Επικαιροτητα

Μαθητές του Μουσικού σχολείου Τρίπολης στην... Ισπανία! (PHOTOS)

Απολογισμός Συνάντησης Εκπαιδευτικών και Μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης στην Ισπανία στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+... 

 

 

Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης συμμετείχε από το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου μέχρι και το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016, σε συνάντηση στο Marmolejo της Ισπανίας ( περιοχή Ανδαλουσίας ) όπου έλαβαν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί ευρωπαϊκών σχολείων από τις χώρες Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Ρουμανία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο μας.

 

Το πρόγραμμα με τίτλο Erasmus + "Employability: A Challenge for youth - Dreams and Reality" (Απασχόληση : Μία πρόκληση για τη νεολαία - Όνειρα και Πραγματικότητα) με αριθμό έγκρισης 2014-1-ΙΤ02-ΚΑ201-003514_6 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονικό διάστημα 2014-2016 και στοχεύει στη σκιαγράφηση της σημερινής επαγγελματικής πραγματικότητας αλλά και εκείνης που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές μας στο μέλλον ως Ευρωπαίοι πολίτες. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι μαθητές δραστηριοποιούνται σε ομάδες και αυτενεργούν προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία διερεύνησης των εργασιακών δεδομένων της κάθε χώρας, να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, να μελετήσουν, να συγκρίνουν και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους ώστε να καταλήξουν σε διαπιστώσεις και πορίσματα σχετικά με το θέμα.

 

Για να επιτευχθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και διαπιστώσεων είναι αυτονόητο ότι αποστολές μαθητών και καθηγητών ταξιδεύουν στις συνεργαζόμενες χώρες. Τον Ιανουάριο του 2016 πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση  μαθητών και καθηγητών στο Marmolejo της Ισπανίας ( περιοχή Ανδαλουσίας ). Η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από τρεις μαθήτριες και δύο καθηγήτριες. 

 

Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στo Μαρμολέχο, οι μαθήτριές μαs φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου "I.E.S. Virgen de la Cabeza de Marmolejο". Στο σχολείο αυτό οργανώθηκαν δραστηριότητες για τους μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνεδρίαση των εκπαιδευτικών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες όπου συζητήθηκαν οι υποχρεώσεις των αποστολών για το διάστημα που ακολουθεί, τις δραστηριότητες και τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν ως την επόμενη συνάντηση στη Γαλλία. Οι καθηγητές του σχολείου και ο δήμαρχος της περιοχής υποδέχθηκαν τις αποστολές  σε εγκάρδιο κλίμα και μαθητές του σχολείου χόρεψαν το παραδοσιακό flamengo δείχνοντας διάθεση ευγενικής φιλοξενίας.

 

Αναλυτικότερα, τo Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, η ελληνική αποστολή ταξίδεψε από την Τρίπολη στη Μαδρίτη. Αφού διανυκτέρευσε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και επισκέφθηκε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τις υπόλοιπες αποστολές και αναχώρησε για το Μαρμολέχο.

 

Από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, έως την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων όπως είχε προβλεφθεί από την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ της χώρας υποδοχής. Τη Δευτέρα ήταν η επίσημη μέρα υποδοχής των αποστολών στο σχολείο, η επίσκεψη στο Δήμαρχο του Marmolejo και η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών όλων των αποστολών μέσω προκαθορισμένων  ομαδικών επιτραπέζιων παιχνιδιών. 

 

Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, όλες οι αποστολές επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στην περιοχή Baeza και τα τοπικά εργοστάσια παραγωγής λαδιού. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, την γραμμή παραγωγής, τον τρόπο προώθησης των προϊόντων καθώς και επισκέφθηκαν όλους τους χώρους του. 

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αποστολές ξεναγήθηκαν στη Baeza και θαύμασαν τη θάλασσα των ελαιών ! Πρόκειται για έναν απέραντο ελαιώνα που εκτείνεται ως το βάθος του ορίζοντα προσφέροντας απίστευτη θέα στον επισκέπτη όταν το παρατηρεί από σχετικό υψόμετρο. 

