Επικαιροτητα

"Οι μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Σταθάκη"

O Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Σταθάκη.

 

Η ερώτηση αφορούσε στην δυνατότητα ολοκλήρωσης των εκκρεμών έργων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο "ΠΕΠ/ΜΜΕ – Θεματική Ενότητα Τουρισμός" του ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο λήγει στις 31/12/2015.

 

Στην ερώτησή του, ο κ.Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε πως σχεδόν το 58% των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα (2060 επιχειρήσεις) πήραν το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης πριν από το Μάρτιο του 2015. Μετά οι χρηματοδοτήσεις σταμάτησαν, λόγω της επιβολής τραπεζικών ελέγχων και της "διαπραγμάτευσης", άρα με πλήρη ευθύνη της Κυβέρνησης. Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρότεινε στον Υπουργό τις ακόλουθες λύσεις:

 

Άμεση άρση των τραπεζικών ελέγχων κεφαλαίου για τις τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου για την αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων,

 

Δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έως τις 31/12.

 

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Κυβέρνηση τροποποίησε τον οδηγό του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών, δύο μόλις ημέρες μετά από την κατάθεση της παρούσας ερώτησης στη Βουλή.

 

Ο Υπουργός Οικονομίας, κ.Σταθάκης απάντησε με τους γνωστούς κυβερνητικούς "μύθους":

 

Υπάρχουν "υπερδεσμεύσει" κονδυλίων στο ΕΣΠΑ 2007-2013 από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

Είναι επιτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η μη καταβολή της εθνικής συμμετοχής από την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

 

Ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στις αρχές του έτους.

 

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε τα εξής δεδομένα:

 

Μύθος πρώτος: "υπερδεσμεύσεις". Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έγινε μία και μόνη εξυγίανση, τον Αύγουστο του 2014, η οποία κατατέθηκε με την υπογραφή μου και είχε την απόλυτη συμφωνία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πού είναι η εξυγίανση του κ.Σταθάκη; Γιατί στη σελίδα 89 του προϋπολογισμού, οι δεσμεύσεις αυξάνονται κατά 700 εκ.ευρώ;

 

Το ΕΣΠΑ 2007-2013 αποτελείται από 19 δις ευρώ κοινοτικά κονδύλια και περίπου 4 δις ευρώ εθνική συμμετοχή. Μύθος δεύτερος: Αποτελεί επιτυχία της Κυβέρνησης η μη καταβολή της εθνικής συμμετοχής από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Δηλαδή, θα πέσουν 4 δις λιγότερα στην αγορά εξαιτίας αυτού και 1,5 δις ευρώ λιγότερα που θα χαθούν από καθυστερήσεις. Με δυο λόγια, από 24 δις ευρώ, το ΕΣΠΑ θα μειωθεί στα 17,5 δις: αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μύθος τρίτος: η όγδοη φορά σε δέκα μήνες που ο κ.Σταθάκης εξαγγέλλει την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου. Σε ερώτησή μου στις 29 Οκτωβρίου είχε δεσμευθεί πως θα ήταν σε ισχύ από 1/1/2016.

 

"Σας δηλώνουμε πως αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να συναντηθεί με τον κ.Σταθάκη και τον κ.Χαρίτση στο σύντομο χρονικό διάστημα των επομένων ημερών, για να καταθέσει τις προτάσεις της ώστε να μειωθούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και κυρίως να μη χαθούν κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

 

Στη δευτερολογία του ο κ.Σταθάκης απέφυγε να απαντήσει στα στοιχεία και στα ξεκάθαρα ερωτήματα, δεσμεύθηκε όμως πως θα καλέσει αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ενημέρωση στο Υπουργείο εντός των επόμενων ημερών. 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Αρκαδίας – Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.