Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Παρουσιάζεται το "Δόγμα Τρούμαν"

Φωτογραφία: www.sansimera.gr

Ηταν 12 Μαρτίου 1947 όταν ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε το πλάνο καταπολέμησης του κομμουνισμού.

Επί της ουσίας, για τη χώρα μας, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που θεωρείται ως η εναρκτήρια δήλωση του Ψυχρού Πολέμου κι είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ισοδυναμούσε με αποχώρηση από τη σφαίρα της βρετανικής επιρροής.

Πλέον και η Ελλάδα ανήκει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, ενώ σ' αυτό το σημείο σήμανε και η έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

Το "Δόγμα Τρούμαν" διακήρυττε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν «τους ελεύθερους ανθρώπους που αντιστέκονται στην προσπάθεια υποταγής τους σε ένοπλες μειοψηφίες ή εξωτερικές πιέσεις».

Ο Aμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, εννοούσε φυσικά ότι η εξαγγελία του ήταν η απάντηση στην αυξανόμενη κομουνιστικοποίηση της Ευρώπης και αφορούσε ειδικά τις προσπάθειες των κομουνιστικών κινημάτων να καταλάβουν την εξουσία στο Ιράν, την Τουρκία και την Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.