Επικαιροτητα

"Πέφτουν" οι υπογραφές για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, 160 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου, τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Φεβρουάριου αναμένεται να υπογράφει η σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, όπου ανάδοχος είναι η Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική της ΓΈΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη. Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Φορέα Διαχείρισή Στερεών Αποβλήτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αποτελεί και το τελευταίο βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασής.

 Το έργο, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στη μηχανική ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για χρονική περίοδο 25 ετών. Τα κεφάλαια που θα διατεθούν  προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ, ίδια κεφάλαια του αναδόχου και τραπεζικό δανεισμό. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες διαχείρισής σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και δύο σταθμοί μεταφόρτωσης σε Κορινθία και Αργολίδα.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο έρχεται για να δώσει λύση "μακράς πνοής" σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος, στην οποία βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς «προσωρινής» λειτουργίας 31 χωματερές, ενώ εκκρεμεί η αποκατάσταση για 86 ακόμα.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε συνεχείς καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην επιβολή βαρύτατων προστίμων, που έχουν φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ.

 Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της Τέρνα Ενεργειακή, δημιουργούνται 600 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευήs, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας, καθώς και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων κλπ.). Το έργο που αποτελεί την πρώτη σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) δημιουργεί προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, στον τουρισμό, στη νέα ποιοτική γεωργία και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για  τέλη καθαριότητας, ενώ μεγιστοποιούνται η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση.

 

πηγή: finance markets voice

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.