Επικαιροτητα

ΤΣΙΠΡΑΣ: "Είμαι ασφαλής με τους 153"

Πολύ ασφαλής με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 δήλωσε ότι αισθάνεται ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη του χθες στην κρατική τηλεόραση.

 

Στο πνεύμα αυτό, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή και τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται στήριξη.


Επέμενε, όμως, ότι υπάρχει ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα που υπερβαίνουν την κυβερνητική τετραετία, όπως το ασφαλιστικό και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να τις επιδιώξει σε έναν νέο γύρο συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς.


Παρά τον κατηγορηματικό τρόπο ωστόσο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός θέλησε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση του είναι σταθερή δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές του σε σχέση με το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν, χαρακτηρίζοντας εκ προοιμίου μια τέτοια στάση, "εξαιρετικά ύποπτη".


"Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153", τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ στο ερώτημα γιατί είναι αντίθετος με τη διεύρυνση ή μια οικουμενική κυβέρνηση απάντησε: "Τις αποκλείω σε αυτή τη φάση γιατί ξέρω ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και γιατί δεν το χρειαζόμαστε".
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση 4ετίας, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και υπερβαίνουν το χρονικό της ορίζοντα. Σημείωσε δε ότι έγινε πρωθυπουργός στα 40 του και ο στόχος του δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας αλλά να συμβάλει, ώστε να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.


Αυτό που ξεκαθάρισε, πάντως, ο πρωθυπουργός ήταν ότι δεν "μπαίνει σε συνδιαλλαγή" και ότι "δεν ζητεί στήριξη", αν και παραδέχτηκε ότι θα βοηθούσε στη διαπραγμάτευση, αν τα κόμματα εμφανίζονταν με κοινή γραμμή.


Απέρριψε δε το ενδεχόμενο κυβερνητικής αστάθειας εν όψει των επερχόμενων ψηφοφοριών για τα προαπαιτούμενα και το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι η "ειδοποιός διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι για πρώτη φορά αυτά τα 5 χρόνια είχαμε εκλογές αμέσως μετά από μια δύσκολη συμφωνία και ότι όλοι γνώριζαν τη συμφωνία".


Πρόσθεσε δε πως η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμα κι αν συμβεί κάτι σε ένα νομοσχέδιο, χάνεται όταν υπάρξει πρόταση μομφής ή ψήφος εμπιστοσύνης, "εμείς έχουμε πάρει δύο, στις προγραμματικές δηλώσεις και στον προϋπολογισμό".


Σε σχέση με τυχόν διαφοροποιήσεις, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε, πως οι βουλευτές έχουν εκλεγεί με λίστα και πως "αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις θα είναι εξαιρετικά ύποπτες διότι δεν μπορεί να μπαίνεις στις λίστες για να εκλεγείς και μετά να διαφωνείς εκ των υστέρων".


Στη συνέντευξη έγινε εκτεταμένη συζήτηση σε σχέση με τη διαπλοκή, όπου ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να πει ονόματα. Εκείνος σχολίασε πως δεν είναι ο "Χρυσός Οδηγός" και ότι δική του δουλεία είναι να βάλει κανόνες για όλους.


Αναφερόμενος, πάντως, στο νόμο για την κρατική τηλεόραση, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντας της ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις για να συγκροτηθούν οι ανεξάρτητες αρχές, το ΕΣΡ, το ΑΣΕΠ και άλλες.


"Είναι θέμα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και ελπίζω ότι αυτή η στάση δεν υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ελπίζει, πως μετά την εκλογή αρχηγού, η ΝΔ θα προσέλθει συντεταγμένα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.


"Αν αυτό δεν συμβεί, είπε, θα σημαίνει ότι κάποια άλλα συμφέροντα κρύβονται από πίσω και αν ανακαλύψουμε, ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είμαι απόλυτα σαφής", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.


Σε σχέση με το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει στη Βουλή τον Ιανουάριο. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4%, υπάρχει η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.