Επικαιροτητα

Προβληματισμός για τη διαχείριση του νερού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, με θέμα "Διαβούλευση 1ης Αναθεώρησης Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του υδάτινου διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου".

 

Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλιών ήταν η επισήμανση ότι, αν δεν υπάρξει ορθολογική διαχείριση του νερού και έργα υποδομής που θα το προστατεύουν από περιβαλλοντικά προβλήματα, θα δημιουργηθούν τα αμέσως επόμενα σοβαρά προβλήματα στην άρδευση.

 

Ο Ιάκωβος Γκανούλης, πολιτικός μηχανικός και ειδικός γραμματέας Υδάτων, επεσήμανε ότι "υπάρχει ένας σχεδιασμός για να έχουμε όσο νερό χρειαζόμαστε και στην ποιότητα που απαιτούμε. Γι’ αυτό κάθε έξι χρόνια αναθεωρούμε τα σχέδια, ώστε να παίρνουμε τα μέτρα που απαιτούνται για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Είναι σαφές ότι πρέπει να δείξουμε μια σωστή συμπεριφορά απέναντι στα αποθέματα νερού, ώστε να μην τελειώσουν και να τα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό δεν είναι ένα σενάριο καταστροφής, αφού έχει συμβεί στη Θεσσαλία και το ίδιο θα συμβεί και στην Αργολίδα, εάν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα νερά με τον ίδιο τρόπο".

 

Λίγη ώρα αργότερα, o Δημήτρης Μήλιος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου, αποκάλυψε ότι ακόμα και σήμερα "δεν έχει καταγραφεί πάνω από το 65% των γεωτρήσεων που υπάρχουν και αυτό το στοιχείο δυσχεραίνει την καταγραφή της πλήρους εικόνας για διαχείριση των υδάτων".

 

Στοιχεία

 

Εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, σε ό,τι αφορά τις απολήψεις νερού από διάφορες περιοχές. Στη λεκάνη απορροής Οροπεδίου Τρίπολης για τη γεωργία, που είναι και ο βασικός χρήστης νερού, καταναλώνεται το 71,06% των συνολικών αναγκών νερού.

 

Στη λεκάνη απορροής ρεμάτων Αργολικού κόλπου για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων, το ποσοστό χρήσης νερού είναι ακόμα υψηλότερο, αφού φτάνει το 89,03%, που μεταφράζεται σε 273,7 εκατ. m³.

 

Τέλος, στη λεκάνη απορροής Ευρώτα καταγράφεται ότι, από τις συνολικές απολήψεις νερού, το 91,04% των συνολικών αναγκών καταναλώνεται στην άρδευση των κτημάτων. Ενδιαφέρον παρουσίασαν και διάφορα οικονομικά στοιχεία σχετικά με το χρηματοοικονομικό κόστος και την ανάκτησή του στο υδατικό διαμέρισμα.

 

Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία του νερού για αγροτική χρήση, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, φάνηκε ότι η ανάκτηση του χρηματοοικονομικού κόστους για την αγροτική χρήση του νερού από τα ρέματα του Αργολικού κόλπου φτάνει το 86%, ενώ από τη χρήση στην περιοχή Ευρώτα το 57,3%.

 

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.