Επικαιροτητα

Λουτρό αίματος στην καρδιά της Άγκυρας

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η επίθεση που σημειώθηκε στο κέντρο της Άγκυρας και είχε ως απολογισμό 28 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

 

 

Παγιδευμένο όχημα εξερράγη την ώρα που στρατιωτικά λεωφορεία κινούνταν κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού.


Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το ποιος βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση. Τούρκοι αξιωματούχοι διαφωνούν για το εάν είναι το Ισλαμικό Κράτος ή το PKK. Πάντως, όλοι αναφέρουν ότι πρόκειται για μία καλά οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια.


Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Το τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε ήδη απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών για την επίθεση.


Σε ανακοίνωση του, ο τουρκικός στρατός χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση και υπογράμμισε πως η έκρηξη είχε στόχο στρατιωτικά λεωφορεία στα οποία επέβαινε προσωπικό του στρατού.


Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπεύθυνοι για την βομβιστική επίθεση είναι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.


Η Τουρκία θα εξασκεί παντού και πάντα το νόμιμο δικαίωμά της να αμύνεται, δήλωσε σε ανακοίνωσή του μετά την επίθεση στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν.


"Η αποφασιστικότητά μας να απαντούμε σε αυτές τις επιθέσεις, που έχουν στόχο την ενότητά μας και το μέλλον μας, αυξάνεται", σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε ότι οι απώλειες της Τουρκίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δοκιμάζουν την υπομονή της χώρας. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε αυτά τα πιόνια και τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους», κατέληξε ο Ερντογάν.


Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καταδικάζει έντονα την επίθεση. Από τα δεδομένα του παρελθόντος κι από το κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί στη χώρα μετά την έκρηξη, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ενέργεια που πραγματοποίησε το ΡΚΚ ή που θα αποδοθεί σε αυτό. Όποια από τις δύο εκδοχές και να ισχύει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.


Το αποτέλεσμα αφορά στην προοπτική που έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά στους συνεχιζόμενους εδώ και περίπου μια εβδομάδα βομβαρδισμούς θέσεων των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, από πλευράς Τουρκίας.


Η έκρηξη στην Άγκυρα όχι μόνο συνιστά κατά κάποιο τρόπο "νομιμοποίηση" των τουρκικών βομβαρδισμών, αλλά είναι βέβαιο ότι θα δώσει διαστάσεις στις συζητήσεις περί τουρκικών χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.