Επικαιροτητα

"Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί βελτιώσεις"

Σε άνοιγμα διαλόγου προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες προχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση για την πρώτη επέτειο της ανάληψης της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας ωστόσο σαφές, πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αδιαπραγμάτευτη και θα γίνει. 

 

 

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε ένα μπαράζ επιθέσεων στη ΝΔ και τον αρχηγό της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήριζε συνεχώς νεοφιλελεύθερο, καλώντας τον να καταθέσει προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, να συναινέσει στην εκλογή ενός νέου ΕΣΡ και να στηρίξει το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. 

 

Στην εκδήλωση που διεξήχθη εν μέσω των σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλεί το νέο ασφαλιστικό, ήταν εμφανής ο στόχος του Πρωθυπουργού να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του, να δώσει θάρρος στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος του, να ρίξει μια σκιά στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται και στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έχουν σαν στόχο να υπονομεύσουν την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και να τραβήξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή ταξικού χαρακτήρα ανάμεσα στο κόμμα του, το οποίο χαρακτήρισε τη μεγάλη "λαϊκή και δημοκρατική παράταξη" που εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα και την ΝΔ, για την οποία επανέλαβε περισσότερες φορές ότι είναι νεοφιλελεύθερη και έχει ως αρχηγό τον νεοφιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη, τον οποίο όπως είπε εξέλεξαν οι κάτοικοι των βορείων προαστίων. 

 

Συγκεκριμένα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου. "Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί βελτιώσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει. Τα Ταμεία δεν αντέχουν. Το δίλημμα είναι ή μεταρρύθμιση ή κατάρρευση", είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε "βελτιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην υπάρξουν ακραίες επιβαρύνσεις και για να προστατευτούν οι νέοι επαγγελματίες", και ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο με τους αγρότες. 

 

Είναι πάντως ενδεικτικό πως και εδώ ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν διαχωρισμό ως προς το απέναντι σε ποιους είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις η κυβέρνηση: "Δεν θα βάλουμε όμως στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς δικηγόρους με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων και τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων", είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για αγρότες δύο ταχυτήτων, αγρότες τους οποίους το εισόδημά τους δεν τους φτάνει και αγρότες που εισέπραξαν δεκάδες χιλιάδες σε επιδοτήσεις και έκαναν καμπάνια για το "ναι" αλλά τώρα εμφανίζονται ως επαναστάτες. 

 

Ειδικά για τους αγρότες, ο Πρωθυπουργός είπε πως σχεδόν διπλασιάζεται η σύνταξή τους μέσω της Εθνικής σύνταξης, ενώ οι εισφορές θα αυξηθούν σε βάθος τετραετίας. Σε ότι αφορά στο φορολογικό των αγροτών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το φορολογικό δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση αλλά η κυβέρνηση είναι ανοικτή για να συζητήσει το θέμα. 

 

Στο πλαίσιο του διαλόγου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου με τους Προέδρους του ΤΕΕ, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.