Σαν Σημερα: Προσωπα

Η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη

Η Ολυμπία Δουκάκη ήρθε στη ζωή σαν σήμερα.

 

 

Γεννημένη πριν από 79 χρόνια στο Λόιελ της Μασαχουσέτης, η Ολυμπία Δουκάκη προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών με έντονη πολιτική δράση. Η ίδια αν και με πλούσιες σπουδές, αφοσιώθηκε στην 7η Τέχνη, ωστόσο, εξακολουθεί να αναπτύσσει έντονη δράση ως ακτιβίστρια -με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα θύματα βασανισμού, αν και θεωρεί αποτυχημένη την προσπάθειά της σε ό,τι αφορά τους Έλληνες της Αμερικής, "γιατί ντρέπονται να μιλήσουν γύρω από αυτά τα θέματα".

 

Θιασάρχης, ηθοποιός του κινηματογράφου από τη δεκαετία του ΄60, ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστόνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν, Λίλιθ. Κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία "Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού" (Moonstruck). Δίδαξε επίσης από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Είναι ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκης, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988.

 

Πηγή: ellines.com

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.