Επικαιροτητα

Φόρο στο κρασί ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών

Ισοδύναμα έως 560 εκατομμύρια ευρώ για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην Παιδεία μπήκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

 

 

Ειδικός φόρος κατανάλωσης 40 λεπτά στο λίτρο (30 λεπτά στο 0,75 λίτρα) κρασιού και ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ με συνολική απόδοση από 460 εκατ. ευρώ μέχρι και 560 εκατ. ευρώ είναι τα ισοδύναμα μέτρα που μπήκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.


Με βάση τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου τα ισοδύναμα μέτρα που χρειάζονταν για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ήταν 300 εκατ. ευρώ.


Η έκθεση του ΓΛΚ όμως αναφέρει ότι μόνο από την επιβολή του ΕΦΚ στα τυποποιημένα κρασιά αναμένονται πρόσθετα έσοδα 110 εκατ. ευρώ, ενώ το τέλος των 5 σεντ σε κάθε στήλη τυχερών παιχνιδιών, αναμένεται με βάση την φορολογική αρχή να αποδώσει από 350 έως και 450 εκατ. ευρώ.


Παρόλα αυτά η απόδοση του τέλους στα τυχερά παιχνίδια αποτέλεσε αντικείμενο αμφισβήτησης από τους δανειστές και ήταν η αιτία που ήρθε στο τραπέζι η επιβολή για πρώτη φορά ΕΦΚ στο κρασί.


Αντιδρούν οι οινοποιοί στην επιβολή ΕΦΚ στο κρασί


Στο ίδιο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται το καθεστώς για τα ανείσπρακτα ενοίκια τα οποία δεν θα φορολογούνται, αν δεν έχουν εισπραχθεί.


Ειδικότερα ο ιδιοκτήτης εκμισθωτής δεν θα φορολογείται για τα ανείσπρακτα ενοίκια αν εφόσον έχει προηγηθεί σχετική δικαστική απόφαση σε βάρος του ενοικιαστή (διαταγή πληρωμής, αγωγή σε βάρος του ή άλλα δικαστικά μέτρα).


Τα ίδια τα εισοδήματα από τα ενοίκια θα φορολογούνται ακριβώς στον χρόνο, κατά τον οποίο αυτά έχουν εισπραχθεί.


Για αυτά που παραμένουν ανείσπρακτα θα καταχωρούνται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων στην φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη.


Η ρύθμιση των 100 δόσεων


Σε ότι αφορά την ρύθμιση των 100 δόσεων και ειδικότερα την απώλεια της σε περίπτωση δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπεται ότι για μέχρι 30/06/2015 διατηρείται το περιθώριο των 30 ημερών, από 1/7/2016 μέχρι και 31/12/2017 το περιθώριο μειώνεται στις 15 ημέρες.


Προβλέπεται σταδιακή εξάλειψη -σε ορίζοντα έτους- του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα για εξόφληση νέας φορολογικής υποχρέωσης, προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.


Από τις αρχές του 2017 η καθυστέρηση πληρωμής, έστω και μιας οφειλής κατά μια μέρα θα συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης, αλλά για συνολικά χρέη έως 50.000 ευρώ θα δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης χωρίς επιπτώσεις για διάστημα 15 ημερών σε κάθε εξάμηνο.


Σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση δεν θα χάνεται αν ο υπόχρεος προσκομίσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν την αδυναμία κάλυψης των δόσεων.


Παράλληλα, τίθεται ως προϋπόθεση διατήρησης της ρύθμισης των 100 δόσεων η υπαγωγή των νέων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, πριν οι δόσεις τους καταστούν ληξιπρόθεσμες, χωρίς όμως η πάγια ρύθμιση να επιβαρύνεται με πρόσθετα εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.


Υπάρχει ακόμη μια βελτιωμένη εκδοχή της διάταξης με την οποία απαλλάσσονται οι υπάλληλοι της ΓΓΔΕ από ποινικές ευθύνες για παραγραφή υποθέσεων λόγω παρέλευσης της πενταετίας για λόγους ανωτέρας βίας ή χωρίς την υπαιτιότητα των οργάνων της ΓΓΔΕ.


Μειώνεται σε άλλη διάταξη η θητεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων από τα πέντε στα δύο χρόνια όπως προανήγγειλε το μεσημέρι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.


Μάλιστα, δίνεται στην ΕΛΣΤΑΤ η δυνατότητα να αντλεί φορολογικά στοιχεία για λόγους στατιστικής.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.