Επικαιροτητα

Πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων στην Αρκαδία

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων στην Αρκαδία.

Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για τους όρους και τα μέτρα επαναλειτουργίας των σχολείων όχι μόνο δεν καθησύχασαν αλλά αύξησαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές και τους γονείς τους. Αυτό φάνηκε και από την σημερινή επίσκεψη  (Τετάρτη, 6 Μάη) που έκαναν μέλη της ΑΣΕ(ΠΑΜΕ) αξιοποιώντας τη στάση εργασίας σε σχολεία του νομού.

Το κύριο ζήτημα που τίθεται και παραμένει είναι πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλύετε το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Ξέρουμε ότι για τα σχολεία του νομού:

1. Για την κτιριακή υποδομή

Τα προβλήματα στην κτηριακή υποδομή είναι γνωστά και διαχρονικά. Σε πολλά σχολικά συγκροτήματα έχουν δημιουργηθεί αίθουσες με παρεμβάσεις που έγιναν σταδιακά (χωρισμός μιας αίθουσας σε δυο),  σε κοινοχρήστους χώρους, χωρίς το σωστό εξαερισμό και τις αναγκαίες διαστάσεις. 

Τα γραφεία των καθηγητών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μικροί και ακατάλληλοι χώροι ακόμα και για να σταθούν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Αλλά και στην περίπτωση που είναι μεγαλύτεροι χώροι με ένα εκπαιδευτικό δυναμικό  των 20 – 35 ατόμων δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις αποστάσεις που συστήνουν οι ειδικοί. 

Οι όροι που έχουν τεθεί από την επιστημονική κοινότητα είναι πρακτικά ανεφάρμοστοι για πολλά σχολικά κτήρια. Στις υπάρχουσες σχολικές αίθουσες, τα τμήματα θα πρέπει να χωριστούν σε ομάδες των 4-8 μαθητών προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. 

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να σταθμίσουν τα δεδομένα σε κάθε σχολείο, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. 

2) Για την καθαριότητα των σχολείων, τις απολυμάνσεις και την επάρκεια σε αναλώσιμα:

Σήμερα  πραγματοποιήθηκε συνάντηση από εκπρόσωπο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης με τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής ΔΕ του Δήμου Τρίπολης. Από την κουβέντα διαπιστώθηκε ότι οι δήμοι δεν έχουν λάβει επιπλέον κονδύλι για τις σχολικές επιτροπές πέρα από αυτό που δόθηκε στην αρχή της Πανδημίας για τις ανάγκες ολόκληρου του Δήμου. Ταυτόχρονα τέθηκε και το θέμα της καθαριότητας μιας και σε πολλά σχολεία οι καθαρίστριες λόγω και των συμβάσεων (ελαστικών- συμβάσεις έργου) στην καλύτερη περίπτωση «πιάνουν» δουλειά στις 12:00. Τονίστηκε η ανάγκη   για όλα τα ατομικά μέσα προστασίας και σε επάρκεια  για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (αντισηπτικά – μάσκες – γάντια κλπ.). 

Για το θέμα των αντισηπτικών, καθαριστικών ο πρόεδρος απάντησε ότι όλα αυτά θα είναι στη θέση τους και θα ανανεώνονται. Για το θέμα του προσωπικού των καθαριστριών είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά όπου χρειάζεται από άλλες δομές. 

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μόνιμο το προσωπικό της καθαριότητας στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να προχωρήσει και σε νέες προσλήψεις, καθώς τα σχολεία είναι απαραίτητο να καθαρίζονται μετά από κάθε διάλειμμα κι όχι δυο φορές την ημέρα, όπως εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας. Η προσωρινή λύση της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια είναι «μπαλώματα» που δεν καλύπτουν το πρόβλημα.

Στο θέμα όμως της μάσκας δεσμεύτηκε μόνο για κάποιο μικρό αριθμό που θα μοιραστεί στα σχολεία, προφανώς λόγο του κόστους. 

Τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως κόστος για τον κρατικό κορβανά.  Η τοποθέτηση της Υπουργού ότι «τα ταμεία των σχολικών επιτροπών πλεονάζουν και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» είναι εκτός πραγματικότητας. Να δοθεί γενναίο έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές.

3) Για την υγεία των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ειδική άδεια) και την άδεια ειδικού σκοπού (για τη φύλαξη των παιδιών):

Η διαχρονική πολιτική της αδιοριστίας και των απανωτών αντιασφαλιστικών νόμων όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 30 χρόνια έχει οδηγήσει σε γηρασμένο εκπαιδευτικό δυναμικό. Ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών είναι μεγάλος. Το 73%  είναι άνω των 50 ετών και το 15% είναι άνω των 60 ετών. Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας μπορεί να μην εντάσσεται στις ευπαθείς ομάδες αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα υγείας.

