Επικαιροτητα

Εγγραφο-βόμβα της Ε.Ε. για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων

Απειλεί με απόρριψη του αιτήματος συγχρηματοδότησης κρίνοντάς το μη συμβατό με κοινοτικές οδηγίες και εντοπίζοντας παράλληλα υπερκοστολογήσεις.

Εγγραφο πραγματικό "κόλαφο" για το έργο της ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων έστειλε πρόσφατα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας με σαφήνεια ότι θα αρνηθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση, κρίνοντας ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες, είναι υπερκοστολογημένο και υπερδιαστασιολογημένο, καθώς και αμφισβητούμενης «ωριμότητας» – παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την επιλογή αναδόχου, διάστημα στο οποίο το έργο συζητήθηκε και στηρίχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Το έγγραφο εστάλη στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες στις 15 Ιουνίου, σε απάντηση αιτήματος των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση του έργου που έχει ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική που δέχεται το συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, αλλά στα σύμμεικτα απορρίμματα και στην ταφή.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική «κίτρινη κάρτα» –ανάμεσα σε πολλές άλλες– που βγάζει η Κομισιόν στο έργο: στη... δέσμευση του έργου για επάρκεια των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για τα επόμενα 30 χρόνια, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η χωρητικότητα των ΧΥΤΥ απαιτείται να προσδιορίζεται «μόνο για περίοδο 5-7 ετών λειτουργίας κάθε φορά».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε τη συνέχεια

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.