Επικαιροτητα

Eκλογές στην Γερμανία: "Oδυνηρή ήττα της Μέρκελ"

Στον διεθνή αντίκτυπο αυτών των εκλογών, οι "New York Times", αναφέρονται στην πτώση της δύναμης της Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η ήττα του CDU θα αποδυνάμωνε επίσης τη θέση της Μέρκελ κατά την επικείμενη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

 

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ υπέστη σύμφωνα με τον Guardian, "οδυνηρή ήττα" σε δύο από τα τρία γερμανικά κρατίδια στα οποία διεξήχθησαν χθες Κυριακή εκλογές, συμπεριλαμβανομένου και του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου το CDU ήταν κυρίαρχο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι ξενοφοβικοί του AFD - ένα κόμμα που έχει ιστορία μόλις τριών ετών και πριν από ένα χρόνο βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης, το οποίο μαπίνει για πρώτη φορά σε τοπικά Κοινοβούλια.

 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, το κόμμα αυτό που έχει διασυνδέσεις με το ακροδεξιό Pegida κέρδισε στη Σαξονία-Άνχαλτ στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ποσοστό 24,4%, αποτελώντας έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα πίσω από το CDU. Σε Ρηνανία-Παλατινάτο και Βάδη-Βυρτεμβέργη, φάνηκε να έχει κερδίσει 12% και 15%.


Οι ξενοφοβικοί του AFD που ιδρύθηκε ως κόμμα κατά του ευρώ στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης και πλέον ζητά επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, φαίνεται να επωφελήθηκε από την αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων σε αυτές τις εκλογές, αφού πήρε τις περισσότερες ψήφους του από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει πριν. Μάλιστα, το 56% των ψηφοφόρων του AFD δήλωσαν ότι επέλεξαν αυτό το κόμμα λόγω της κρίσης των προσφύγων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση.

 

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της κάλπης, καθώς ο πολιτικός που κέρδισε στη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι ο "Πράσινος" Winfried Kretschmann, ο οποίος υπερασπίστηκε με πάθος τα ανοιχτά σύνορα και ήρθε πρώτος με 30,5%. Μάλιστα το 30% των ψηφοφόρων της Μέρκελ που στράφηκαν σε αυτόν, είπαν ότι το έπραξαν, λόγω της συζήτησης για τους πρόσφυγες."Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έχουμε γράψει ιστορία», δήλωσε ο Kretschmann στους δημοσιογράφους μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου.

 

O Θρίαμβος των Πρασίνων προκαλεί αίσθηση καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν όχι μόνο διατηρεί τα ποσοστά του, ξεπερνώντας το 30%, αλλά αφήνει πίσω του για πρώτη φορά τους χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι μάλιστα χάνουν πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στο προπύργιο του Σόιμπλε, καθώς πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Είναι η πρώτη φορά από το 1953 που το κόμμα της Μέρκελ και του Σόιμπλε χάνει την πρωτιά στην Βάδη-Βυρτεμβέργη.


Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στα γερμανικά κρατίδια

 

Στον διεθνή αντίκτυπο αυτών των εκλογών, οι "New York Times", αναφέρονται στην πτώση της δύναμης της Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η ήττα του CDU θα αποδυνάμωνε επίσης τη θέση της Μέρκελ κατά την επικείμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η " Guardian " αναφέρεται σε "δραματική αύξηση του ποσοστού του αντι-προσφυγικού Κόμματος AFD που κλονίζει το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας" και επισημαίνει ότι αιτία είναι η αυξανόμενη οργή στην πολιτική της καγκελαρίου για τους πρόσφυγες . "Το Κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ χάνει στις πολιτειακές εκλογές", είναι ο τίτλος της βρετανικής " Τέλεγκραφ " που προσθέτει: "Αυτό θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή δοκιμασία στην καγκελαρία. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν σοβαρά την Γερμανίδα καγκελάριο στην προσπάθειά της μαζί με τους ηγέτες της Ε.Ε. να κινηθεί προς την Τουρκία για την επίλυση της κρίσης των προσφύγων."

 

Ο ισπανική El Pais επικεντρώνει στην άνοδο των λαϊκιστών και στην "τεράστια ταπείνωση των Σοσιαλιστών" ενώ κάνει λόγο για πολιτικό σεισμό με μεγάλο νικητή το AFD. "Η άκρα δεξιά στη Γερμανία δείχνει τη δύναμή της", γράφει η "Le Monde". "Το γεγονός ότι ένα κόμμα της δεξιάς θα μπορούσε να προκύψει ως δεύτερη ή τρίτη ισχυρότερη δύναμη, είναι ένα σενάριο που φαινόταν παράλογο μέχρι την Κυριακή", επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.



Πηγή: www.lifo.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.