Επικαιροτητα

Κλείνει την Παρασκευή η συμφωνία για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

"Έχει κλείσει το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτης στη Φλώρινα και Μεγαλόπολη στην Αρκαδία) και μέχρι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε συμφωνήσει οριστικά με τους Θεσμούς και πάνω στις υπόλοιπες εκκρεμότητες".

 

Δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

 

Αυτό σημαίνει, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με τα ελληνικά αιτήματα που συνοδεύουν το "πακέτο" με τις προς πώληση μονάδες. Τα αιτήματα αφορούν την παράταση ζωής σε δύο πεπαλαιωμένους σταθμούς της ΔΕΗ (δηλαδή το Αμύνταιο και την Καρδιά), τη δυνατότητα αναβάθμισης του Αμύνταιου με αγορά ποσοστού του από ιδιώτη, καθώς και την επανεξέταση του μοντέλου δημοπρασιών ενέργειας του ΝΟΜΕ, μέτρο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής.

 

Αμέσως μετά την 1η Δεκεμβρίου, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, θα ξεκινήσει το market test, δηλαδή η διαδικασία που θα τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θα έχει αποσαφηνιστεί έως τότε ο τρόπος, η διαδικασία, και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού, ο οποίος με βάση τα όσα έχουν μέχρι συμφωνηθεί τοποθετείται τον Ιούνιο του 2018.

 

Μείζον θέμα για την ομαλή πρόοδο της διαδικασίας αποτελούν οι θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες, καθώς σε κάποιες από αυτές απασχολείται υπερβάλλον προσωπικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σταθμό της Μεγαλόπολης όπου οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 1.100.

 

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα τεύχη του διαγωνισμού θα υπάρχει διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, που απασχολούνται στις μονάδες που θα πουληθούν, δίχως ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

 

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι δανειστές άκουσαν την ελληνική πρόταση, δηλαδή να πουλήσει η ΔΕΠΑ τη συμμετοχή της στη ΔΕΠΑ Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα να αγοράσει τη συμμετοχή της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.

 

Φωτογραφία Intime News

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.