Επικαιροτητα

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: "Πυροσβέστης" η διεθνής κοινότητα

Προς αποκλιμάκωση φαίνεται ότι βαίνει η κρίση των σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη συριακή μεθόριο. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και καλούν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε διάλογο.



"Η Ρωσία δεν θα κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία" δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. "Δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε κλιμάκωση", διαμηνύει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Τούρκοι έδωσαν εξηγήσεις σε Ρώσους στρατιωτικούς σχετικά με την κατάρριψη. Μπορεί τα τύμπανα πολέμου να σωπαίνουν, ωστόσο η Άγκυρα φοβάται το ενδεχόμενο οικονομικής πίεσης από την Μόσχα.


Την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες είναι προς το παρόν οι πληροφορίες σχετικά με την αεροπορική επιδρομή στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, η οποία έπληξε φορτηγά μέσα σε ένα πάρκινγκ. Η Τουρκική Οργάνωση Διεθνούς Ανθρωπιστικής Βοήθειας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση και έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι την επιδρομή πραγματοποίησαν ρωσικά αεροσκάφη. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία.


Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες αργά το βράδυ ότι κάλεσαν στρατιωτικούς ακολούθους της Ρωσίας στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου και εξήγησαν ότι η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό σε εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής διότι το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις που του απευθύνθηκαν.


Ολάντ: Να αποτραπεί η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας


Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ


Σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επισήμαναν ότι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν και να διασώσουν τους χειριστές του ρωσικού αεροσκάφους και επιπλέον επικοινώνησαν με τις στρατιωτικές αρχές στη Μόσχα και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για "κάθε είδους συνεργασία".


Ο Σεργκέι Λαβρόφ μπορεί να ανακοίνωσε ότι η Μόσχα δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία, ωστόσο χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού "προσχεδιασμένη πρόκληση". "Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια" ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μία απαράδεκτη ενέργεια. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι είχε συζήτηση μίας ώρας με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Τσαβούσογλου.


"Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλιμακώσουμε το συμβάν. Απλώς υπερασπιζόμαστε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματά μας επί των συνόρων μας". Αυτό δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας ένα βήμα πίσω σε σχέση με όσα είπε την Δευτέρα. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι ζητήθηκε "10 φορές σε διάστημα 5 λεπτών" από τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού να απομακρυνθούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο.


Επίθεση... φιλίας προς την Μόσχα έκανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που έκανε λόγο για μία "φιλική και γειτονική χώρα". "Έχουμε πολύ ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία", ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πάντως, συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το εάν υπήρξε προειδοποίηση από τα τουρκικά F16 πριν από την κατάρρευση του αεροσκάφους στα σύνορα με την Συρία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο ισχυρίζονται ότι αποδεικνύει ότι το ρωσικό μαχητικό είχε προειδοποιηθεί.


Ωστόσο, ο Ρώσος πιλότος του αεροσκάφους που επέζησε από την κατάρριψη, δήλωσε πως "δεν υπήρξε κανενός είδους προειδοποίηση, ούτε μέσω ασυρμάτου, ούτε οπτική. Δεν υπήρξε απολύτως καμία επικοινωνία".

 

ΠΗΓΗ:real.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.