Σαν Σημερα: Προσωπα

Ο κινηματογραφικός καουμπόι Τζον Γουέιν

Ο θρύλος της Άγριας Δύσης που ήθελε απεγνωσμένα νεκρό ο Στάλιν, ήρθε στη ζωή σαν σήμερα.

 

Ο Γουέιν γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1907 στην Αϊόβα και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στα μέσα της δεκαετίας του '20, παίρνοντας μέρος σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Από τις αρχές της δεκαετίας του '40 μέχρι και τον θάνατό του ήταν το κινηματογραφικό αστέρι του Χόλυγουντ, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες πολεμικές και γουέστερν, χωρίς να αρνείται ρόλους και σε φιλμς άλλων ειδών. Υπολογίζεται ότι έπαιξε σε περισσότερες από 150 ταινίες, με γνωστότερες το "Ρίο Γκράντε", το "Ελ Ντοράντο, το "Ρίο Μπράβο", το "Φορτ Απάτσι" κ.ά. 

Ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός του σημαντικού αμερικανού σκηνοθέτη Τζων Φορντ, ενώ ο ίδιος έκατσε στην καρέκλα του σκηνοθέτη πέντε φορές, με καλύτερη ταινία του το "The Alamo". Το 1970 τιμήθηκε με το Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου για την ταινία "True Grit", έχει κερδίσει τρεις Χρυσές Σφαίρες καθώς και άλλα 21 βραβεία συνολικά. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα η τραχιά φωνή του, το βάδισμα και το στυλ του. 

 

Μελανό σημείο της καριέρας του, όμως, η θέση του υπέρ του αντι-κομμουνιστικού αγώνα που στήθηκε στο χώρο του Χόλυγουντ, την δεκαετίας του '50.

 

Tη δολοφονία του Tζον Γουέιν σχεδίαζε ο Στάλιν

Tη δολοφονία του διάσημου Aμερικανού κινηματογραφικού καουμπόη Tζον Γουέιν σχεδίαζε ο Σοβιετικός ηγέτης Iωσήφ Στάλιν, όπως αναφέρει η νέα βιογραφία του Γουέιν. O ηθοποιός είχε προκαλέσει την οργή του Στάλιν λόγω των λάβρων αντικομμουνιστικών του φρονημάτων και της υποστήριξής του προς το κίνημα εκκαθαρίσεων του μακαρθισμού.

 

Σύμφωνα με τον Aγγλο Mάικλ Mουν, συγγραφέα της βιογραφίας "Tζον Γουέιν, ο άνδρας πίσω από το μύθο", στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50, έγιναν αρκετές απόπειρες εις βάρος της ζωής του Γουέιν. H πρώτη απ’ αυτές έγινε στο γραφείο του ηθοποιού στα στούντιο της Γουόρνερ Mπράδερ στο Xόλιγουντ, όταν δύο Σοβιετικοί πληρωμένοι δολοφόνοι μπήκαν μέσα παριστάνοντας τους πράκτορες του FBI. Oι ταυτότητές τους αποκαλύφθηκαν προτού φθάσουν στον στόχο τους. O Mουν επικαλείται πολλαπλές πηγές για να τεκμηριώσει το περιστατικό αυτό, μεταξύ άλλων και τη μαρτυρία του σκηνοθέτη Oρσον Oυέλς.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο ίδιος ο διάδοχος του Στάλιν, ο Nικίτα Xρουστσόφ, αποκάλυψε στον Γουέιν ότι ο προκάτοχός του ήθελε να τον δολοφονήσει "Hταν μια απόφαση που πήρε ο Στάλιν τα τελευταία πέντε τρελά χρόνια της ζωής του. Oταν πέθανε, ανακάλεσα τη διαταγή", φέρεται να είπε ο Xρουστσόφ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Tζον Γουέιν το 1958. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Xρουστσόφ υπήρξε θαυμαστής του χολιγουντιανού αστέρα.

 

Tα ηνία από τον Στάλιν ανέλαβαν αμερικανικές κομμουνιστικές ομάδες, οι οποίες, σύμφωνα με το βιβλίο, επιχείρησαν κι αυτές να τον δολοφονήσουν αργότερα στο Mεξικό, στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Xόντο". O Γουέιν γλίτωσε απ’ όλες αυτές τις απόπειρες καθώς και από μία τελευταία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα στρατεύματα που υπηρετούσαν στο Bιετνάμ το 1966. Tελικά, ο ήρωας του "Pίο Mπράβο" και άλλων περίπου 100 ταινιών πέθανε από καρκίνο το 1979, σε ηλικία 72 ετών.

 

Πηγή: el.wikipedia.org

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.