 

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, στο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε το  προγραμματισμένο εργαστήριο για τους μαθητές: ένα ειδικό σεμινάριο υπολογιστών πάνω σε νέες πλατφόρμες επικοινωνίας.  Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Κόρδοβα. Περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού Guadalquivir, μπήκαμε από την παλιά πύλη, περπατήσαμε τα σοκάκια της και νιώσαμε το έντονο Ισπανικό ταπεραμέντο!

 

Η ξενάγηση για όλες τις αποστολές ξεκίνησε από το Μεγάλο Καθεδρικό Ναό και Μουσουλμανικό Τέμενος Mezquita όπου όλοι γοητευθήκαμε  από το σπουδαίο αυτό οικοδόμημα, μοναδικό για την ισλαμική αρχιτεκτονική του, αλλά και τον πρόσθετο χριστιανικό καθεδρικό ναό στο κέντρο του. 

 

Το βράδυ είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη σε Ιππικό Όμιλο, με Ανδαλουσιανά Άλογα και Ασκήσεις Ιππικής Δεξιοτεχνίας !

 

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016,  στο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο εργαστήριο για τους μαθητές  : ένα ειδικό σεμινάριο υπολογιστών πάνω στην επεξεργασία κα ανάλυση των δεδομένων από τις απαντήσεις που προήλθαν από το ερωτηματολόγιο με θέμα " Επιρροή και συνέπειες από την κρίση στη ζωή μας : Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση". Πριν το ταξίδι στην Ισπανία, οι μαθητές μέσω της πλατφόρμας Twinspace, είχαν επικοινωνήσει και είχαν δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο με τις συνέπειες της κρίσης στο οικογενειακό περιβάλλον ως προαπαιτούμενη εργασία για τη συνάντηση.

 

Το σχολείο του Marmolejo εκτός από τον τομέα της Γενικής Παιδείας, διαθέτει και Αγροτικό τομέα. Στο διδακτικό του ωράριο εμπεριέχει μαθήματα καλλιέργειας φυτών, λαχανικών και εκτροφής μικρών, οικόσιτων ζώων. Φυσικό ήταν λοιπόν να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις αυτές  σε άλλη πτέρυγα του σχολείου. Εκεί, είχε οργανωθεί μία επιπλέον δραστηριότητα για τους μαθητές: μία δεντροφύτευση από την κάθε αποστολή ξεχωριστά.

Την Παρασκευή  22  Ιανουαρίου 2016, επισκεφθήκαμε τη Γρανάδα. Εκεί περιηγηθήκαμε στο Ανάκτορο Αλάμπρα, ένα ακόμη τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Μετά το " Κόκκινο Παλάτι" βρεθήκαμε στους κήπους "Χενεραλίφε", ακολουθήσαμε τα καλντερίμια με τη πανοραμική θέα και επισκεφθήκαμε τη Νέα πλατεία.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής ήταν ελεύθερο για τις αποστολές αφού το Σάββατο ήταν η μέρα των αναχωρήσεων. Όλοι προσπάθησαν να απολαύσουν αξέχαστες στιγμές με την παρέα… 

 

Είναι αυτονόητο ότι η αξία αυτών των συναντήσεων έχει πολλαπλή σημασία. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να επικοινωνήσουν και να ενημερωθούν πάνω σε σύγχρονα θέματα της κοινωνίας. Με αυτές τις επισκέψεις ένας ολόκληρος νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά τους και αποκτούν ιδιαίτερα σημαντικές εμπειρίες οι οποίες μένουν χαραγμένες στην μνήμη τους για πάντα.

 

Για το πρόγραμμα Erasmus +

Οι καθηγήτριες που συνόδευσαν: 

Ελένη Σπυροπούλου,  Παναγιώτα Κουσκουλή

 

    

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.