Επικαιροτητα

Τοκετός στο βαλτότοπο της Ειδομένης

Το θαύμα της ζωής φωτίζει τα ανθρώπινα ''κουρέλια'' - 42.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα ψάχνουν τρόπο να επιβιώσουν, με μόνη βοήθεια την συμπαράσταση των Ελλήνων.

 

 

Σε έναν απέραντο λασπότοπο, όπου 14.000 πρόσφυγες αναγκάζονται, να θάψουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο, έχει μετατραπεί η Ειδομένη. Οι συνθήκες, που επικρατούν στον καταυλισμό είναι επιεικώς άθλιες, καθώς η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο και πλέον τίθεται κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.

 

Και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική. Η βροχή δεν σταμάτησε, να πέφτει, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα, για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.

 

Μέσα στις λάσπες, ο φωτογραφικός φακός των διεθνών πρακτορείων, που στέλνει την εικόνα σε όλη την υφήλιο, ''συλλαμβάνει'' το θαύμα της ζωής: Ένα νεογέννητο, ένα βρέφος μόλις λίγων ημερών, μπορεί και ωρών, μέσα στις λάσπες...

 

Η μητέρα σε σκηνή, από εκείνες που έδερνε η βροχή μερόνυχτα... Μια ηλικιωμένη γυναίκα το κρατά σφιχτά και το ξεπλένει, ενώ ένας άντρας μ' ένα μπουκάλι ρίχνει νερό, έξω στο κρύο, Μάρτη μήνα, στην Βόρεια Ελλάδα... Μια από τις δεκάδες εικόνες που μας αφήνουν άφωνους... 

 

Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν, έχουν ως αποτέλεσμα, δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν ''μάχη'', για να μην εμφανιστούν επιδημίες.

 

Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους. 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.