Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Ο Κολοκοτρώνης σε ομιλία στην Πνύκα!

Φωτογραφία: ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: sansimera.gr

Πρόκειται για την περίφημη ομιλία του "Παραινέσεις προς τη νέα γενιά".

Σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου του 1838 ο "Γέρος του Μωριά" εκφωνεί την περίφημη ομιλία-παρακαταθήκη προς τη νέα γενιά η οποία είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στις 13 Νοεμβρίου 1838 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών», που εξέδιδε ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.

Στις 7 Οκτωβρίου 1838 ο γηραιός στρατηγός και εν ενεργεία Σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας (νυν 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας) για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γυμνασιάρχη Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) για τον Θουκυδίδη. 

Τόσο εντυπωσιάστηκε από την "παράδοσιν του πεπαιδευμένου γυμνασιάρχου και από την θέαν τοσούτων μαθητών", ώστε εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές. 

Την πρότασή του απεδέχθη ο Γεννάδιος και λόγω της στενότητας του χώρου και του πλήθους των μαθητών η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ορίσθηκε για τις 10 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.