Πανελλαδικες 2021

Πανελλαδικές 2021: Πόσοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ

Σύμφωνα με μελέτη της ΟΙΕΛΕ, περίπου 25.000 υποψήφιοι δεν θα περάσουν σε κάποια ανώτερη σχολή λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής!

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΕΒΕ  (σ.σ. η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) αποτελεί μια άσκηση διόγκωσης των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, διότι οι «κομμένοι» μαθητές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τάξεις των οικογενειών των εργαζόμενων, των ανέργων, των αγροτών, των μη προνομιούχων. Μαθητές που κατά κανόνα κατακτούν με μόχθο το απολυτήριο της Γ’ Λυκείου, κρίνονται ως μη ικανοί για την πανεπιστημιακή γνώση μέσω της διαφανούς μεν αλλά με σοβαρότατα προβλήματα επιστημονικά και παιδαγωγικά διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Στην ανακοίνωση αναλύεται το πως λειτουργεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και, πάντα σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

-Δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική μελέτη των επιδόσεων προηγούμενων ετών. Μάλιστα το σύνολο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας εδώ και χρόνια συμφωνεί ότι οι επιδόσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν αποτελούν ασφαλή δείκτη «ποιότητας» και κριτικής σκέψης.

-Τα ποσοστά του εύρους της Ε.Β.Ε. (80% έως 120%) προέκυψαν αυθαίρετα χωρίς καμία τεκμηρίωση και χωρίς καμία μελέτη στοχεύσεων και αναγκών.

- Νομοθετήθηκε κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και ενώ τον μήνα Φεβρουάριο, τα σχολεία ήταν ήδη κλειστά για 3 και πλέον μήνες. Η τηλεκπαίδευση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ειδικά στα σχολεία της περιφέρειας, με τα γνωστά προβλήματα του ασταθούς δικτύου επικοινωνίας και του ελλιπούς εξοπλισμού εκπαιδευτικών και μαθητών. Αναφέρουμε εδώ ότι τα παιδιά που εξετάζονται φέτος έχουν αρχίσει την τηλεκπαίδευση ως μαθητές της Β΄ Λυκείου, δηλαδή από το Μάρτιο του 2020 και έχουν παρακολουθήσει τη διά ζώσης ελάχιστη διδασκαλία μέχρι σήμερα. Η ίδια λοιπόν η Υπουργός, που παραδέχθηκε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης, τιμωρεί αυτά τα παιδιά που βίωσαν ακραία την πανδημία και τις επιπτώσεις της με περικοπή των θέσεων στα ΑΕΙ.

- Είναι εχθρική απέναντι σε χιλιάδες παιδιά, διότι η ρύθμιση αυτή συνδέεται με προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τις οποίες εξισώνονται τα προσόντα των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων με αυτά των αποφοίτων αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικών «Κολλεγίων».

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να επισημανθεί πως το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μείωση τμημάτων ΑΕΙ, καθώς το φετινό μηχανογραφικό- αντίθετα μ' ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια-, θα έχει μειωμένο αριθμό πανεπιστημιακών τμημάτων. Σύμφωνα με το Υπουργείο, πρόκειται για την απαρχή συνολικής αναδιάταξης του "χάρτη" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του επανασχεδιασμού του με βάση πραγματικές ανάγκες και συνθήκες.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.