντας ως επώνυμο το Λυκούργος. 

 

Στη Σάμο ήλθε τον Απρίλιο 1821 και ανέλαβε την ηγεσία της επανάστασης. Εφάρμοσε το τοπικό πολίτευμα, γνωστό ως "στρατοπολιτικό διοργανισμό της νήσου Σάμου" και αναδείχθηκε σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης πολιτικός και στρατιωτικός αρχηγός. Οι στρατιωτικές και οργανωτικές του ικανότητες είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή απόκρουση τριών τουρκικών επιθέσεων κατά της Σάμου το 1821, 1824 και 1826.

 

Όταν επιβλήθηκε το ηγεμονικό καθεστώς το 1834, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με άλλους Σαμιώτες στην Χαλκίδα. Το ελληνικό κράτος του απένειμε τον βαθμό του συνταγματάρχη. Πέθανε το 1850 στην Αθήνα.

 

Πηγή: vathi.org

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.