Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Το "όνειρο" του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Στις 28 Αυγούστου 1963 εκφωνήθηκε ένας από τους πιο διάσημους λόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για την ομιλία του ιερωμένου και ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η οποία έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο "Έχω ένα όνειρο" (I have a dream). 

To γεγονός αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαύρων στην Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλές διασημότητες, προερχόμενες από το χώρο της Τέχνης.

O λόγος αυτός ακόμα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεκδίκηση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της κατάργησης κάθε διάκρισης. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ φαίνεται να χρησιμοποιεί τη λέξη “όνειρο” για να κάνει μια έμμεση αναφορά στο Αμερικάνικο Όνειρο και τι αυτό θα έπρεπε να σημαίνει για κάθε αμερικανό πολίτη. Να σημειώσουμε ότι λιγότερο από τρία χρόνια μετά, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Κινγκ εμφανιζόταν απογοητευμένος και δήλωνε ότι το όνειρο του “είχε μετατραπεί σε εφιάλτη”.

Απόσπασμα από το λόγο εδώ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.