Επικαιροτητα

Κολοβός: "Έχουμε τη συμπαράσταση του λαού"

"Η αγροτιά έχει τη συμπαράσταση όλου του λαού", ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αρκαδίας Δημήτρης Κολοβός στην απεργιακή συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. στην Τρίπολη.

 

Εκ μέρους του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αρκαδίας χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση.

 

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες, φοιτητές που είναι στους δρόμους του αγώνα. Η αγροτιά είναι εδώ και 15 μέρες στους δρόμους, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης, που όμως έχει και την συμπαράσταση όλου του λαού.

 

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι το αν θα επιβιώσουμε ή θα ξεκληριστούμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση, γιατί η πολιτική της ΕΕ, η στρατηγική της καθώς και όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων όπως και της σημερινής, των κομμάτων που χειροκροτάνε την ΕΕ, έχουν στρατηγικό στόχο η γη, η παραγωγή, η εμπορία, οι επιδοτήσεις να περάσουν στα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων.

 

Γιατί τρόφιμα θα παράγονται. Ο λαός χωρίς να φάει δεν μπορεί να ζήσει. Όμως επειδή τα τρόφιμα παράγουν κέρδος μαζεύονται στα χέρια λίγων μεγάλων.

   

Γι' αυτό η σημερινή κυβέρνηση έχει στα χέρια της τα εργαλεία για πιο βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό δεν πρέπει να περάσει.

 

Τα εργαλεία τους είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής και οι δυσκολίες της ζωής στην ύπαιθρο.

 

Το φορολογικό μέχρι το 2018 παρέα με το ασφαλιστικό, τα τεκμήρια διαβίωσης και το κόστος παραγωγής είναι η ταφόπλακα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όπως έλεγε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Αποστόλου τον Ιούνιο του 2015, γιατί ένας μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος θα πληρώνει για φορολογία και ασφαλιστικό 8000 ευρώ χωρίς να έχει εισόδημα.

   

Ο μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος δεν είναι επιτηδευματίας. Παλέυει με τα θεριά, τα φυσικά φαινόμενα, τους εμπόρους, μπορεί να έχει ή να μην έχει εισόδημα για να ταΐσει την οικογένειά του και να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά.

   

Στο ασφαλιστικό πάνω από το 55% των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων δεν έχουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Όταν τις τριπλασιάσουν πόσοι θα τις πληρώσουν;

 

Άρα εδώ το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια στοιχειώδη σύνταξη για τα γηρατειά του όχι μόνο καταπατιέται αλλά ο κόσμος θα πεθαίνει γιατί δε θα έχει υγεία, φάρμακα.

 

Αυτή η απανθρωπιά δεν πρέπει να περάσει.

   

Ενώ τα μπλόκα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς δυναμώνουν και κλιμακώνουν πολύμορφα τη δράση τους, καλά κρατούν οι παρελάσεις των "φίλων" των αγροτών. Υπάρχουν φωνές και στον νομό μας που λένε έξω τα κόμματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Γιατί; Τι θέλουν να κρύψουν; Μήπως δε θέλουν να αποκαλυφθούν οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αλλά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι; Ζητάνε διακομματική επιτροπή στη Βουλή. Τι θέλουν να ακούσουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, ότι μας συμπονούν και κατανοούν τα προβλήματά μας; Έχει κατατεθεί επίκαιρη επερώτηση με τα αιτήματα που παλεύει η μικρομεσαία αγροτιά στην επιτροπή της Βουλής. Εκεί, αύριο Παρασκευή, μπορούν να τοποθετηθούν και οι αρχηγοί των κομμάτων. Τα περισσότερα κόμματα θα πουν ότι συμμερίζονται και αγωνιούν για τα προβλήματα μας. Εμείς θέλουμε λύση στα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουμε καταθέσει από τις 4 του Δεκέμβρη σαν Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

   

Άλλο που ακούμε αυτές τις μέρες από διάφορα μπλόκα και την κυβέρνηση είναι οι "κατά κύριο επάγγελμα" αγρότες. Ποιοι είναι δηλαδή οι "κατά κύριο επάγγελμα" αγρότες;

 

Εκείνοι που με πείσμα ζητάνε να είναι αφορολόγητες οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις, δηλαδή το 20% των μεγαλοαγροτών που εισπράττουν το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;

 

Εκείνοι που για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους οδηγούν στο θάνατο τους συνταξιούχους γονιούς τους του φιλοδωρήματος των 170 ευρώ;

 

Εκείνοι που για να έχουν περισσότερα κέρδη και να πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς, άλλοι έχουν ήδη πάει τις αγροτικές επιχειρήσεις τους στις βαλκανικές χώρες κι άλλοι ετοιμάζονται να πάνε, αφού ως μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες μπορούν να το κάνουν με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης της Ελλάδας και ενισχύονται γι' αυτό; Όμως τα χωράφια δεν πάνε Βουλγαρία. Ούτε μπορούμε οι μικρομεσαίοι αγρότες να γίνουμε όλοι επιχειρηματίες αγρότες, με έδρα τη Βουλγαρία και χωράφια στην Ελλάδα, όπως λένε διάφοροι.

