Επικαιροτητα

Αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Αύγουστο

Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, είναι οι τρεις βασικοί άξονες  πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η αγορά εργασίας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Αυτό περιέγραψε τη Δευτέρα (21/4) η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ για την 100ή της επέτειο.  Οι μισθοί θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά, καθώς το υπάρχον πλαίσιο που ρυθμίζει την αγορά εργασίας έχει φτάσει στα όριά του και γι αυτό προτείνεται μια προσεκτική αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

 

Νωρίτερα η υπουργός Εργασία στην διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε πως η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς (Staff Level Agreement) περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και την αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης για τους εργαζόμενους. Ως προς τα εργασιακά το σχέδιο προβλέπει επιπλέον την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της επισφάλειας στην αγορά εργασίας.

 

Οι Συλλογικές Συμβάσεις, σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, θα επανέλθουν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς για τον μηχανισμό μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συμβάσεων επαναφέρει σε ισχύ την αρχή της επεκτασιμότητας, που ανεστάλη το 2011 οδηγώντας τους κλαδικούς μισθούς σε πτώση.

 

Από τον ερχόμενο Αύγουστο, οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κλάδο, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ".

 

Με την ισχύ αυτής της νομοθεσίας, θα είναι "προφανώς" υποχρεωτικό οι εργοδότες να προσαρμόσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους. Για παράδειγμα, στον τουρισμό, υπάρχουν επιχειρησιακές στα 586 ευρώ, ενώ η κλαδική είναι 800-900 ευρώ. "Στο βαθμό που τεκμηριωθεί ότι η κλαδική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, είναι υποχρεωτική για όλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, είτε είναι γραμμένοι στον συλλογικό εργοδοτικό φορέα είτε όχι".

 

Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η αρχή της επεκτασιμότητας θα επανισχύσει με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης.

 

Η υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα θέτει αυστηρούς κανόνες στις εργολαβίες, μέσω των οποίων, όπως είπε, συχνά παραβιάζεται ή παρακάμπτεται η εργατική νομοθεσία. Στο ίδιο ν/σ θα περιλαμβάνεται κλιμακωτή έκπτωση στο πρόστιμο για όσους προσλαμβάνουν τον αδήλωτο εργαζόμενο.

 

ΠΗΓH: aftodioikisi.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.