Επικαιροτητα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Αθήνα

Συγκρατημένη αισιοδοξία, ως προς την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που γίνεται ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία για το προσφυγικό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα ξημερώματα και μετά το πέρας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. 

 

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι η συζήτηση μπήκε στη σωστή βάση, η οποία είναι, πως θα έρθουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία, για να σταματήσει το δράμα με τους διακινητές, να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και οι άνθρωποι να πνίγονται, ενώ σημείωσε, πως το αποτέλεσμα της Συνόδου ικανοποιεί το πλαίσιο, που τέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Σμύρνη για το τέταρτο συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, όπου αναμένεται, να συνεχιστεί η συζήτηση, που δεν ολοκληρώθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς με την Τουρκία υπάρχει μόνον μια συμφωνία επί ενός πλαισίου αρχών, που οι λεπτομέρειές του θα πρέπει, να αποσαφηνιστούν. Γι’ αυτό και η ελληνική αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε, πως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα, να γίνουν. 

 

Σχολιάζοντας το παζάρι που έγινε επί ώρες στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός είπε, πως ''η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς'', υπονοώντας την πρόταση να ξαναπάρει η Τουρκία πίσω στο έδαφος της όλους τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες, καθώς και την πρόταση ανταλλαγής 1 προς 1 για κάθε Σύρο πρόσφυγα που εγκαθίσταται σε μια ευρωπαϊκή χώρα. 

 

Τσίπρας: Δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη

 

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ''Οι προτάσεις έθεταν όρους και ανταλλάγματα, που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη, αλλά και επειδή ορισμένες από τις προτάσεις ήταν υπερβολικές''. 

 

Το πιο προβληματικό σημείο για την ελληνική πλευρά, σε ότι αφορά στα ανταλλάγματα που ζητάει η Τουρκία, είναι το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνεργασία, πριν ξεκινήσει η σύνοδος για το θέμα αυτό με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη και στην παρέμβαση του στη Σύνοδο, τόνισε ότι για το άνοιγμα των κεφαλαίων, προϋπόθεση είναι η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ έθεσε και το θέμα του casus belli. 

 

Ωστόσο στο Μαξίμου γνωρίζουν, ότι πολύ δύσκολα η Λευκωσία μπορεί, να συναινέσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων, που αποτελεί το μόνο όπλο της κυπριακής κυβέρνησης, για να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό. 

 

Πριν από τη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον κ. Νταβούτογλου, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και την καγκελάριο Μέρκελ, μια συνάντηση στην οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, πως δεν θα αποδέχονταν την αναφορά για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου στα συμπεράσματα. 

 

Ο απολογισμός της ελληνικής πλευράς είναι θετικός, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πέρασαν οι θέσεις, όσων ήθελαν το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου, να είναι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου: Όπως το έθεσε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο έγινε μετατόπιση της συζήτησης από το Plan B, που ήταν το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, στο Plan A που είναι, το πώς θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. 

 

Η Σύνοδος ανέδειξε και το διχασμό στην ΕΕ μεταξύ εκείνων, που δεν σέβονται την αξία του διαμερισμού των βαρών και δεν δείχνουν αλληλεγγύη, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: ''Εκτέθηκαν αυτές οι χώρες. Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν απομονωθήκαμε, αλλά απομονώθηκαν αυτοί που ήθελαν να μας απομονώσουν. Τελικά φτιάχτηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη. Με την έννοια αυτή και η επόμενη Σύνοδος θα είναι πολύ σημαντική, γιατί συνεχίζεται αυτή η αντιπαράθεση''.

 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση, ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί την Τρίτη με την επίσκεψη στη Σμύρνη, όπου θα υπάρξει μια ιστορική -όπως την χαρακτήρισε- συνάντηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής, όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

 

ΠΗΓΗ: real.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.