Στις εγκυκλίους, ωστόσο, του ΥΠΕΣ δεν αναφέρονται μια σειρά ασθένειες (ΧΑΠ, σκλήρυνση, υπερτασικοί κ.α.), ενώ και όσες αναφέρονται είναι με γενικό, ασαφή, μη επιστημονικό τρόπο διατυπωμένες.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά φροντίζουν συγγενικά τους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συναδέλφισσες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη.

Οι εκπαιδευτικοί που θα κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για τη φύλαξη των παιδιών, χρεώνονται με κανονική άδεια (στις 4 μέρες, οι 3 είναι δικαιολογημένες από την υπηρεσία και η 1 χρεώνεται κανονική-υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες). 

Είναι απαράδεκτο να χρεώνεται κανονική άδεια, όταν τα Δημοτικά Σχολεία, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί παραμένουν κλειστά (σημειώνουμε ότι η άδεια ειδικού σκοπού έχει επεκταθεί και για παιδιά  που ΔΕΝ πάνε σε βρεφονηπιακό σταθμό). Ειδικά οι συνάδελφοι αναπληρωτές που θα χρεωθούν μέρες κανονικής άδειας, θα δουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται από τη μείωση του επιδόματος μη ληφθείσας άδειας, γεγονός δυο φορές απαράδεκτο!     

Με βάση όλα τα παραπάνω:

Απαιτούμε την προστασία όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κανείς από αυτούς να μην επιστρέψει στο σχολείο!  Καλούμε τους συναδέλφους με υποκείμενα νοσήματα να υποβάλουν αίτηση για ειδική άδεια, ακόμα και αν δεν περιγράφεται σαφώς στις εγκυκλίους το νόσημα που αντιμετωπίζουν. Για το σκοπό αυτό, να προσκομίσουν (μέσω του σχολείου τους) ιατρική γνωμάτευση (βλέπε εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΔ/Φ.69/110/οικ.8189, ημερομηνία 20-3-2020) και να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση. Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν την ΕΛΜΕ για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λήψη της ειδικής άδειας, ώστε να γίνονται παρεμβάσεις. 

Για τους συναδέλφους που φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να δοθεί η δυνατότητα εργασίας από απόσταση (τηλε-εκπαίδευση). Η δυνατότητα αυτή περιγράφεται και δίνεται σαφώς στην εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΔ/Φ.69/110/οικ.8189, ημερομηνία 20-3-2020, του ΥΠΕΣ-Ενότητα Α) .

Απαιτούμε να δοθεί ειδική άδεια για τις συναδέλφισσες που είναι σε εγκυμοσύνη.   

Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να οργανωθεί η πραγματοποίηση μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού και τεστ αντισωμάτων στα σχολεία. προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.).  Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου

4) Για τη μετακίνηση των  μαθητών

Σε πολλά σχολεία και ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ, η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη γειτονιά τους (π.χ. επιπρόσθετα δρομολόγια, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός). 

5) Για τους συναδέλφους που μετακινούνται σε πολλά σχολεία.

Οι οδηγίες για το χωρισμό των τμημάτων δημιουργούν πραγματικό αδιέξοδο στην κατάρτιση ωρολογίου προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε πάνω από 1 σχολείο. Θα υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις, που θα είναι αδύνατον να ρυθμιστούν (εδώ υπήρχε πρόβλημα πριν την πανδημία). Το πιο κρίσιμο σημείο όμως είναι το γεγονός ότι οι συνάδελφοι αυτοί βρίσκονται σε διαρκή μετακίνηση και πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των ατόμων με τα οποία έρχονται σε επαφή! Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο! Απαιτούμε από την κυβέρνηση να καθορίσει ότι όσο διαρκεί η πανδημία, οι συνάδελφοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα και μόνο σχολείο.

6) Για τους μαθητές που δεν μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο:

Το "μέτρο" της on-line παρακολούθησης του μαθήματος είναι, εκτός από ανεφάρμοστο για τεχνικούς λόγους, και επικίνδυνο, μιας και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα, τόσο ανήλικων μαθητών, όσο και εκπαιδευτικών. Καλούμε τους συναδέλφους να αγνοήσουν αυτό το απαράδεκτο μέτρο. Το σωματείο(ΕΛΜΕ) να τους καλύψει συνδικαλιστικά.

7) Για την παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία από τις  6/5

Καλούμε τους Συλλόγους και τους συναδέλφους Διευθυντές με ψυχραιμία και σχέδιο να καθορίσουν και να καταμερίσουν τις απαραίτητες εργασίες. Δεν προσφέρει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα να μαζεύονται κάθε μέρα 30 και πλέον εκπαιδευτικοί και να συνωστίζονται σε ένα γραφείο καθηγητών. Να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται  σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας  στο σχολείο που υπηρετούν. Πολλοί διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων από την πρώτη μέρα πήραν τέτοια μέτρα. Αυτό να διευρυνθεί σε όλα τα σχολεία.

 

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

 

(Δελτίο Τύπου)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.