Επικαιροτητα

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: "Έργο σταθμός για τα απορρίμματα"

"Έργο σταθμός για τη χώρα η διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης στην πανηγυρική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015.

 

 

"Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια καθαρή ΣΔΙΤ, η οποία προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την οικονομική ζωή του τόπου και καταδεικνύει τον τρόπο αξιοποίησης των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της χώρας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην πανηγυρική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, στην οποία παρέστη και από την οποία εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  


"Ανεξάρτητα της ιδεολογικής προέλευσης αυτό το έργο μας κάνει υπερήφανους γιατί όταν το εισηγηθήκαμε υπήρχε θολό τοπίο στη χώρα και πλέον προσφέρουμε ένα καθαρό εργαλείο για την εξέλιξη της χώρας. Αυτό το μοντέλο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη νέα κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας" τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη συνέχεια και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, "καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ποια είναι η επινόηση και ποιες οι πρόνοιες του σχεδίου μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο θα σημαδεύει την οικονομική ζωή της χώρας".


Συγχαρητήρια έδωσε ο κ. Τατούλης στα μέλη της οικονομικής επιτροπής, και της παρούσας σύνθεσης και της προηγούμενης, όπως επίσης στα στελέχη των υπηρεσιών και στους εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά και μετέτρεψαν το όραμα σε πράξη.


"Σήμερα κλείνει ο κύκλος αυτής της προσπάθειας, πραγματοποιώντας ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρεκόρ, αφού ολοκληρώσαμε την ευθύνη μας σε 18 μήνες, τη στιγμή που στην Ευρώπη για αντίστοιχα έργα ο χρόνος που απαιτείται είναι 5,5 – 6 χρόνια και τη στιγμή που ο υπόλοιπος χρόνος ήταν χαμένος από τα εμπόδια και τα υπαρξιακά προβλήματα δομών της Ελληνικής πολιτείας. Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα της χώρας" σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης.


Με την υπογραφή της σύμβασης είναι ξεκάθαρο πλέον το οικονομικό και περιβαλλοντικό μέγεθος του έργου υποστήριξε ο κ. Τατούλης και σχολίασε το πόσο έχει συκοφαντηθεί το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά το περιστατικό κατά τη διάρκεια επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ "όταν ο Ειδικός Γραμματέας Αποβλήτων μου ζήτησε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας ώστε να μην πάμε σε καύση. Αντιλαμβάνεσθε πόσο συκοφαντημένο είναι το έργο".


Είναι το πιο φιλικό περιβαλλοντικό έργο γιατί κάνει επιπλέον ανακύκλωση και είναι καινοτόμο γιατί είναι αυτόνομο ενεργειακά πρόσθεσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το έργο αυτό θα βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


"Τα 66,5 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε είναι όφελος προς τον πολίτη" συνέχισε ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στη στάση Δημοτικών αρχών 2 -2,5 χρόνια πριν όταν συζητούσαν την αύξηση των δημοτικών τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ "αντίθετα, με το έργο μας θα πρέπει να τα μειώσουν επ’ ωφελεία των πολιτών".


Αναφερόμενος στην τιμή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι "είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο ότι η υψηλότερη μεσοσταθμιστική τιμή θα είναι 61,79 ευρώ τον τόνο. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστούν και τα οφέλη από τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, το οποίο συνιστά σχέδιο επιβράβευσης των Δημοτικών αρχών και των γειτονιών, που επιτυγχάνουν τους στόχους ανακύκλωσης δημιουργώντας παράλληλα το θεσμό της αριστείας των κοινωνιών και σημαντικό πολιτικό κεκτημένο της Περιφέρειας Πελοποννήσου".


Σε σχέση με την ποσότητα διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τατούλης "αν η ποσότητα προς διαχείριση ξεπεράσει τους 200.000 τόνους η τιμή θα μειωθεί προς όφελος των πολιτών, όπως άλλωστε σε κάθε πιθανή μεταβολή της σύμβασης", ενώ σε ότι αφορά την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΔΑ η πρόβλεψη για το έτος 2020 ανέρχεται στην ποσότητα των143.000 τόνων απορριμμάτων, εφόσον βέβαια έχουν επιτευχθεί οι πιο αισιόδοξοι στόχοι ανακύκλωσης, χωρίς ταυτόχρονα να υπολογίζονται τα βιομηχανικά απόβλητα που προσομοιάζουν με αστικά απορρίμματα και ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο τόνους".     


"Ο μόνος νόμιμος κανόνας είναι ο ΠΕΣΔΑ, τον οποίο υπέγραψαν όλες οι Δημοτικές αρχές, οι οποίες ποτέ δεν εξέφρασαν καμία ένσταση σε κανένα στάδιό του και βέβαια ποτέ δεν τον εφάρμοσαν" δήλωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υπογράμμισε ότι για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος ο μόνος θεσμικός κριτής είναι το ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο αυστηρά έδωσε εντολή για την υπογραφή της σύμβασης, παρά την παράσταση της Ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, η οποία πανηγυρικά απερρίφθη.


Η διυπουργική επιτροπή δεν μπορεί να εκφράσει καμία αρνητική άποψη για το έργο, το οποίο βρίσκεται μέσα στα προαπαιτούμενα και συνιστά αυστηρή αιρεσιμότητα για τη νέα προγραμματική περίοδο, εκτίμησε ο κ. Τατούλης και σημείωσε εμφατικά ότι το έργο δεν ανήκει στην ΤΕΡΝΑ, αλλά σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία θα ελέγχει το έργο και θα έχει τον κρισιμότερο ρόλο σε οποιαδήποτε αυτορρύθμιση της σύμβασης. "Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διαχειρίζεται το έργο για 28 χρόνια γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο εγγυητή καλής λειτουργίας και του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος. Το έργο μας είναι εξαιρετικά ολοκληρωμένο και τίποτα δεν βρίσκεται στον αέρα. Οι τράπεζες, άλλωστε, τη στιγμή αυτή που δεν εμπιστεύονται κανένα, εμπιστεύτηκαν μόνο την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Περιφέρεια ήταν απόλυτα συνεπής και φερέγγυα προς τους πολίτες καθώς τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της, χωρίς να αλλάζει τη στάση της για να είναι αρεστή στην εκάστοτε κυβέρνηση".


Η δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, απειλείται από την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και όχι από το οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στη χώρα αυτή τη στιγμή.


"Η μαύρη μεταφορά σκουπιδιών δεν έχει ΦΠΑ, ενώ στο καθαρό έργο μας σωστά υπάρχει ΦΠΑ το οποίο σημαίνει πόρους που προστίθενται στην εθνική μας οικονομία" σχολίασε ακόμη ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


"Η πανηγυρική αυτή απόφαση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τη μικροψυχία ορισμένων οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και με υπερβολική ταχύτητα, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, "το έργο μας θα λειτουργήσει εκπαιδευτικά στην κοινωνία, καθώς το μοντέλο μας στηρίζεται σε κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων".
  


Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.