Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο "πατέρας" του e-mail

Φωτογραφία: sansimera.gr

Πρόκειται για τον Αμερικανό προγραμματιστή Ρέι Τόμλινσον

Σ' αυτόν "πιστώνεται" η δημιουργία του e-mail και η επαναχρησιμοποίηση του συμβόλου @ στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Ρέιμοντ Σάμουελ Τόμλινσον (Raymond Samuel Tomlinson) γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης στις 23 Απριλίου 1941. Τη δεκαετία του ‘60, σπούδασε ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος στο πολυτεχνείο Ρένσελερ της Νέας Υόρκης και το ΜΙΤ της Βοστώνης.

Το 1971 εργαζόταν στην εταιρεία Bolt, Beranek and Newman, την τωρινή Raytheon BBN Technologies, όταν δημιούργησε το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις ανάγκες του δικτύου ARPANET, προδρόμου του Internet. Την εποχή εκείνη, μέσω του δικτύου αυτού μπορούσαν να επικοινωνούν με μηνύματα μόνο οι χρήστες από τον ίδιο διακομιστή (server). Η συνεισφορά του Τόμλινσον συνίσταται στο ότι δημιούργησε ένα σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο μπορούσαν να ανταλλάξουν e-mail χρήστες από διαφορετικούς διακομιστές, κάτι που σήμερα είναι κοινός τόπος. Για να το καταφέρει αυτό επανέφερε από την αφάνεια το σύμβολο @, που χρησιμοποιούσαν από την εποχή της Αναγέννησης οι λογιστές, προκειμένου να διαχωρίσει το όνομα του χρήστη (username) από την ονομασία του διακομιστή.

Η ανακάλυψή του αυτή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι στον επιχειρηματικό και προσωπικό χώρο, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν, κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και κρατούν επαφή με φίλους και συγγενείς, εκατομμύρια άτομα, είτε από άκρη σε άκρη μιας πόλης είτε από μία πλευρά του ωκεανού στην άλλη.

Η προσφορά του άρχισε να αναγνωρίζεται παγκόσμια, όταν η χρήση του e-mail έγινε γνωστή με τη διάδοση των προσωπικών υπολογιστών, ενώ του είχαν απονεμηθεί βραβεία από οργανισμούς τεχνολογίας, περιοδικά και τη Διεθνή Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών.

Ο Ρέι Τόμλινσον πέθανε στις 5 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 74 ετών, στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Πηγή: sansimera.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.