Σαν Σημερα: Προσωπα

Η "λαίδη" Άντζελα Δημητρίου

Η Άντζελα που έβαλε... "Φωτιά στα Σαββατόβραδα..", ήρθε στη ζωή σαν σήμερα.

 

 

Η Άντζελα Δημητρίου γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής στις 18 Αυγούστου του 1954. Το πραγματικό της όνομα είναι Αγγελική Κιουρτσάκη. Αναγκάστηκε να εργαστεί από παιδί στην κλωστοϋφαντουργία και σε δισκοπωλείο σαν πωλήτρια. Εκεί την άκουσε τυχαία ο Βασίλης Βασιλειάδης και της πρότεινε να εμφανιστεί στο δικό του νυχτερινό κέντρο, το Βήτα-Βήτα.

 

Το 1980 παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τραγουδώντας το "Ας ήταν να μπορώ" και τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Γιατί να έρθεις αργά". Αρχίζει παράλληλα τις ζωντανές εμφανίσεις της στις πίστες της εποχής και στο πλάι των μεγαλύτερων ονομάτων της εποχής, όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Στράτος Διονυσίου, Πόλυ Πάνου, Λίτσα Διαμάντη, Ρίτα Σακελαρίου κ.α. Το κοινό έχει ήδη δείξει πόσο λατρεύει τη νέα παρουσία της στα μουσικά δρώμενα. Το 1983 έρχεται ο δεύτερος δίσκος της, το "Ότι πούμε μεταξύ μας" και την επόμενη χρονιά ο τρίτος, με τίτλο "Ποια θυσία", με συμμετοχή του Νίκου Καρβέλα. Με αυτά τα τραγούδια, το ομότιτλο, το "Δεν μπορώ να φύγω" και το "Στάσου λοιπόν", η Άντζελα Δημητρίου καθιερώνεται στην ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή. Ακολουθούν απανωτές επιτυχίες μέχρι το τέλος της δεκαετίας, διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια που περιλαμβάνονται στα άλμπουμ "Δύο φωνές", "Κανόνισέ το", "Μια σ ‘αγαπώ μια σε μισώ", "Να σου ορκιστώ" και άλλα τέσσερα live cd. Η τραγουδίστρια "γεμίζει" χρυσά και πλατινένια αντίτυπα και η καριέρα της πραγματικά απογειώνεται.

 

Εντωμεταξύ το 1988 φτάνει πολύ κοντά στην εκπροσώπηση της χώρας μας στο διαγωνισμό της Eurovision, αλλά η κριτική επιτροπή, ατυχώς όπως φάνηκε, είχε άλλη άποψη. H Άντζελα φυσικά δεν θα πτοηθεί και το 1990 με τη δισκογραφική δουλειά – σταθμό "Εσύ τι λες" θα γνωρίσει ξανά μεγάλες δόξες. Τα τραγούδια "Ουρανέ", "Στάσου που πας", "Καμάρωσε", διαχρονικά πλέον, έχουν σημαδέψει την πορεία της όπως και το ντουέτο "Διαζύγιο" με το Λάκη Παπαδόπουλο, μουσικό του έντεχνου και ροκ ρεπερτορίου. Την επόμενη χρονιά θα ηχογραφήσει με το Νίκο Δουλάμη άλλο ένα πολύ σημαντικό άλμπουμ, αφού μαζί με τα πολυτραγουδισμένα ζεϊμπέκικα "Σε νίκησα ζωή" και "Δεν είναι μια κουβέντα η αγάπη", τραγουδάει σε λάτιν ρυθμούς το "Εξαιρούνται" φέρνει τη μόδα των Flamengo στην Ελλάδα. Το 1992 μαζί με το "Κόκκινο της φωτιάς" που μας έχει μείνει αξέχαστο ανεβαίνει η ομότιτλη μουσικοχορευτική παράσταση στο REX με συμπρωταγωνίστριες τις Κατερίνα Κούκα και Σοφία Βόσσου. Ο σπουδαίος Χρήστος Νικολόπουλος έγραψε τη μουσική για το δίσκο αυτό και ο εξίσου σπουδαίος Σταμάτης Σπανουδάκης της γράφει δυο τραγούδια για το Best of άλμπουμ "Φωτιά στα Σαββατόβραδα". Είναι μια υπέροχα γεμάτη χρονιά για την Άντζελα Δημητρίου. Οι Έλληνες ήδη την έχουμε ονομάσει Λαίδη του λαϊκού μας τραγουδιού.

 

Το 1993 με το cd "Φταίει ο έρωτας – Κλείσε φώτα, κλείσε μάτια" ισοπεδώνει τα ελληνικά chart, ενώ ακολουθούν τα "Πες αυτό που θέλεις" του Τάκη Μπουγά και "Γυναίκα εγώ". Τρεις δουλειές – μικρές μουσικές επαναστάσεις για την εποχή, με ποικιλία ακουσμάτων από τα λαϊκά μέχρι το τέκνο και το ραπ, όπως οι επιτυχίες »Φτάνει», »Με καις». Αρκετοί τραγουδιστές κατόπιν εορτής θα βαδίσουν σε αυτό το μονοπάτι. Το 1996 θα λάβει χώρα η καθοριστικής σημασίας συνεργασία με το Φοίβο που θα συνεχιστεί μέχρι το 1999. Καρποί αυτής της μαγικής συνύπαρξης στα στούντιο τα άλμπουμ "Μη μας αγαπάς" και "100%" καθώς και το cd single "Μαργαρίτες". Οι ανατολίτικοι ρυθμοί και βέβαια η φωνή της Άντζελας Δημητρίου ξεσηκώνουν όχι μόνο το ελληνικό κοινό αλλά και τους μουσικόφιλους σε πολλές αραβικές χώρες και στη γειτονική Τουρκία. Και οι τρεις δίσκοι κυκλοφόρησαν στις αραβικές χώρες και έγιναν πλατινένιοι, το 1998 οι "Μαργαρίτες" βρέθηκαν για 6 εβδομάδες στο Νο1 του MTV Arabia, το 1999 μαζί με τον Rachid Taha τραγούδησαν σε δύο συναυλίες σε Λίβανο και Βηρυτό με κοινό πάνω από 10.000 ανθρώπους, τέλος το best of cd και οι »Μαργαρίτες» κυκλοφόρησαν στην Τουρκία και έγιναν 6 φορές πλατινένιοι.

 

Μετά από μικρή αποχή έρχεται πιο ώριμη από ποτέ και γεμάτη ενέργεια και πάθος το 2007 με το "Αχ πατρίδα μου", ενώ στο τέλος της χρονιάς ακολουθεί το "Τα ‘δα όλα", με συνθέσεις των σημαντικότερων σημερινών τραγουδοποιών. Μεταξύ τους οι Σταμάτης Γονίδης, Θέμης Αδαμαντίδης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Άρης Μάρκου. Μέχρι το 2013 ξεπερνώντας τα τριάντα χρόνια στη δισκογραφία η Άντζελα θα ηχογραφήσει άλλα τρία cd, "Γυάλινα φτερά", "Μείνε εκεί", "Come back" και το single "Φταίνε οι άντρες" συνεχίζοντας μια μυθική καριέρα, πάντα ενεργή και δημιουργική.

 

Η Άντζελα Δημητρίου κλασσική και διαχρονική, μαζί όμως και σύγχρονη και »μέσα στις εξελίξεις». Είναι σήμερα η κορυφαία λαϊκή ερμηνεύτρια και μια γυναίκα σύμβολο της ελληνικής μουσικής κουλτούρας.

 

Πηγή: pamempouzoukia.com

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.