 

Εκείνοι που δεν κάνουν λόγο για όρια συνταξιοδότησης και συντάξεις;

 

Εκείνοι που διεκδικούν να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει και να μείνουν σ' αυτόν οι "κατά κύριο επάγγελμα" αγρότες, χωρίς,  όμως, να έχει εξασφαλισμένη την κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται ώστε να μπορεί ν' ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους - συνταξιούχους;

 

Εκείνοι που νομίζουν ότι θα μοιραστούν περισσότερα από το "μεγάλωμα της πίτας" των επιδοτήσεων/ενισχύσεων όταν πεταχτούν έξω από αυτές οι "μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες";

 

Γι' αυτό:

Ζητούν η φορολογία να γίνεται με βάση τον διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη".

 

Γι' αυτό:

Αποδέχονται τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ και δε ζητούν αφορολόγητο όριο παρά μόνο για τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

 

Γι' αυτό:

Δεν προβάλλουν την κατάργηση των τεκμηρίων.

 

Γι' αυτό:

Δε συμφωνούν με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο ως 45% για τους μεγαλοαγρότες.

 

Γι' αυτό:

Δε ζητούν την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους φτωχούς αγρότες.

 

Γι' αυτό:

Δε λένε κουβέντα για να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, κατά της ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά, επί της ουσίας, αποδέχονται τις αποφάσεις της που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

 

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν εφαρμοστεί το "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης"; Ποιοι τελικά θα ξεκληριστούν;

 

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

Δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές (περίπου το 55% των ασφαλισμένων) και δε θα μπορέσουν πολλοί περισσότεροι να πληρώσουν, όταν αυτές αυξηθούν κατά 27,45%.

 

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

Επειδή δεν τους φτάνει το αγροτικό εισόδημα να ζήσουν, κάνουν μεροκάματα στην οικοδομή, γίνονται γκαρσόνια.

 

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

Αποτελούν το 90% της αγροτιάς στη χώρα μας και μοιράζονται το υπόλοιπο 20% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων.

 

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

Με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα φορολογούνται με το τεκμήριο διαβίωσης.

 

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

Το εισόδημά τους δε φτάνει για την επιβίωση της οικογένειάς τους και την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας της επόμενης χρονιάς.

 

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

Πήραν μειωμένες ενισχύσεις και όσοι δικαιούνταν μέχρι 250 ευρώ ενίσχυση δεν την πήραν γιατί "τα έξοδα της είσπραξης ήταν περισσότερα".

 

Είναι εχθροί της μικρομεσαίας αγροτιάς

Όσοι μας καλούσαν να πάμε "όλοι μαζί" και "έξω τα κόμματα", γιατί ετοιμάζονται πίσω από τις πλάτες μας να αρπάξουν τα ψίχουλα των επιδοτήσεων/ ενισχύσεων που θα "περισσέψουν" αφού πεταχτούμε -με το Ασφαλιστικό και Φορολογικό και το κόστος παραγωγής- από την αγροτική παραγωγή.

 

Όσοι σε διάφορα μπλόκα συναντώνται και συσκέπτονται, σε μυστικές ή φανερές συναντήσεις, για το πώς θα εξασφαλίσουν, παζαρεύοντας, τα δικά τους συμφέροντα με επιμελητήρια, λογιστές και κάθε είδους τεχνοκράτες, μεθοδεύοντας και αναγγέλλοντας συναντήσεις με την κυβέρνηση.

 

Αυτά τα μπλόκα, με τα αιτήματα που προβάλλουν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες που έχουν την αυταπάτη ότι θα επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, όταν φύγουν οι μικροί. Όμως, θα έρθει και η δική τους σειρά να φύγουν από τη μέση και τότε δε θα έχουν δίπλα τους τους φτωχούς αγρότες να αγωνίζονται μαζί τους.

 

Η λύση που προτείνουν δείχνει ότι βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης, ΕΕ και των συνεταίρων τους, που οδηγούν στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι ο "Δούρειος Ίππος" ενάντια στους αγώνες μας.

 

Εμείς οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αρκαδίας λέμε και αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

 

- Να μη γίνει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ.

- Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

- Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να τις παίρνουν όσοι δουλεύουν στο χωράφι ή ασχολούνται με τα ζώα και παράγουν κι όχι όσοι έχουν μαζέψει τα δικαιώματα.

- Να φορολογούνται προοδευτικά για το επιπλέον αγροτικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο, με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο ως 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα.

- Να μην πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας, αλλά να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο. Προτείνουμε αυτό να είναι μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Να φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό συνολικό εισόδημά μας και να καταργηθούν τα τεκμήρια.

- Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

- Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης.

- Να ξέρετε όμως ότι η χώρα μας έχει τις δυνατότητες και να παράγει και να θρέψει το λαό μας και περίσσευμα να έχει για εξαγωγές. Αυτή όμως η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων μας ποδοπατάνε, μας θέλουνε δούλους στην κυριολεξία. Ο αγώνας μας πρέπει να έχει προοπτική. Αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν και δε θα περάσουν.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.