Σαν Σημερα: Προσωπα

Βιργινία Τσουδερού , μια ζωή με οράματα

Η Βιργινία Τσουδερού είναι δημοσιογράφος, πολιτικός και οικονομολόγος, ενώ έχει υπάρξει και Βουλευτής Αθηνών, ήρθε στη ζωή σαν σήμερα.

 

 

Είναι κόρη του πρώην Πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού: γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Φιλοσοφία, Οικονομικά και Πολιτικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Πανεπιστήμιο της Μιννεάπολης και στο Ράντις – Χάρβαντ των ΗΠΑ.

 

Μεταξύ άλλων διατέλεσε οικονομολόγος στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ στη περίοδο 1949-1956, επίσης ως δημοσιογράφος στις ελληνικές εφημερίδες "Το Βήμα" και "Ελευθερία" (1960-1967) και οικονομικός σύμβουλος της Κυβερνήσεως 1964-1965.

 

Κατά την διάρκεια της Δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση διατελώντας γενική γραμματέας της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (1970) με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί στο ΕΑΤ – ΕΣΑ.

 

Μετά τη Μεταπολίτευση, συμμετείχε ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης "Νέων Πολιτικών Δυνάμεων". Εκλέχθηκε Βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών στην ΕΚ-ΝΔ (στην μετέπειτα ΕΔΗΚ). Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη Βουλευτής ΕΔΗΚ. Επέδειξε έντονη δραστηριότητα με πλήθος ομιλιών σε θέματα κοινωνικά όπως: η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή, πολίτης και κράτος, εξωτερική πολιτική, γυναίκα και παιδί, ανθρώπινα δικαιώματα, αντιρρησίες συνείδησης, περίθαλψη, οικιστικά, συνταξιοδοτικά κλπ.

 

Διατέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών (1991 - 1993) και είναι μέλος της Ενώσεως Ελληνίδων Επιστημόνων, του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας (τμήμα Ελλάδος), Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και Πρόεδρος και Επίτιμο Μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών Ενώσεων (κυρίως γυναικείων).

 

Επίσης υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΟΗΕ για το Κυπριακό (1976), ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Σήμερα είναι Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

 

Έχει τιμηθεί με παράσημα και με πλείστες τιμητικές διακρίσεις και διπλώματα. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, καθώς και ισπανικά. Είναι μόνιμος κάτοικος του κέντρου των Αθηνών.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.