Επικαιροτητα

Η Κυβέρνηση θεωρεί... "αναστρέψιμη" την Σκλήρυνση κατά πλάκας!

Με μια απόφαση, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, το Υπουργείο Εργασίας άφησε την Σκλήρυνση κατά Πλάκας εκτός της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων.

 

Tο Υπουργείο Εργασίας άφησε την Σκλήρυνση κατά Πλάκας εκτός της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τον νέο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, τη λίστα των νόσων δηλαδή των οποίων η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ΄αόριστον.

 

Tα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας αποφάνθηκαν ότι δεν πρόκειται για μία ασθένεια που προκαλεί μόνιμες αναπηρίες, υποχρεώνοντας χιλιάδες πάσχοντες να μπαίνουν στην διαδικασία κάθε φορά να το αποδεικνύουν, δημιουργώντας τους επαναλαμβανόμενο και ψυχοφθόρο άγχος για την έκβαση της απόφασης.

 

Να σημειωθεί ότι παγκοσμίως η Πολλαπλή Σκλήρυνση αναφέρεται από την επιστημονική κοινότητα ως μια πολυπαραγοντική νόσος, μια χρόνια διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού μέσω φλεγμονής και απώλειας ιστού. Οι υπάρχουσες θεραπείες αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της ΣΚΠ, χωρίς να οδηγούν στην πλήρη ίαση.

 

Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διαμαρτύρεται εντόνως σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Παρά την επιστημονική τεκμηρίωση και την άοκνη προσπάθεια, οι διαβεβαιώσεις για ένταξη μορφών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στη λίστα των χρονίων παθήσεων, αλλά και αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας με την διάγνωση, παρέμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

 

Δυστυχώς, τόσο ο νέος ΕΠΠΠΑ όσο και η διεύρυνση του πίνακα των επ’ αόριστων παθήσεων αναπηρίας μας απογοήτευσαν οικτρά. Ως αποτέλεσμα χιλιάδες ΑμΣΚΠ στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να περνούν από τα Κ.Ε.Π.Α., μέσα από χρονοβόρες και βασανιστικές διαδικασίες, για να αποδεικνύουν πως η Πολλαπλή Σκλήρυνση παραμένει μια ανίατη, διαρκώς εξελισσόμενη νόσος, αγωνιώντας κάθε φορά για την έκβαση της απόφασης και την επίπτωση της στη σύνταξη ή το επίδομα που δικαιούνται. 

 

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα Άτομα Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας παρουσιάζουν στην πλειονότητα σοβαρά κινητικά προβλήματα, επομένως ακόμη και η απλή προσέγγιση των ΚΕΠΑ, αποτελεί μία κοπιαστική διαδικασία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

 

Το γεγονός ότι η πολιτεία παραβλέπει ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) αποτελεί μία ανίατη ασθένεια που προκαλεί μόνιμες αναπηρίες, συνιστά προσβολή απέναντι στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, που δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας αλλά και την ανάλγητη στάση του κράτους».

 

πηγή: vice.com

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.